V ZDA zaradi bančnih prevar aretirali nekdanjega slovenskega olimpijca

Črna kronika 09. Jun 202107:23 > 09:43 0 komentarjev
dolarji
Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

V ZDA so v ponedeljek aretirali 48-letnega nekdanjega olimpijskega umetnostnega drsalca iz Slovenije Luko Klasinca in ga obtožili bančnih prevar v zvezi s posojili podjetjem med pandemijo covida-19. Tožilstvo trdi, da je skušal s ponarejenimi dokumenti priti do več kot 1,5 milijona ameriških dolarjev (1,23 milijona evrov) pomoči.

Zvezno tožilstvo je Luko Klasinca obtožilo bančne prevare in kraje identitete, ker naj bi skušal nezakonito pridobiti ameriška proračunska sredstva za svoje podjetje, ki po svetu organizira razvedrilne prireditve, povezane z aktivnostmi na ledu. Za bančno prevaro je v ZDA najvišja zagrožena kazen 30 let zapora.

Tožilka: Klasinc bo odgovarjal za svoje domnevne predrzne laži

“Ko so majhna ameriška podjetja trpela zaradi pandemije covida-19, je Klasinc skušal priti do denarja s prevaro. Njegove načrte smo zaustavili in bo odgovarjal za svoje domnevne predrzne laži,” je sporočila zvezna tožilka na Manhattnu Audrey Strauss.

Tožilstvo trdi, da je Klasinc dobil skoraj 1,6 milijona dolarjev (1,31 milijona evrov) pomoči za svoje podjetje, kar je potem nakazoval v Mehiko, Indijo in na Kitajsko.

Klasinčeve račune so zamrznili že septembra lani, ko so se njegove transakcije banki zazdele sumljive. Klasinc je potem pisal banki, naj mu račune ponovno odpre, ker je le opravljal plačila poslovnim partnerjem in dobaviteljem opreme.

“Posojila, ki jih je med pandemijo dajala uprava za drobno gospodarstvo, so bila namenjena pomoči podjetjem zaradi pandemije. Vedno znova pa vidimo primere zlorabe tega programa. Preiskali bomo vse, in tisti, ki so program zlorabljali za osebno korist, bodo odgovarjali,” je po aretaciji Klasinca izjavil vodja ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) v New Yorku William Sweeney mlajši.

Kako naj bi skušal Klasinc ogoljufati ZDA

Obtožni predlog navaja, da je Klasinčevo podjetje BOB77 okrog leta 2019 odprlo tri poslovne bančne račune z mednarodno finančno ustanovo, ki je navedena le kot “Bank-1”. Med julijem in septembrom 2020 je na tri račune od zvezne uprave za drobno gospodarstvo prišlo 11 posojil v skupni vrednosti 1.595.800 ameriških dolarjev. Šlo je za posojila, ki jih je zvezna vlada namenila majhnim podjetjem za preživetje v času krize zaradi pandemije covida-19. Ta posojila so bila v večini primerov nepovratna.

V istem obdobju je nato sledilo več nakazil sredstev z računov mednarodnim prejemnikom. Neimenovana banka je posumila na prevaro in je zamrznila vse tri račune BOB77 in Klasinca povprašala o aktivnostih. Klasinc naj bi nato poslal ponarejeno pismo ameriške uprave za drobno gospodarstvo in s tem skušal prepričati banko, da račune odmrzne, trdi tožilstvo.

Klasinc je 31. maja prek Carigrada osebno prišel v ZDA in se trikrat oglasil v Bank-1, kjer je uradnike skušal prepričati, da je šlo za investicije, ki niso povezane s posojili. Uradniki Bank-1 so ga prijavili FBI, ki ga je aretiral, preden se je vkrcal na letalo proti Carigraduz letališča Newark v New Jerseyju.

Omenjena banka je ameriški upravi za drobno gospodarstvo že vrnila 848.000 dolarjev (696 tisoč evrov), ki so ostali na treh blokiranih Klasinčevih računih.

Klasinc se v torek na zveznem sodišču na Manhattnu ni izrekel o krivdi ali nedolžnosti. Njegova odvetnica iz društva za pravno pomoč Federal Defenders of NYC obtožb ni komentirala.

Luka Klasinc je bil član jugoslovanske olimpijske reprezentance leta 1992 v Albertvillu v Franciji, kjer je zasedel 26. mesto v umetnostnem drsanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!