Ali ima kavaški klan krta tudi v slovenski policiji?

Slovenija 13. Nov 202105:48 > 09:36 4 komentarji
Urban Kolman/Bobo

Policija je ta teden pridržala uslužbenko specializiranega državnega tožilstva, ki je prek posrednikov slovenskim članom kavaškega klana dostavljala zaupne informacije iz preiskave, ki poteka zoper njih. Za svoje usluge naj bi med drugim dobila avto. Vendar pa naši viri ne izključujejo možnosti, da ima klan ovaduha tudi v slovenski policiji.

Slovenski kriminalisti so ta teden izpeljali nekaj odmevnih akcij. Pridržali so dva zdravnika, ki sta nezakonito izdajala različna zdravniška potrdila, tudi covidna, in se okoristila za dober milijon evrov. Prav tako so v začetku tedna pridržali uslužbenko specializiranega državnega tožilstva (SDT). Osumljena je, da je fotografirala zaupne dokumente, kot so odredbe za hišne preiskave in odredbe za uporabo prisilnih preiskovalnih ukrepov, ter fotografije prek svojega partnerja in še nekaterih oseb posredovala članom zloglasnega kavaškega klana.

Za izdajanje kavaškemu klanu dobila tudi avto

Pridržana uslužbenka ni tožilka, po besedah naših virov pa naj bi bila administrativna desna roka ene od tožilk, ki je sodelovala tudi v preiskavah nekaterih najbolj odmevnih primerov, povezanih z delovanjem kriminalnega podzemlja. Kot so po njenem pridržanju povedali na SDT, jo je pri izdaji zaupnih podatkov vodilo koristoljubje. Koliko denarja je dobila, niso razkrili, po informacijah N1 pa naj bi poleg gotovine prejela tudi različna darila, med drugim avto.

Informacije o preiskavah naj bi sicer v kavaški klan odtekale že dve leti, naši viri pa dopuščajo možnost, da niso uhajale le iz tožilstva.

Na prve indice o odtekanju informacij naj bi kriminalisti naleteli ob spomladanskih hišnih preiskavah pri članih slovenske celice kavaškega klana, saj sta se dva obtožena – Luka Arapovič in Blaž Kadivec – prijetju izognila in sta še vedno na begu.

Uslužbenka tožilstva morda ni edini ovaduh

Zaseženo v teh hišnih preiskavah je sume policije še podkrepilo, vendar po naših informacijah takrat sledi še niso vodile na specializirano državno tožilstvo. Kdo je krt, je ostalo skrivnost tudi po tem, ko je kriptirano komunikacijo članov kriminalnega podzemlja razvozlala ena od evropskih policij. Iz njihovih ugotovitev je bilo mogoče sklepati, da naj bi kavaškemu klanu občutljive informacije iz preiskave nosil nekdo iz vrst slovenske policije. Ker pa so kriminalci v pogovoru uporabljali namišljena imena, preiskovalci tudi na tej točki še niso mogli ugotoviti, kdo je ovaduh.

Do tega, da zaupne informacije odtekajo s specializiranega državnega tožilstva, naj bi kriminaliste naposled pripeljala ugotovitev, da so informacije iz preiskave v kavaški klan pritekle po tem, ko so odredbe prispele na tožilstvo. Kriminalisti so o tem obvestili SDT, ki naj bi se najprej odzvalo burno. Že nekaj dni pozneje pa naj bi tožilstvo v svojih vrstah zaznalo “čudno dogajanje”, ki je pritrjevalo ugotovitvam kriminalistov. Vse skupaj je sredi tega tedna pripeljalo do aretacije.

Glede na vse podatke o stekanju informacij v zloglasni kavaški klan, kriminalno združbo z Balkana, pa naši viri suma, ki se že nekaj časa pojavlja, še vedno ne izključujejo. Ta pa je, da kavaški klan ni imel ovaduhinje le na tožilstvu, temveč da ima krta tudi v slovenski policiji. “Določene stvari kažejo, da bi lahko informacije klanu nosil tudi kdo iz policije,” je dejal eden naših sogovornikov.

ilegalne droge
Profimedia

Kaj je kavaški klan

Gre za balkanski narko kartel, ki je Evropo preplavil s kokainom. Tako so v evropskem policijskem uradu Europolu po letošnji seriji mednarodnih preiskav opisali kavaški klan, ki izvira iz majhne črnogorske vasice Kavač.

Gre za združbo, ki je po padcu kartela Darka Šarića zapolnila praznino v mednarodni trgovini s kokainom. Sprva kot škaljarski klan, od katerega pa se je po notranjem sporu leta 2014 odcepil kavaški klan. Vse od takrat sta klana v vojni, ki je po izračunih srbskega portala Krik.rs terjala že več deset življenj.

Kavaški klan se je nato širil v Srbijo, kjer je svoje mesto našel s povezovanjem z nogometnimi huligani. Nato pa je trgovino z drogo – tudi s pomočjo dobrih zvez z organi pregona ter politiki – razširil po vsej Evropi. Pri nas so policisti maja letos prijeli več kot 20 članov tihotapske združbe, zoper katere so pred dnevi vložili tudi obtožnico za serijo kaznivih dejanj s področja trgovine z drogami.

Preberite še:

Več o kavaškem klanu in njegovem kriminalnem delovanju: Brutalni spopadi, droga, orožje: komu je pomagala uslužbenka tožilstva?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje