Zadeva Balkanski bojevnik: Tošić na prostosti, sojenje pa spet na začetku

Črna kronika 26. Nov 202119:55 > 27. Nov 2021 05:00 3 komentarji
Balkanski bojevnik Tosic, dragan Tošić
Žiga Živulovic jr./BOBO

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo v zadevi Balkanski bojevnik, ki bo tako že tretjič teklo od začetka. Prvoobtoženega Dragana Tošića in štiri soobsojene, ki so zdaj prestajali kazen, so po sklepu sodišča danes spustili na prostost.

Na vrhovnem sodišču so potrdili, da je sodba v zadevi Balkanski bojevnik razveljavljena in bo sodišče zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Sodišče je tako na podlagi 423. člena zakona o kazenskem postopku prekinilo tudi prestajanje zaporne kazni za obsojence v tej zadevi. Kot so prvi poročali na 24ur.com, prvoobtoženi Dragan Tošić odhaja na prostost. Skupaj z njim pa poročanju Večera še Dragan BjelkašJakob RemškarPeter Khermayer in Marko Bublić.

Odvetnik prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Janez Koščak je sicer za N1 pred objavo sporočila vrhovnega sodišča dejal, da je Tošić res izpuščen, ni pa še seznanjen z vsebino odločitve sodišča. Predvideval je, da je sodišče ugodilo njihovi zahtevi za varstvo zakonitosti, v kateri so med drugim zatrjevali, da so bili dokazi, ki so jih preiskovalci zbrali v tujini, nezakoniti in zahtevali njihovo izločitev.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, je sodišče za zdaj izdalo sklep, na podlagi katerega so obsojene izpustili iz zapora, sodba pa še ni spisana.

Tretjič od začetka

Spomnimo, da je bil Tošić v prvem sojenju obsojen na 16,5 leta zapora zaradi trgovine s prepovedanimi drogami, v ponovljenem sojenju mu je višje sodišče leta 2019 kazen znižalo na 15 let. Kolikšen del te kazni je že prestal, ni znano.

Nam je pa njegov odvetnik Koščak junija dejal, da so že dve leti nazaj (torej takoj po pravnomočnosti druge sodbe) vložili zahtevo za varstvo zakonitosti, kateri je zdaj vrhovno sodišče ugodilo in sodbo razveljavilo. Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, v kateri je tožilka Blanka Žgajnar, bo tako še tretjič steklo od začetka.

Tudi Šarićeva odvetniška falanga uspešna

Spomnimo, sredi junija je vrhovno sodišče v Srbiji razveljavilo tudi pravnomočno obsodbo Tošićevemu “šefu, tako imenovanemu kokainskemu kralju Darku Šariću, po tem ko so njegovi odvetniki vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Sojenje je sicer zaznamovala vrsta bolj ali manj nenavadnih zapletov, med drugim se je na sojenju pojavilo šest odvetnikov, torej en več kot dovoljuje zakon. Tošić naj bi bil domnevni vodja slovenskega dela Šarićeve kriminalne združbe, ki so ji očitali trgovino s prepovedanimi drogami.

Deset let od začetka sojenja

V zadevi, ki se jo je prijelo ime Balkanski bojevnik, je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala konec maja 2010. Sojenje se je začelo slabo leto zatem. Tožilstvo obtoženim očita, da naj bi organizirali prevoze prepovedanih drog, predvsem kokaina, iz Južne Amerike ter jih potem prek južne Afrike tihotapili v Slovenijo in Italijo.

Sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Tošića.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra 2013 vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi.

Ponovljeno sojenje se je začelo junija 2014 s predobravnavnimi naroki, končalo pa marca 2018 z obsodilno sodbo. Okrožno sodišče v Ljubljani je najvišje zaporne kazni izreklo prvoobtoženemu Tošiću in soobtoženima Draganu Bjelkašu (obema po 16 let in pol zapora) ter Jakobu Remškarju (11 let in pol zapora). Na prvostopenjsko sodbo so se od 13 obsojenih vsebinsko pritožili štirje, med njimi Tošić.

Julija 2019 so višji sodniki Tošiću kazen znižali na 15 let zapora, Draganu Bjelkašu na 14 let zapora, Jakobu Remškarju pa na 10 let zapora. Mirzetu Luceviću so kazen znižali s šestih let in pol na pet let zapora, Suzani Remškar pa s 13 mesecev zapora na leto dni za zapahi. Kazen so znižali tudi Marku Bubliću, v enem delu so zanj zavrnili obtožbo, nato pa so mu izrekli 15 let in mesec dni zapora. Po sojenju na prvi stopnji ga je sicer čakalo 16 let in en mesec zaporne kazni.

Kot napisano, so bili zdaj v zaporu še Tošić, Bjelkaš, Remškar, Khermayer in Bublić (danes so vse izpustili), ostali so kazni že prestali. Izjema je le Anes Selman, ki je bil leta 2012 obsojen na 15 let zapora, a je po izreku sodbe zbežal v Bosno in Hercegovino. Tam je bil nato zaprt zaradi preprodaje marihuane, za naše pravosodne organe pa je bil nedosegljiv. Vmes je naše sodišče razveljavilo kazen in bi mu morali ponovno soditi, a se to za zdaj ni zgodilo.

dragan tošić
BOBO

Šarićevi “nasledniki” pod lupo organov pregona

Nedavno smo poročali, da je po padcu Balkanskega bojevnika pred desetletjem praznino v mednarodni trgovini s kokainom zapolnil (tudi) kavaški klan, ki izvira iz Črne Gore in je bil v zadnjih letih prav tako tarča obsežnih mednarodnih policijskih preiskav.

Naša policija je obsežne aretacije članov slovenske veje klana izvedla maja letos, nedavno pa so pridržali uslužbenko specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki naj bi z izdajanjem zaupnih informacij vsaj dvema članoma narko kartela pomagala, da sta se izognila organom pregona (in sta še zdaj na begu). Naši viri pa ne izključujejo možnosti, da ima klan ovaduha tudi v slovenski policiji.

Obširneje o zgodovini klana pa tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje