14-letnik v šolo s pištolo sorodnika, nenameren strel poškodoval 13-letnika

Črna kronika 26. Apr 202214:14 > 17:00

Dopoldan se je v prostorih Osnovne šole Žužemberk zgodil incident, v katerem je bil poškodovan 13-letnik. Po prvih podatkih policije se je nenamerno sprožila pištola, ki jo je v šolo prinesel 14-letnik. Strel je lažje poškodoval 13-letnega učenca, ki so ga odpeljali v novomeško urgenco.

Novomeški policisti so bili ob 10.34 obveščeni o sproženem strelu v prostorih Osnovne šole Žužemberk. Po podatkih Policijske uprave (PU) Novo mesto je ena oseba lažje poškodovana. Prve ugotovitve kažejo, da je 14-letnik v šolo prinesel pištolo hrvaškega izvora, ki je bila izdelana v 90. letih, in sicer kalibra devet milimetrov.

“Prišlo je do nenamerne sprožitve pištole, drobci krogle pa so poškodovali 13-letnika, ki je bil prostoru. Kot kaže, je do sprožitve strela prišlo nenamerno zaradi neprevidnega ravnanja z orožjem,” je dejal Robert Perc iz PU Novo mesto. Poškodovani 13-letnik je bil odpeljan v novomeško urgenco, kjer so njegove poškodbe opredelili za lažje. Nenamerna sprožitev strela je bila usmerjena v tla, 13-letnik ima praske po spodnjem delu nog. V času dogodka je bilo v garderobi več učencev. Pištola naj bi bila v lasti pokojnega sorodnika 14-letnika in ni bila ustrezno hranjena. Kot je povedal Perc, naj bi jo 14-letnik našel v nenaseljeni hiši, ki je bila v lasti pokojnega sorodnika. Perc je dodal, da je bilo v nabojniku še deset nabojev.

Povedal je še, da okoliščine izvora orožja in očitne neprimernosti hrambe ter posledične odgovornosti ostalih oseb policisti še preverjajo. Kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika. Perc je poudaril prisebno ravnanje zaposlenih na OŠ Žužemberk, ki so takoj po dogodku zavarovali pištolo, poskrbeli za varnost pretresenih učencev in obvestili starše. V aktivnosti so se poleg kriminalistov in policistov vključili tudi šolski svetovalni delavci in psihologi, je še dodal.

Ravnateljica Mija Penca Vehovec je za N1 povedala, da se je dogodek zgodil po uri telovadbe, v garderobi. Več v članku: Ravnateljica OŠ Žužemberk za N1: strel se je sprožil v garderobi med telovadbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.