Največja puščava z belim peskom na svetu, v kateri lahko tudi prespite

Potovanja 06. Maj 202318:50 0 komentarjev
White Sands, New Mexico
PROFIMEDIA

Če si želite kampirati ob pogledu na peščene sipine, ki so videti, kot da bi jih v celoti pobelil sneg, se boste morali odpraviti v ameriški nacionalni park White Sands.

White Sands je najmlajši nacionalni park v ZDA – ta status je dobil konec leta 2019. Razprostira se na skoraj 590 kvadratnih kilometrih, od tega pa 41 odstotkov površine pokrivajo polja belih peščenih sipin.

Bleščečo belo barvo sipinam dajejo skupki kristalov sadre. Sipine so nastale pred 7.000 do 10.000 leti iz erodiranega selenita.

Danes v narodnem parku živi na tisoče živalskih vrst, med katerimi je velik del nevretenčarjev. Vsaj 45 vrst je endemičnih, od tega 40 vrst moljev.

White Sands, New Mexico White Sands, New Mexico
PROFIMEDIA
White Sands, New Mexico White Sands, New Mexico
PROFIMEDIA
White Sands, New Mexico White Sands, New Mexico
PROFIMEDIA

Čeprav White Sands velja za največje polje kristalov sadre na svetu, park ni pod zaščito Unesca. Domačini si niti ne želijo, da bi pristal na seznamu svetovne dediščine, ker se bojijo, da bi morali zapreti bližnji vojaški poligon za testiranje raket White Sands Missile Range, ki so ga odprli leta 1945.

Park obiskovalcem ponuja vožnjo od centra za obiskovalce do samega osrčja sipin, prav tako pa se lahko preizkusite v sankanju. Vsako leto ga obišče okoli 600.000 ljudi, mnogi pa prespijo kar v šotorih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!