Tudi to so božični običaji: kup smeti, ocvrt piščanec in družinski obisk savne

Magazin 25. Dec 202317:29 0 komentarjev
Božiček v savni
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji božične praznike preživljamo z družino in prijatelji ob obilici hrane in pijače ter darili pod smreko. Toda po vsem svetu obstajajo številne nenavadne, celo zelo bizarne tradicije …

Družinski izlet v savno

Namesto da bi se zbrali okoli božičnega drevesca, se v Estoniji člani družine goli zberejo v savni, nato pa drug drugemu brišejo pot. Ta navada naj bi jim pomagala pregnati zle duhove in jezo v družini. Skupinskega družinskega savnanja se udeleži ožja in širša družina, tete, strici, dedki, babice, sestrične in bratranci … Čeprav lahko v Estoniji v savnanju uživajo vse leto, je božični obisk savne prav posebno doživetje, piše punkufer.hr.

Ima kdo kakšno gosenico viška?

V Južnoafriški republiki božične praznike praznujejo s posebno poslastico, ki je zagotovo ne boste našli nikjer drugje na svetu – jedo namreč ocvrte gosenice. Pravzaprav imajo decembra kar težavo, da zagotovijo zadostne količine te božične poslastice. Kaj pravite, njam ali fuj?

Ocvrte gosenice
Foto: PROFIMEDIA

Smeti združujejo sosede

Za praznike družine po vsej Gvatemali zbirajo gospodinjske odpadke in jih odnašajo na ulice. Nato iz njih zgradijo velik kup in jih zažgejo, da bi odgnali zle duhove in nesrečo. Takšna druženja so idealna za dobrososedske odnose. Najprej s skupnimi močmi zgradijo kup smeti, ki ga nato obredno zažgejo, da se božično praznovanje lahko začne. Samo predstavljajte si smrad, ki se širi po ulicah – vsekakor nenavadna dobrodošlica božiču.

Največja želja = ocvrt piščanec

Čeprav je božič na Japonskem skromen, zahvaljujoč dobri marketinški kampanji Kurisumasu ni wa kentakkii (ali “Kentucky for Christmas”) iz leta 1974, tradicija na božični večer na Japonskem še vedno ostaja – družine po vsej državi se odpravijo v lokalni KFC na ocvrtega piščanca.

Japonska in KFC
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!