Ali lahko na svojem balkonu v bloku pečete na žaru?

Slovenija 25. Jun 202311:13 8 komentarjev
žar, piknik
PROFIMEDIA

Zaradi lepega vremena in visokih temperatur je sezona piknikov v polnem razmahu. Vonj po čevapčičih se vije po vrtovih in dvoriščih, žal pa predvsem tistim, ki živijo v bloku, ne preostane drugega kot da žar zakurijo kar na balkonu. Pa je to sploh dovoljeno? Vas lahko sosedje prijavijo policiji in kakšna kazen vas lahko doleti?

Podjetje SPL Ljubljana, ki upravlja z nepremičninami, se zaradi uporabe žara ali kuhanja na balkonu občasno srečuje tudi s pripombami sosedov. “Vsekakor sta peka in kuhanje na balkonu zaradi dima ter ostalih vonjav za sosede lahko moteča,” so pojasnili v podjetju.

Po njihovih besedah to področje zakonsko ni urejeno, se pa lahko lastniki stanovanj v večstanovanjski stavbi dogovorijo, da s hišnim redom uporabo žara na balkonu ali terasi prepovedo.

Kršitelja lahko v tem primeru prijavijo policiji zaradi motenja posesti, lahko pa zoper njega vložijo tožbo za njegovo izključitev. “Težko rečemo, ali bi se tožba končala z dejansko izselitvijo, saj ta doleti le najhujše kršitelje hišnega reda,” so zapisali pri SPL Ljubljana. Lastnikom tako preostane le tožba zaradi motenja posesti ali odškodninska tožba, če bi imisije povzročile škodo.

Vsekakor pa previdnost pri piknikih na balkonih zaradi možnosti požara ni odveč.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje