Raziskava je pokazala: ameriški avtomobili so čistejši kot kadarkoli

Magazin 25. Nov 202114:30 > 14:44
megla in promet v ZDA
Profimedia

Vse manjša je tudi njihova poraba, ki se približuje evropskemu povprečju.

Evropa morda velja za celino, ki v trenutnih okoliščinah namenja največji poudarek skrbi za okolje in posledičnemu zmanjševanju ogljičnega odtisa. A vse bolj so na tem področju dejavne Združene države Amerike. In očitno je, da tudi tamkajšnji avtomobilski proizvajalci na tem področju opažajo dobre rezultate. To ne nazadnje dokazuje poročilo tamkajšnje agencije za zaščito okolja za leto 2020.

Pri Environmental Protection Agency (EPA) so predstavili rezultate povprečnih izpustov novih osebnih vozil za leto 2020. Že takoj je mogoče ugotoviti, da so proizvajalci dosegli precejšen napredek. Ta se v prvi vrsti kaže pri povprečni porabi goriva novih vozil. Če so recimo novi avtomobili v ZDA leta 2019 v povprečju porabili 9,64 litra goriva, je bila ta številka lani manjša za 0,38 litra. V praksi to pomeni več kot 82 litrov prihranka na leto ob dejstvu, da vsak Američan letno prevozi 21.700 kilometrov.

Že letos več električnih vozil in hibridov

Še bolj pomenljiv je podatek o dolgoročnem upadu škodljivih izpustov. Od leta 2004 so se namreč izpusti ogljikovega dioksida zmanjšali za kar 24 odstotkov. Splošna poraba goriva, ne glede na to, ali gre za bencinske ali dizelske motorje, je medtem upadla za kar 32 odstotkov. Kot je dejal Michael S. Regan, je omenjeno poročilo dokaz, da proizvajalci dosegajo zahteve, hkrati pa kupcem zagotavljajo široko ponudbo.

zastoj in izpusti zastoj in izpusti
Profimedia

Ameriški avtomobili so tako najbolj čisti v svoji zgodovini. Hkrati je pričakovati, da bodo številke še naprej padale. To se bo ne nazadnje dogajalo tudi zaradi vse večje prodaje električnih elektrificiranih avtomobilov. Ta proces se na drugi strani Atlantika dogaja precej počasneje kot v Evropi. Prodaja električnih in priključno-hibridnih avtomobilov naj bi v ZDA letos dosegla štiri odstotke celotne prodaje novih vozil. Prodaja klasičnih hibridov naj bi bila nekoliko slabša in naj bi dosegla štiri odstotke prodaje novih vozil.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje