Se bodo čakalne vrste v zdravstvu zdaj skrajšale?

Slovenija 24. Sep 202114:28 > 17:46 0 komentarjev
Krajšanje čakalnih vrst: Poklukar
Ministrstvo za zdravje

V okviru nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za leti 2021 in 2022 so izbrali 62 ponudnikov, pogodbo pa jih je podpisalo 57, je v izjavi medijem povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Klicni center NIJZ bo v prihodnjem tednu začel klicati bolnike s seznama čakajočih.

Dva izvajalca – po podatkih ministrstva za zdravje gre za enega koncesionarja in enega zasebnika – sta od pogodbe odstopila, minister za zdravje Janez Poklukar pa pričakuje, da bodo na začetku naslednjega tedna prejeli podpisane pogodbe še treh izvajalcev.

“Če covidnim bolnišnicam ne bi uspelo uresničiti programa, bo po treh mesecih izveden pregled stanja in prestrukturiranje k izvajalcem, ki imajo proste kapacitete,” je pojasnil Poklukar.

S prihodnjim tednom se po ministrovi napovedi začenja intenzivna implementacija razpisa. Klicni center Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo tako v naslednjem tednu začel klicati osebe s seznama čakajočih bolnikov, ki so 23. julija letos nedopustno dolgo čakali na izbrano zdravstveno storitev.

Posameznika bodo po Poklukarjevih besedah seznanili z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti tako, da mu bodo ponudili točen termin operacije ali druge zdravstvene storitve, na katero čaka, predvidoma že oktobra oziroma ves čas trajanja razpisa.

“Bolnik ima možnost, da se za to ne odloči, kar pomeni, da se za njega nič ne spremeni in bo še naprej ostal na seznamu čakajočih bolnikov pri izvajalcu, pri katerem že sedaj čaka na izvedbo zdravstvene storitve,” je pojasnil Poklukar.

Drugi del razpisa predvidoma jeseni oziroma pozimi

Poklukar je izrazil prepričanje, da je treba “s takim projektom nadaljevati”. Opomnil je, da tudi v prvi del projekta niso vključili vseh zdravstvenih storitev in porabili vseh razpisanih sredstev. “Verjamem, da bomo že v jesensko-zimskem obdobju pripravili, če že ne izvedli drugi del razpisa,” je napovedal.

Na razpis so se skladno z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu lahko prijavili tako javni zavodi kot koncesionarji in čisti zasebniki. So pa pri izboru imeli prednost javni izvajalci, sledili so koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici pa so bili zasebniki. Za izvedbo storitev je zagotovljenih 65 milijonov evrov sredstev.

V tem tednu odpovedanih skoraj 14.500 obravnav in posegov

Bolnišnice so sporočile, da je bilo samo v tednu od 20. do 24. septembra odpovedanih:

– število operativnih posegov v hospitalnem delu: 589
– število ambulantnih operativnih posegov: 175
– število specialističnih ambulantnih obravnav: 5.824
– število dni akutne bolnišnične obravnave: 6.792
– število dni neakutne bolnišnične obravnave: 1.072

Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa je bilo izbranih 18.963 storitev. Med njimi operacija hrbtenice – spondilodeza, operacija krčnih žil, posegi na mandljih pri odrasli v splošni anesteziji, druge ortopedske operacije gležnja in stopala, endoskopske operacije obnosnih votlin v splošni anesteziji, endoproteza kolena in drugi posegi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!