IMF znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti

Gospodarstvo 12. Okt 202115:17
Delite:
IMF
Foto: Yuri Gripas/REUTERS

Mednarodni denarni sklad (IMF) je napoved letošnje rasti svetovnega gospodarstva znižal s šestih odstotkov na 5,9 odstotka. Za prihodnje leto je napoved ohranil pri julijski oceni in pri 4,9 odstotka. V IMF so ocenili, da okrevanje svetovnega gospodarska spremljajo številna tveganja.

IMF je v najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih, ki ga je objavil ob letnem zasedanju IMF in Svetovne banke, območju z evrom za letos napovedal petodstotno rast, kar je 0,4 odstotne točke več, kot je napovedal julija. Za leto 2022 območju napoveduje 4,3-odstotno gospodarsko rast.

Slabša napoved za ZDA

Medtem pa je precej znižal napoved rasti za ZDA. Medtem ko je julija ocenjeval, da bo ta sedemodstotna, sedaj meni, da bo ta letos šestodstotna. Prihodnje leto naj bi dosegla 5,2 odstotka. Napoved za Japonsko je za letos znižal na 2,4 odstotka, za prihodnje leto pa zvišal na 3,2 odstotka.

Za Kitajsko so obeti malenkost slabši. Država naj bi letos rasla po osemodstotni stopnji, prihodnje leto pa bo 5,6-odstotni. Napoved za Indijo medtem ostaja enaka julijski, letos 9,5-odstotna rast in v letu 2022 8,5-odstotna rast.

IMF je znižal napoved rasti Nemčije za letos in napoved rasti Francije za prihodnje leto. Nemčija naj bi letos beležila 3,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda, prihodnje leto 4,6-odstotno. Francosko gospodarstvo naj bi zraslo po 6,3- in 3,9-odstotni stopnji, italijansko pa po 5,8- in 4,2-odstotni stopnji.

IMF opozarja, da okrevanje izgublja zagon

IMF navaja, da se svetovno gospodarsko okrevanje po pandemiji novega koronavirusa nadaljuje, vendar pa zaradi nadaljevanja pandemije z agresivno različico delta okrevanje izgublja zagon. Gonilo rasti sta cepljenje prebivalstva in zgoden odziv ključnih politik.

dolarji
Foto : Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Glavni izzivi so povezani z umirjeno rastjo zaposlovanja, naraščajočo inflacijo, negotovostjo preskrbe s hrano in motnjami v oskrbovalnih verigah ter podnebnimi spremembami. IMF ocenjuje, da se bodo razvite države vrnile k rasti pred pandemijo že prihodnje leto, do leta 2024 pa jo bodo presegle za 0,9 odstotka.

Za razvijajoča se gospodarstva brez Kitajske in države v razvoju bo ta raven precej nižja kot pred izbruhom pandemije. Hitrost okrevanja namreč narekuje hitrost cepljenja. V razvitem svetu je cepljenega okoli 60 odstotkov prebivalstva, v nerazvitih država pa je necepljenega 96 odstotkov prebivalstva.

Poziv k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov

IMF je pred podnebno konferenco na Škotskem pozval k močnejšim zavezam držav za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Zelene naložbe lahko pomagajo k enakopravnejšem energetskem prehodu, razvite države pa morajo izpolniti obljube o financiranju ukrepov proti podnebnim spremembam v nerazvitih državah.

Sklad je razkril, da razmišlja o vzpostavitvi sklada za odpornost in trajnost, ki bi državam zagotovil dolgoročne investicije v trajnostno rast, tudi za zmanjšanje revščine. Državam je svetoval, naj izdatki za zdravstvo ostanejo prednosti, ob tem pa naj se osredotočijo tudi na dolgoročne strukturne cilje.

Monetarna politika bo medtem po mnenju IMF morala iskati ravnotežje med bojem proti inflaciji in med podporo gospodarskemu okrevanju. IMF predvideva, da se bo inflacija vrnila na ravni pred pandemijo sredi leta 2022. Za nekatere države, kot so ZDA, pa tveganja za višjo inflacijo rastejo že nekaj časa.

Komentari

Vaš komentar