Trezni oktober: bi zdržali ta mesec brez alkohola?

Magazin 01. Okt 202318:51 2 komentarja
Alkohol
Foto: Tatjana Spichal /Bobo

Številni ljudje po svetu se po praznovanju novega leta odločijo, da se bodo v mesecu januarju odpovedali alkoholu in tako naredili nekaj dobrega za svoje zdravje. Akcija, ki se v angleščini imenuje 'dry january' se je v zadnjih letih s pomočjo družbenih omrežij zelo razširila, a to ni edini mesec, ki je lahko "alkoholno suh". Ste že slišali za 'sober october' oziroma trezni oktober?

Študije po svetu so pokazale in dokazale, da je pitje alkohola, četudi občasno, škodljivo za zdravje. Če pa pri pitju alkoholnih pijač pretiravate ali popivate prepogosto, pa so dolgoročne posledice lahko zelo hude, saj pitje alkohola vodi v odvisnost, prav tako pa močno škoduje vitalnim človeškim organom.

Ker se praznovanje novega leta za marsikoga konča tako, da popije preveč alkoholnih pijač in ima naslednji dan neželene posledice, se mnogi prav zaradi tega odločijo, da bodo prvi mesec novega leta preživeli brez pitja alkohola. Januarski alkoholni post je po zaslugi družbenih omrežij dobil poimenovanje ‘dry january’ oziroma po slovensko suhi januar.

Pa vendar to ni edini mesec v letu, ko se številni odpovedo pitju alkohola. V zadnjih letih se je suhemu januarju pridružil še trezen oktober oziroma ‘sober october”. Za udeležence v obeh akcijah obstaja eno zelo enostavno pravilo: cel mesec ne pijte alkohola. Že enomesečna abstinenca pitja alkoholnih pijač ima lahko zelo pozitiven vpliv na zdravje, telo in počutje posameznika.

ravnovesje med delom in prostim časom
Foto: PROFIMEDIA

Enomesečni premor je dovolj, da se vrednosti jetrnih encimov, ki so zaradi prekomernega uživanja alkohola visoki, močno znižajo, jetra pa bodo videti veliko bolj zdrava. Strokovnjaki tudi poudarjajo, da lahko enomesečna alkoholna abstinenca izboljša kvaliteto in dolžino spanca, izboljša se zdravje kože, prav tako se lahko izboljšata tudi duševno zdravje in splošno počutje posameznika.

Mnogi, ki so se za en mesec odpovedali alkoholu, so poročali, da so v tem času izgubili kakšen kilogram ali celo več, saj so imeli bolj urejene prehranjevalne navade, odpovedali so se polnočnim prigrizkom in mastni hrani, ki je znana, da pomaga blažiti posledice prekrokane noči. Ob tem pa so izpostavili še, da jim je na bančnih računih ostalo nekaj več denarja kot običajno, saj ga niso zapravili za plačevanje alkoholnih pijač.