Park Zvezda v znamenju knjige: 50 založnikov pripravilo poseben izbor (FOTO)

Kultura 22. Apr 202315:44 0 komentarjev
Svetovni dan knjige, Ljubljana
N1

V Ljubljani in Mariboru danes potekajo dogodki ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic. Na sejmu je mogoče kupiti in podariti knjige, v Ljubljani pa bo ob tem potekala tudi Noč knjige, tako da bo sejem trajal do 22. ure zvečer. V Mariboru bo ob svetovnem dnevu knjige pesniško jutro.

Kot so zapisali na spletni strani pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, je sejem v parku Zvezda “odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da imamo toliko dobrih knjig”.

Sodelovalo bo 50 založnikov, ki za sejem pripravljajo poseben izbor knjig s sejemskimi popusti. S sejmom v soorganizaciji Založbe Sanje se bo praznovala tudi Noč knjige, zato bo sejem odprt do 22. ure.

Številni založniki bodo prisotni na svojih stojnicah, na voljo za srečanja, pogovore in predstavitve knjig. Ob stojnicah bodo avtorji in avtorice podpisovali knjige, pogovori in predstavitve knjig bodo potekali tudi na sejemskem odru, kjer se bo program ob 10. uri začel z glasbeno budnico Brencl bande. V primeru dežja sejma ne bo, še sporočajo organizatorji.

Kot je spomnila Tina Popovič iz pisarne Ljubljana, Unescovega mesta literature, in vodja zavoda Divja misel, je v času pandemije covida-19 omenjena pisarna skupaj s skupnostjo založnikov in založnic organizirala Sejem na zraku in spletni Sejem s kavča. Izkazalo se je, da uspešna organizacija in izvedba sejma nista tak organizacijski zalogaj in da lahko v Ljubljani, Unescovem mestu literature, te pripravijo in ponudijo večkrat, ob različnih priložnostih. Izkazalo se je tudi, da je založniška oz. literarna skupnost več kot pripravljena združiti moči, kar potrjuje tudi navdušen odziv obiskovalcev.

Pojasnila je še, da je Sejem na zraku svoje ime dobil kot prvi javni kulturni dogodek po vsesplošnem zaprtju v času pandemije.

22. in 23. aprila praznujemo tudi Noč knjige, zato bo Sejem na zraku, ki bo za prijetno vzdušje osvetljen z namiznimi svetilkami, odprt do 22. ure

V Mariboru odprto branje v spomin na preminuli pesmici

V drugem največjem slovenskem mestu pa Kulturno društvo Mariborska literarna družba, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor danes vabijo na pesniško jutro Z blago mislijo se ju dotaknemo v Literarni hiši Maribor. Odprto branje bodo posvetili spominu na preminuli pesnici Alenko Glazer in Milo Vlašić.

V Mariboru je MKC Maribor v počastitev letošnjega svetovnega dneva knjige pripravil večdnevni literarni program med 17. in 25. aprilom. Dogodke je pospremila razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti.

Unesco je leta 1995 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!