Izlet v “prečuden” kraj, kot je danes živahno Vrhniko imenoval Ivan Cankar

Potovanja 14. Jan 202307:00
Ivan Cankar
Foto: L.T.

Morda se vam zdi, da Vrhnika razen Cankarjeve rojstne hiše nima ničesar, a se v resnici močno motite. Vrhnika je bila ena od njegovih ''junakinj'' v številnih zgodbah, zato je res vredno sesti v avto in oditi na izlet. Vrhnika pa ima v bližini še Tehniški muzej, Sveto trojico, Stari mlin in seveda Planino. Predvsem pa je zelo živahna vse dni v tednu, saj domačini radi posedajo ob kavicah in klepetajo o vsakodnevnih novicah.

Mesto s približno 7.000 prebivalci, ”prečuden kraj”, kot je svoj rojstni kraj imenoval Ivan Cankar, ima v svojem grbu ladjo, kar je povezano s pripovedko o Argonavtih in s prometom po Ljubljanici, od katerega je bil odvisen razvoj Vrhnike. Starogrška pripovedka iz 3. stoletja pr. n. št. pripoveduje, da so Vrhniko ustanovili Argonavti, ki so pod vodstvom tesalskega kraljeviča Jazona pripluli v te kraje. Od tu so svojo ladjo Argo prenesli preko Krasa do Jadranskega morja in nato nadaljevali plovbo v Grčijo. Tako, da ni prav nič nenavadno, da se je v tako “prečudnem” kraju rodil eden največjih slovenskih pisateljev Ivan Cankar.

Cankarjeva hiša

Cankarjeva rojstna hiša
L. T.

Cankarjeva spominska hiša je pomemben kulturni spomenik mestnega središča Vrhnike. Stoji na mestu, kjer je nekoč stala lesena, s slamo krita koča, v kateri se je rodil Ivan Cankar (1876−1918), največji slovenski pisatelj in dramatik. V hiši je zdaj muzej, posvečen pisatelju, v njej si lahko ogledate pohištvo in drugo opremo iz tistih časov, ki ponazarjata tudi življenje družine Cankarjevih. Na policah in vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja in njegovih sorodnikov ter njegovi avtoportreti in risbe.

Sveta trojica

Vrhnika
L. T.

Naj vam povemo, da je Sveta trojica navduševala tudi Ivana Cankarja, ki je v svojih delih večkrat opisoval njen čudovit razgled. Pot je priljubljena izletniška točka Vrhničanov. Sredi zelenja pa vas bo presenetila izredno velika in visoka cerkev. Do vrha lahko greste kar po ”klancu”, da se boste počutili še bližje možaku, ki nas še danes navdihuje s svojo Skodelico kave.

Koča Star maln

Nekoč je tem mestu stal mlin, na kar spominjata mlinsko kolo in jez. Pri bližnjem izviru potoka Bele lahko opazite občasen izbruh vode, ki kdaj na površje naplavi človeške ribice oziroma “zmajeve mladiče”, o čemer je zelo slikovito pisal že slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor v 17. stoletju.

Planina in razgledni stolp

Planina nadVrhniko
DDD

Na zahodnem delu Vrhnike, na obrobju Ljubljanskega barja, se vzpenja hrib Planina (733 metrov) s planinskim zavetiščem in razglednim stolpom. Na vrhu je gostišče, ki ima kar bogato ponudbo, vedno pa toplo kavo in kaj sladkega za pod zob.

Na vrhu stoji 22 metrov visok stolp in je eden izmed najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Z vrha se odpira čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico.

Tehniški muzej Bistra

Bistra
Wikipedia

Ste vedeli, da se je v stavbi Tehniškega muzeja Bistra nekoč nahajal kartuzijanski samostan? Zato je stavba tako zanima, da si jo oglejte tudi če vas tehnika niti malo ne zanima. No, danes v Bistri ni menihov, ampak so je že od leta 1953 Tehniški muzej Slovenije, kjer je že več kot 10 različnih zbirk, ki zavzemajo več kot 6.000 kvadratnih metrov površine. Od Titovih avtomobilov, lovske sobe tiskarstva, mlinarstva, lesarstva, tekstilne industrije, žagarstvo, ribolov … Verjemite, ne bo vam dolgčas, saj je okoli parka tudi čudovit park za sprehod.

Mimogrede, visitljubljana organizira tudi izlete Vrhnika v malem, kjer vas po kraju popelje vodič oblečen v Ivana Cankarja. Brez dvoma zanimiva dogodivščina.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.