Janša na povabilo Plenkovića na obisku v Zagrebu

Novice 29. Maj 202122:30 > 23:09 0 komentarjev
Andrej Plenković, Janez Janša
Marin Tironi/PIXSELL/BOBO

"Letos je leto, ko se tako Slovenija kot Hrvaška spominjata dogodkov in pogumnih korakov, ki smo jih naredili zato, da smo se znebili jugoslovanskega jarma in vzpostavili lastno suverenost in državnost," je ob robu današnjega obiska na Hrvaškem, na katerem ga je spremljala tudi soproga Urška Bačovnik Janša, dejal predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janez Janša se je danes skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša na povabilo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića udeležil slovesnosti, ki jih ob dnevu državnosti pripravlja Republika Hrvaška. Predsednik vlade in soproga sta se ob tej priložnosti udeležila koncerta, ki je potekal v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Na sredini prehojene poti

Ob prihodu v Zagreb na koncert je Janša v izjavi za medije najprej čestital Republiki Hrvaški ob dnevu državnosti. “Letos je leto, ko se tako Slovenija kot Hrvaška spominjata dogodkov in pogumnih korakov, ki smo jih naredili zato, da smo se znebili jugoslovanskega jarma in vzpostavili lastno suverenost in državnost,” je dejal Janša in dodal, da so to bili časi velikega tveganja pa tudi velikega poguma tako za Slovenijo kot Hrvaško, so v sporočilu za javnost objavili na spletni strani vlade.

“In če danes primerjamo čas, ki ga sedaj živimo, s tistim časom, vidimo, da kljub težavam, ki jih imamo, in kljub epidemiji, s katero se še vedno soočamo in upamo, da smo na koncu tega boja in da smo uspešni, da je ta primerjava v velikanski meri v korist sedanjosti,” je med drugim še poudaril premier Janša. Kot je še povedal, sta danes tako Slovenija kot Hrvaška članici Nata in Evropske unije. “Skupaj se borimo in prizadevamo za to, da bi se Evropa širila in postala cela in svobodna v celoti,” je izrazil slovenski premier.

Andrej Plenković, Janez Janša
Marin Tironi/PIXSELL/BOBO

“Če smo bili pred 30 leti nekje na pragu nove poti, smo danes po 30 letih na sredini prehojene poti, kjer so še vedno težave, kljub temu pa je čas neprimerljivo bolj optimističen in danes smo skupaj kot članici EU in zveze Nato tudi v položaju, ko lahko pomagamo drugim in ko lahko pomagamo tistim, ki želijo vstopiti v ta prostor svobode in prostor, o katerem smo pred 30 leti zgolj sanjali,” je dejal predsednik vlade.

Ob koncu se je Janša ponovno zahvalil za povabilo hrvaškemu predsedniku vlade Plenkoviću in ga ob tem tudi javno povabil na proslavo ob dnevu državnosti 25. junija, ko bo Slovenija tudi drugič v svoji zgodovini prevzemala predsedovanje Svetu EU. “Računamo na dobro sodelovanje takrat,” je izrazil slovenski premier, ki je ob koncu Hrvaški tudi čestital za dobro vodenje Sveta EU v izjemno zahtevnem času, ko je bila epidemija še brez luči na koncu tunela, brez cepiv in ko je bilo treba Evropo v marsičem organizirati na novo, so še zapisali v sporočilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!