Za prizorišče prihodnje Evrovizije se potegujeta dve mesti

Magazin 28. Sep 202209:54
Evrovizija
Foto: Yara Nardi/REUTERS

Velika Britanija je v torek sporočila, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije prihodnje leto v Liverpoolu ali v Glasgowu. Državo so za gostiteljico izbrali zaradi vojne v Ukrajini in zaradi osvojenega drugega mesta na letošnjem tekmovanju. V katerem mestu bo Evrovizija leta 2023, bo znano v nekaj tednih, poročajo tuje tiskovne agencije.

V ožji izbor za organizacijo glasbenega tekmovanja se je sicer uvrstilo sedem mest, poleg Liverpoola in Glasgowa še Manchester, Birmingham, Newcastle, Leeds in Sheffield.

Na britanski radioteleviziji BBC, ki bo producent dogodka, so pojasnili, da so se pri izbiranju mest osredotočili na tista, ki so se v preteklosti že izkazala kot dobri gostitelji velikih mednarodnih dogodkov.

Prihodnje leto naj bi sicer tekmovanje gostila Ukrajina, saj je maja letos v Torinu zmagala ukrajinska folk rap skupina Kalush Orchestra, britanski predstavnik Sam Ryder pa je zasedel drugo mesto s pesmijo Space Man.

Kljub protestom vlade predsednika Volodimirja Zelenskega je Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki stoji za Evrovizijo, sklenila, da Ukrajina ne more zagotoviti varnosti za več kot 10.000 ljudi, vključenih v produkcijo, in še dodatnih 30.000 oboževalcev.

Ukrajinska vlada se je nazadnje strinjala, da dogodek organizira Velika Britanija, vendar mora izžarevati ukrajinskega duha in značilnosti.

Vodja mestnega sveta v Glasgowu Susan Aitken je na Twitterju zapisala, da ima škotsko mesto “vse predpogoje za organizacijo Evrovizije, ki si jo bo svet zapomnil”.

Županja Liverpoola Joanne Anderson pa je tvitnila, da “nikjer ne prirejajo zabav kot pri njih”. Mesto na severozahodu Anglije, dom skupine The Beatles, je po njenih besedah pripravljeno “prirediti dogodek za Ukrajino, Veliko Britanijo in Evropo”.

Evrovizija je največji svetovni glasbeni dogodek v živo, ki združi izvajalce iz vse Evrope in Srednje Azije ter Izraela in Avstralije. V skladu s pravili ima Ukrajina še vedno zagotovljeno mesto v velikem finalu leta 2023 poleg “največjih petih” držav EBU – Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Španije.

Združeno kraljestvo je tekmovanje v njegovi več kot 60-letni zgodovini doslej gostilo osemkrat, od tega štirikrat v Londonu, nazadnje pa leta 1998 v Birminghamu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar