Zaradi ‘bombnega’ preplaha v Kamniku evakuirali vrtčevske in šolske otroke

Črna kronika 20. Sep 202113:14 > 14:01
Osnovna šola Kamnik
Egon Parteli/N1

Zaradi lažnega bombnega preplaha v Kamniku so dopoldan po navodilih policije za uro in pol evakuirali 41 otrok iz Osnovne šole 27. julija in 53 otrok iz enote Kamenček Vrtca Antona Medveda Kamnik. Med policijskimi aktivnostmi je bila zaprta širša okolica Trga prijateljstva, policija pa je sporočila, da bombnega preplaha ni več.

V Kamniku je bil dopoldan bombni preplah. Kot je za N1 potrdil župan občine Kamnik Matej Slapar, ga je o tem okoli 10.40 obvestil poveljnik civilne zaščite.

Hvala bogu je policija predlagala evakuacijo šole in vrtca. To je bilo narejeno, evakuirali so jih v Dom kulture Kamnik, kjer so od civilne zaščite dobili tudi topel obrok. V vmesnem času so na kraj prišli tudi detonatorji in strokovnjaki s policije, ki so preverili, kaj se dogaja, in potem preplah tudi preklicali,” je pojasnil župan in dodal, da večje nevarnosti tako ni bilo. 

Tudi ravnateljica Osnovne šole 27. julija v Kamniku Jasna Lampe je za N1 potrdila, da so po navodilih policije za uro in pol evakuirali 41 šolskih otrok. “Smo že nazaj v šoli. Vsi otroci so na varnem,” je poudarila.

Iz enote Kamenček Vrtca Antona Medveda Kamnik so evakuirali 53 otrok in 16 zaposlenih. Kot smo izvedeli od predstavnikov vrtca, so tudi oni že v svojih prostorih, vsi so na varnem.

Osnovna šola Kamnik
Egon Parteli/N1

Detonacijskih sredstev na območju ni bilo

Med policijskimi aktivnosti je bila širša okolica Trga prijateljstva, med tržnico, občino in policijsko postajo, zavarovana s policijskim trakom in policisti. Območje je spet odprto, po besedah župana Slaparja tam ni bilo detonacijskih sredstev.

Po neuradnih informacijah portala Kamnik.info naj bi preplah povzročil neznan oziroma zapuščen predmet na zavarovanem parkirišču.

“V okviru policijskih nalog je bila za čas preveritve sumov preventivno evakuirana ena od šol. Policija nadaljuje kriminalistično preiskavo zaradi sumov kaznivega dejanja, o vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so sporočili s Policijske uprave Ljubljana in dodali, da preiskava še poteka, zato več informacij ne morejo posredovati.