Manj brezposelnih kot pred krizo

Gospodarstvo 04. Avg 202112:22 > 14:22 0 komentarjev
zavod za zaposlovanje
Srdjan Živulović/BOBO

Konec julija je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 70.655 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 21 odstotkov manj kot julija lani. Ob koncu julija 2019, torej v letu pred epidemijo, je bilo na zavodu 71.850 brezposelnih oseb (približno tisoč več kot zdaj).

Število brezposelnih se je torej vrnilo na predkrizno raven, čeprav se je konec letošnjega junija iztekel državni ukrep subvencioniranja čakanja na delo, s katerim je država pomagala zaščititi trg dela v epidemiji. Julija se je tako na zavod na novo prijavilo 5.443 oseb, kar je 54,1 odstotka več kot mesec pred tem, a še vedno 33,8 odstotka manj kot julija lani.

Brezposelnost se je znižala po vsej državi, razen na območjih Ptuja in Trbovelj.

Omenimo, da je ob ukinitvi čakanja na delo podjetjem še vedno na voljo ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Manjši priliv na zavod, več prostih del

V prvih sedmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 79.767 brezposelnih oseb, kar je 5,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Na novo se je prijavilo 36.411 brezposelnih oseb, kar je 41,7 odstotka manj kot lani v tem času.

Iz evidence se je odjavilo skupaj 53 tisoč brezposelnih oseb, od teh 40.550 zaradi zaposlitve, kar je 8,2 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2020.

Kaj iščejo delodajalci?

Delodajalci so zavodu od januarja do konca julija sporočili skupno 86 tisoč prostih delovnih mest, kar je za tretjino več kot lani v tem času.

Julija so odprli 13 tisoč delovnih mest, največ za naslednje poklicne skupine:

trg dela prosta mesta
Zavod za zaposlovanje
Kot izhaja iz zgornje tabele, so osnovne šole julija iskale 876 učiteljev, ki jih zavod v svoji statistiki ločuje v poklicni skupini razrednega in predmetnega pouka. Vsaj del razlage za to visoko številko gre iskati v dejstvu, da se junija prekinejo pogodbe o zaposlitvi za določen čas v šolstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!