Praznik glasbe: več koncertov z vrsto novitet slovenskih skladateljev

Kultura 17. Apr 202410:14 0 komentarjev
Slovenska filharmonija
Slovenska filharmonija (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Slovenski filharmoniji se bodo drevi začeli 38. Slovenski glasbeni dnevi, ki veljajo za praznik slovenske glasbe. Po uvodnem koncertu z deli skladateljev Alda Kumarja, Tomaža Sveteta in Uroša Rojka bo glasba kot interpretativna umetnost zazvenela še v Viteški dvorani Križank, Minoritski cerkvi v Mariboru in na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Slovenski glasbeni dnevi se bodo v 38. izdaji začeli v Slovenski filharmoniji (SF), ki se po več letih pridružuje praznovanju slovenske glasbe, ki ga vsako leto pripravlja Festival Ljubljana.

Orkestru SF bo dirigiral Davorin Mori, med solisti pa bodo pianistki Nina Prešiček Laznik in Lovorka Nemeš Dular, ki se bosta predstavili z zanju napisano noviteto Odtekanje časa VIII – Koncert za dva klavirja in orkester, pod katero se podpisuje Uroš Rojko. Kumarjev opus bo zazvenel v interpretaciji enega najvidnejših slovenskih organistov Tomaža Sevška. V izvedbi mednarodno priznane violinistke Lalite Svete pa bo krstno zazvenel Koncert za violino in orkester, ki ga je spisal in interpretki, svoji hčeri, posvetil Svete.

Do 23. aprila se bo v Ljubljani in Mariboru zvrstilo več koncertov z vrsto novitet slovenskih skladateljev. Tematsko se bodo dnevi navezovali na glasbo kot interpretativno umetnost; glasbeno interpretacijo oz. dualnost umetniškega in znanstvenega bo obravnaval tudi muzikološki simpozij. Goste na simpoziju bo zanimal preplet umetniškega koncepta in znanstvenoraziskovalnega pristopa h glasbeni materiji oziroma sami interpretaciji.

filharmonija
FOTO: Jaka Vinšek/BOBO

Društvo slovenskih skladateljev (DSS) se bo tradicionalno predstavilo s četrtkovo Nočjo slovenskih skladateljev, na kateri bo slišati 13 novosti slovenskih skladateljev, napisanih za pester nabor inštrumentov v različnih zasedbah, ter s ciklom Koncertni atelje. V okviru cikla bosta nastopila Dušan Sodja in Tatjana Kaučič oziroma Duo Claripiano, ki jima bodo v DSS podelili stanovsko Lipovškovo nagrado.

V Minoritski cerkvi v Mariboru bo v soboto na sporedu koncert Godalnega kvarteta Carpe artem z deli skladateljev Huga Wolfa, Viktorja Parme, Tomaža Sveteta in Dominika Jakšiča. Glasbena matica Ljubljana pa prihodnji ponedeljek vabi na samospeve Mirka Poliča. Na klavirju bo skladateljev pravnuk Igor Vićentić, samospeve pa bosta interpretirala sopranistka Aleksandra Radovanović in tenorist Gregor Ravnik.

Letošnji praznik glasbe bodo sklenili s koncertom v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Stevena Loya in violinistke Lane Trotovšek kot solistke. Izvedli bodo dela Božidarja Kosa, Svetlane Maraš in Larise Vrhunc, večer pa bo sklenil Koncert za violino in orkester Janeza Matičiča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!