To so najbolj iskane danske vplivnice, ki krojijo modni okus

Magazin 23. Sep 202121:00
Danske blogerke
Profimedia

Če ste se kdaj sprehodili po ulicah Københavna, ste gotovo opazili, da imajo Danci izjemen občutek za estetiko. Tamkajšnja dekleta so že nekaj časa sinonim za "skandi šik", prefinjeno mešanico dostopne ulične mode in luksuznih kosov zvenečih znamk.

Zato ne preseneča, da so prav danske instablogerke tiste, ki krojijo okus modnih navdušencev po vsem svetu, morda bi lahko kar njim pripisali “krivdo” za aktualni trend gumijastih dežnih škorenjcev – za takšne z oznako Bottega Veneta je treba še zlasti globoko seči v denarnico. Veliko bolj pa so dostopne čisto običajne “havajanke”, ki doživljajo modni preporod, prav tako po veliki zaslugi danskih modnih vplivnic.

Skoraj vsem od njih je – poleg cvetličnih oblek Ganni in prešitih bund ter plaščev Saks Potts, obe znamki domujeta prav v Københavnu – skupno tudi, da uspešno združujejo vlogo poslovne ženske z vlogo matere, na svojih profilih na družbenih omrežjih v objave spretno vpletajo tudi utrinke iz družinskega življenja in tako rušijo nekoč zakoreninjene stereotipe o tem, da eno izključuje drugo.

Pernille Teisbaek

Najuspešnejša med njimi Pernille Teisbaek je svojo pot začela kot kreativna direktorica pri agenciji Social Zoo, danes pa ima na Instagramu več kot milijon sledilcev ter z uveljavljenimi modnimi imeni redno sodeluje pri oblikovanju linij oblačil in obutve. Svoj vpliv usmerja tudi v dobre namene, pred kratkim je tako svojemu pokojnemu očetu v spomin objavila pobudo za raziskave raka in naletela na izjemen odziv.

Pernille Teisbaek
Profimedia

Skupaj s soprogom Philippom Lotkom, soustanoviteljem znamke pelerin in vremensko odpornih dodatkov Rains, veljata za pravi “power couple” na modnem področju. Imata tudi izbran okus, ko gre za opremljanje doma, razkošna vila, v kateri prebivata s svojimi tremi sinovi Bilyjem, Bobbyjem in Bruceom, je z natančno izbranimi materiali in pregrešno dragimi oblikovalskimi kosi prava paša za oči.

Njuna poroka na otoku Bornholm je bila eden od družabnih dogodkov leta 2017 na Danskem, Pernille je nosila po meri krojeno obleko Vera Wang in čevlje Manolo Blahnik, prav tako izdelane posebej zanjo.

Kot je za francoski Vogue povedala zagovornica načela “manj je več” in avtorica knjige Dress Scandinavian, bi morala vsaka ženska v omari imeti dobre kavbojke, dober suknjič, malo črno obleko, moško krojen plašč in bleščečo večerno torbico.

Emili Sindlev

Emili Sindlev je pri komaj 23 letih že davno presegla meje družbenih omrežij, preizkusila se je v šovu Zvezde plešejo, zdaj pa ima še svojo  teve serijo, v kateri nastopa s partnerjem, stilistom Madsom Emilom Grovejem Møllerjem. Serija, naslovljena preprosto Emili & Mads Emil, naj bi ponudila vpogled v razgibano življenje modnega dvojca, ki ima seveda tudi brezhibno opremljeno stanovanje v trendni soseski.

Trine Kjaer

Svojo nišo je več kot uspešno našla tudi Trine Kjaer, nekoč avtorica bloga Trine’s Wardrobe. Ne boji se drznih barv in “boho šik” kosov, številni pa ji na Instagramu sledijo tudi zaradi njenega barvitega doma, vile v Charlottenlundu, ki je, tako kot njen modni slog, precejšen odmik od skandinavskega minimalizma.

Poročena je z didžejem in producentom japonskih korenin Nicholasom Kawamuro, s katerim imata prikupna otroka Roberto in Robina, prav tako zvezdnika njenih objav.

Jeanette Madsen

Jeanette Madsen, nekdanja manekenka in modna urednica, zadnja leta pa predvsem polovica modnega dvojca v ozadju znamke Rotate Birger Christensen, ki jo je ustanovila skupaj s Thoro Valdimars, trenutno pričakuje tretjega otroka. Pogosto poudarja, da je družina zanjo na prvem mestu in ji daje motivacijo za njene kreativne podvige.

Jeanette Madsen, Thora Valdimars
Profimedia

Prav dinamičen način življenja je navdih za njen osebni stil, pri katerem je v ospredju uporabnost. Tudi za znamko Rotate si želi, da bi ženskam ponudila nekaj udobnega, ključne kose, ki pa se s pomočjo pravih dodatkov lahko prelevijo v nekaj posebnega. Njen skrivni namig: ko nosi pete, se v mesto najraje odpravi s kolesom, saj je v njih bojda veliko lažje kolesariti kot hoditi.

Caroline Bille Brahe

28-letna supermanekenka Caroline Bille Brahe, prej znana kot Caroline Brasch Nielsen, se trenutno pretežno posveča vlogi mame hčerki Sonji in sinu Axlu, s katerima je pred kratkim nastopila v kampanji za Zaro.

Njen mož Frederik, brat priznane oblikovalke nakita Sophie Bille Brahe, je kulinarični vplivnež, poleg lokalov Atelier September in Apollo Bar ter dveh kavarn, v katerih se zbirajo københavnski lepi in uspešni, je pred kratkim odprl še “pekarnico” Sofi v Berlinu.

Caroline so v zgodnjih najstniških letih odkrili v piceriji v Københavnu, nato pa je postala eden od najbolj iskanih obrazov pri modnih oblikovalcih. Je velika ljubiteljica vintidž kosov ter zagovornica ponovne uporabe in recikliranja, ta načela upošteva tudi pri otroških oblačilih.