Festival Svetlobna gverila se polnoleten vrača v Ljubljano

Kultura 24. Maj 202408:52 0 komentarjev
svetlobna gverila
Foto: @festival Svetlobna gverila/FACEBOOK

Že 18. leto zapored se v Ljubljani začenja mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila. Svetlobne instalacije se bodo raztezale preko Soteske in Vegove ulice na sever do Male galerije Banke Slovenije oziroma Argentinskega parka ter preko Foersterjevega vrta in Mirja do nabrežij Gradaščice. Prav tako bodo dela na ogled v javnih in galerijskih prostorih.

V Galeriji Vžigalica se bo zvečer začel mednarodni festival svetlobe Svetlobna gverila, ki bo v svoji 18. izdaji pod naslovno temo Transformacije na več ljubljanskih prizoriščih predstavil dela, ki bodo osvetljevala različne vidike sprememb in preobrazb, “ki smo jim priča v našem okolju oz. v naših življenjih”, so zapisali organizatorji.

Festival bo drevi v Galeriji Vžigalica odprla interaktivna svetlobna instalacija italijanske umetnice Cinzie Campolese z naslovom Equilibrium (Ravnovesje). Interaktivni projekt sodi v domeno kinetične umetnosti – gre za ambientalno delo, sestavljeno iz več laserskih vodnih tehtnic, ki s svojim delovanjem omogočajo svojevrstno transformacijo prostora, hkrati pa na igriv način vplivajo na gledalčevo percepcijo.

Projekt odpira vprašanja o naravi prostora oziroma o njegovi levitvi v nekakšen živ organizem; prostoru odreka njegovo statično kartezijansko naravo in ga preobraža v dinamično okolje, ki pričara iluzijo valovanja prostora. Slednji tako postaja svojevrstni agens, prizorišče preobrazbe in interakcije med instalacijo ter obiskovalci, so organizatorji opisali projekt.

Pri oblikovanju programa letošnjega festivala so organizatorje zanimali projekti, ki s pomočjo izvirne umetniške govorice naglašajo različne vidike transformacij tako na ravni same forme kot tudi v kontekstu prostora oziroma na ravni gledalčeve percepcije.

Tudi letos bo središče festivala v Galeriji Vžigalica – kjer bo omenjena razstava odprta vse do 1. septembra – in v njeni neposredni bližini. En krak postavitev se bo sicer raztezal preko Soteske in Vegove ulice na sever do Male galerije Banke Slovenije oziroma Argentinskega parka, drug pa preko Foersterjevega vrta in Mirja do nabrežij Gradaščice.

Na ogled bo niz svetlobnih instalacij in video projekcij v javnih in galerijskih prostorih, ki si jih bo ob sredah in sobotah mogoče ogledati tudi na organiziranih vodstvih s kolesi, so sporočili organizatorji.

Produkcije v sklopu delavniško-izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile prinašajo vrsto del, nastalih v okviru pedagoških procesov izobraževalnih ustanov, s katerimi spodbujajo nove generacije mladih ustvarjalcev. Ob tem bo na ogled vrsta prvencev, prvih samostojnih del mladih umetnikov in umetnic v javnem prostoru. Ob izteku festivala se z dvema projektoma pridružujejo tudi festivalu Spider ter projektu, pod katerega se podpisuje Nika Erjavec in se bo začel jeseni.

Ob dosedanjih uspehih se zdi polnoletnost festivala tudi dobra priložnost za vnovično opozarjanje na pereče razmere, v katere je potisnjena neodvisna kulturna produkcija. Po dolgoletnem vztrajanju v negotovih finančnih in produkcijskih razmerah še vedno pogrešajo ustreznejše pogoje za nadaljnje delovanje in razvoj kot tudi bolj konstruktivno kulturno politiko, ki bi ustvarjalcem omogočila večje vključevanje v procese razvoja obstoječega družbenega okolja, so še zapisali organizatorji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!