Sarma: nasveti in triki za pripravo

Magazin 24. Dec 202114:39 > 14:45 2 komentarja
Sarma
PROFIMEDIA

Sarma pozimi na mizi ne sme manjkati, in če ste se do zdaj njeni pripravi izogibali, češ da je preveč zapletena, vas bomo pomirili. Pomembno je upoštevati nekaj nasvetov, zaradi katerih bo vsakič odličnega okusa.

Božično-novoletni prazniki ne bi bili popolni brez sarme, jedi iz zelja in mesa, ki ima številne hranilne vrednosti. Sarma se pripravlja iz kislega zelja, ki je zaradi visoke vsebnosti vitamina C, B6 in železa eno najboljših živil za krepitev imunskega sistema.

Kislo zelje je fermentirano, kar pomeni, da vsebuje veliko dobrih bakterij, ki blagodejno vplivajo na prebavni sistem, torej na črevesno floro, in varujejo pred vnetji in okužbami. Prav tako slanica ali voda, pridobljena med kisanjem zelja, pomaga pri zdravljenju protina, revmatizma, astme in odpravljanju “mačka”.

Če do zdaj še niste pripravljali sarm in bi za praznike želeli razveseliti družino – imamo dobro novico. Ni vam treba biti chef, samo sledite navodilom. Za pripravo sarm je najboljše uporabiti zelje, ki ste ga sami kisali, sicer pa bo tudi kupljen dobra izbira.

Kako pripraviti sarmo?

Čeprav sarmo vsak pripravlja tako, kot se je naučil ali mu je všeč, je nekaj pravil vseeno treba upoštevati.

Velikost in oblika zelja

Zeljnata glava naj bo ploske oblike, ker boste v takšne liste lažje zavili meso. Prav tako bodite pozorni, da glava ni prevelika, da boste lahko v lonec dali čim več sarm.

Ne pretiravajte z rižem!

Riž v sarmi deluje kot vezivo in z njim ne pretiravajte. Če ga boste dodali preveč, bo sarma preveč suha in neokusna.

Izogibajte se jajcem

Jajca tako kot riž mešanico za sarmo naredijo suho, in namesto rahle in sočne zmesi boste dobili zbito kroglo mesa, podobno mesni piti, ki ne bo ne privlačna na pogled ne okusna.

Sami zmeljite meso

Sarmo je najbolje pripraviti iz svinjskega stegna, ker je dovolj mastno za sočno sarmo. Če imate aparat za mletje, meso zmeljite doma, ker boste tako vedeli, kakšne sestavine ste dali v jed. V nasprotnem primeru prosite mesarja, da pred vami zmelje meso. Čeprav nekateri svinjino mešajo z govedino in puranjim mesom, tega ne priporočamo, ker bodo sarme presuhe.

Klobase in suho meso

Praviloma v loncu poleg sarm kuhamo še slanino in prekajene klobase, da bi imela jed poseben vonj in okus, ta pa bo še okusnejša, če te sestavine zmeljete skupaj z mesom in mešanico ovijete z zeljnatimi listi.

Najboljši recept za popolno sarmo

Zdaj ko poznate vse trike, se lotite dela, saj vas na koncu čaka zelo okusna sarma!

Sestavine:

· glava kislega zelja
· 1 kg
narezanega kislega zelja

· 1 kg svinjskega stegna
·
prekajena klobasa
· 25 dag
slanine
·
1 čebula

· pest riža
·
3 stroki česna
· 2 žlički
rdeče paprike v prahu
· svinjska mast

· sol, poper, 3 lovorovi listi

Priprava:

Če je zelje prekislo, ga operite z mrzlo vodo. Nato zmeljite meso, dodajte sol in poper, riž, strt česen in rdečo papriko. Vse dobro premešajte in po potrebi dodatno začinite.

Na masti popražite čebulo in dodajte na kockice narezano slanino in na hitro popražite. Prekajene klobase olupite, zmeljite in dodajte mesni mešanici. Zmesi nato dodajte popraženo čebulo in slanino in vse skupaj dobro premešajte.

Liste ločite od zeljnate glave in jim odrežite del stebla, da jih boste lažje ovili. Na sredino vsakega lista dodajte nekaj mesa (količino določite sami glede na velikost lista), ga zavijte in konca potisnite v sarmo.

Na dno globokega lonca dajte drobno narezano zelje, nanj sarme in tako ponavljajte postopek do vrha posode. Končajte z narezanim zeljem, na katero položite lovorove liste. Ostanke listov narežite in dajte v posodo.

Sarme prelijte z vodo, tako da bodo popolnoma prekrite, na vrh dodajte dve žlici masti in rdečo papriko v prahu. Lonec pokrijte in kuhajte dve uri. V ekonomloncu je dovolj eno uro. Sarmo postrezite s pire krompirjem ali poljubno prilogo.

Dober tek!