Tihotapca kokaina sta si na črnem trgu obetala med 9 in 32 milijonov evrov

Črna kronika 22. Mar 202413:13 > 13:47 0 komentarjev
Luka Koper
Luka Koper (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Koprski kriminalisti so predstavili izsledke preiskave, v okviru katere so minuli teden na ladji, ki je v koprsko pristanišče priplula iz Južne Amerike, našli in zasegli 206 kilogramov kokaina. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, bi za omenjeno količino na črnem trgu tihotapci lahko zaslužili med 9 in 32 milijonov evrov.

Koprski kriminalisti in policisti so prejšnji teden na območju koprskega pristanišča odkrili in zasegli večjo količino prepovedane droge.

“Operativno komunikacijski center Policijske uprave (PU) Koper je minuli četrtek v zgodnjih jutranjih urah prejel obvestilo, da so varnostniki v koprskem pristanišču na varovanem območju opazili dva potapljača,” je uvodoma pojasnil pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič.

Kot je dodal, je bilo takoj na prizorišče poslanih večje število policijskih patrulj, ki so na prizorišču opazili dva tuja državljana. Po doslej zbranih informacijah naj bi šlo za 41-letnega državljana Albanije in 36-letnega državljana Brazilije. “Ker osebi pri sebi nista imeli listin, s katerimi bi izkazovali svojo identiteto, sta bila odpeljana v nadaljnji postopek,” je nadaljeval Grandič.

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič.
Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper Dejan Grandič (Foto: N1)

Policisti in kriminalisti so preverili območje ter ladje, ki so se tedaj nahajale v koprskem pristanišču, saj sta bili osebi oblečeni v potapljaška oblačila. Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Koper je pojasnil, da so preiskovalci ugotovili, da je omenjena tovorna ladja v koprsko pristanišče priplula iz Južne Amerike, natančneje iz Brazilije, zato so se na policiji odločili, da bodo s potapljači opravil podroben pregled omenjene tovorne ladje.

“Pri pregledu so policisti potapljači ugotovili, da se v odprtini, ki je namenjena dovodu morske vode za ohlajevanje sistema ladje nahaja sedem zavojev,” je nadaljeval Grandič. Policisti so omenjene pakete nato privlekli do obale ter pregledali njihovo vsebino, nakar so ugotovili, da se v njem nahaja bela prašnata snov. “To snov smo testirali in tester je pokazal na prisotnost prepovedane droge kokain,” je nadaljeval Grandič.

Potapljačema je bila odvzeta prostost, opravljen je bil ogled kraja kaznivega dejanja ter zbrana obvestila, osumljenca pa sta bila naslednjega dne privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Kopru. Preiskovalni sodnik je zoper oba osumljena odredil pripor, je še pojasnil Grandič in dodal, da sta osumljena poskušala pretihotapiti kokain v neto količini nekaj več kot 206 kilogramov. “Po naših ocenah bi ta prepovedana droga, če bi se znašla na črnem tržišču, predstavljala vrednost med 9 in 32 milijonov evrov,” je še pojasnil Grandič.

Za omenjeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od pet do petnajst let, policisti in kriminalisti pa še nadalje zbirajo obvestila. “Zagotovo gre za enega izmed večih primerov v obdobju zadnjih let, ko je bilo uspešno zasežena prepovedana droga v pristanišču, kar kaže na to, da je sistem varnosti učinkovit in da deluje,” je zaključil Grandič.

Preiskovalci sicer še niso ugotovili, kam je bila tovorna ladja namenjena. Osumljenca pa se med preiskavo nista zagovarjala. Tujca sicer v Sloveniji še nista bila obravnavana v drugih kaznivih dejanjih, podatkov iz tujine pa slovenski kriminalisti še niso prejeli. Ob tem je Grandič še pojasnil, da glede na doslej zbrane podatke ne sumijo, da bi bil ladjar, ki je sicer iz Brazilije prevažal sojo, seznanjen s tem, da so v omenjeni ladji poskušali pretihotapiti prepovedane droge.

zasežen kokain zasežen kokain
Foto: PU Koper
zasežen kokain zasežen kokain
Foto: PU Koper

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!