Začenja se Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo častna gostja Slovenija

Kultura 19. Okt 202207:30 1 komentar
frankfurtski knjižni sejem
Kai Pfaffenbach/REUTERS

V Frankfurtu se danes začenja letošnji knjižni sejem, kjer se bo predstavilo okoli 4.000 razstavljavcev iz 95 držav, tudi Slovenije. Otvoritvena slovesnost je bila že v torek in je potekala ob prisotnosti kraljevega para iz Španije, letošnje častne gostje sejma. Žezlo častne gostje bo zadnji dan sejma, v nedeljo, prevzela Slovenija.  

Direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boss je pred začetkom sejma izrazil veselje, da bodo letos na sejmu ponovno mogoča osebna srečanja z avtorji in založniki ter partnerji.

“Osebno srečanje je prav zdaj še toliko bolj pomembno, saj pripomore proti polarizaciji,” je dejal in dodal, da lahko prav knjigotrštvo pomaga k nujnemu razumevanju, “bodisi preko prevajanja literature v druge jezike, svetovno solidarnostjo z avtorji, ki so v izgnanstvu, ali mednarodnim mreženjem”, ki se bo odvijalo na letošnjem sejmu, so pri Frankfurtskem knjižnem sejmu zapisali v sporočilu za javnost.

Torkove otvoritvene slovesnosti se je poleg visokih nemških gostov udeležil tudi španski kraljevi par, ki zastopa Španijo kot letošnjo častno gostjo sejma. “Biti tukaj je privilegij,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal španski kralj Felipe VI., ki skupaj s soprogo, kraljico Letizio zastopa Španijo kot letošnjo častno gostjo sejma. Kot je še povedal španski kralj, je čast, da bo lahko Španija na sejmu ponovno predstavila svojo literaturo, jezike in “iskrivo ustvarjalnost”.

Španija je bila častna gostja sejma že pred 31 leti. “Današnja Španija nima veliko skupnega s Španijo tistega časa,” je še dejal španski kralj in dodal, da je predvsem vstop države v Evropsko unijo leta 1986 prinesel daljnosežne spremembe. Španija je po njegovih besedah postala močna in odprta država, sposobna soočanja z izzivi. Je pa v času sprememb nekaj, kar se ne spremeni, in to je spoštovanje do knjig, ki je po besedah španskega kralja globoko zakoreninjeno v španski družbi.

Na letošnjem 74. Frankfurtskem knjižnem sejmu je prijavljenih okoli 4000 razstavljavcev iz 95 držav. V številnih razpravah, predavanjih in branjih bodo ta teden v ospredju aktualna politična vprašanja, kot so vojna v Ukrajini ter razmere v Iranu in Afganistanu. Sejmu se bo na daljavo v četrtek pridružil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V soboto bo prav tako preko spleta na pogovoru sodelovala ukrajinska prva dama Olena Zelenska.

Sejem se bo končal v nedeljo, ko bo žezlo častne gostje sejma za prihodnje leto prevzela Slovenija. Prav tako bodo ta dan ukrajinskemu pisatelju Sergiju Žadanu podelili nagrado za mir.

Letos je v ospredju sejma sicer prevajanje: “Vsaj polovica knjig, ki so mi v življenju največ pomenile, je bila napisana v jezikih, ki jih sam ne razumem,” je v torek povedal britansko-pakistanski pisatelj Mohsin Hamid in dodal, da brez prevajalcev ne bi postal takšen bralec in pisatelj, kakršen je danes.

Slovenija se bo tako letos kot prihodnje leto na Frankfurtskem knjižnem sejmu predstavila s sloganom Satovje besed. Letos bo v Frankfurtu ob predstavitvi najnovejše knjižne produkcije na stojnico umeščenih šest delovnih postaj slovenskih založnikov – Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec, Sodobnost International, Založba Goga in Založba Sanje. S samostojno stojnico bodo prisotne Založba Mladinska knjiga, Sodobnost International in Beletrina, so za STA potrdili pri Javni agenciji za knjigo RS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje