SDS za varovanje poslancev iz garažne hiše do državnega zbora

Slovenija 02. Nov 202211:38 > 12:50 41 komentarjev

Po tem, ko so minuli teden poslanca SDS Branka Grimsa pred državnim zborom napadli, poslanska skupina SDS zahteva varovanje poslancev iz garažne hiše do državnega zbora, je na današnji novinarski konferenci dejala Jelka Godec. "Ne gre za varovanje v celoti, ampak samo dela prihoda in odhoda poslancev,” je poudarila.

Po napadu na poslanca Branka Grimsa je Jelka Godec na novinarski konferenci predstavila nadaljnje poteze poslanske skupine SDS.

“Obžalujemo vsakršno nasilje oziroma grožnje z nasiljem državljankam in državljanom,” je uvodoma dejala Godec in dodala, da napad na Grimsa obžalujejo v poslanski skupini. Pojasnila je, da je v povezavi z omenjenim dogodkom pozvala vključujoče k sodelovanju, iskanju in identifikaciji osumljenca. “Istočasno sem na predsednico DZ naslovila zahtevo, da se vse poslance varuje na poti od parlamenta do parkirnega mesta in obratno. Ne gre za varovanje v celoti, ampak samo dela prihoda in odhoda poslancev,” je poudarila.

Zato so danes v poslanski skupini SDS na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič naslovili zahtevo za sklic kolegija DZ in vložili zahtevo za sklic nujne seje za notranje zadeve – zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti, spodbujanja nasilja ter napadov proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanja, svetovnega nazora. “Predsednica DZ je na mojo zahtevo o varovanju poslancev odgovorila, da obžaluje napad na našega kolega in podpira omenjeni predlog. Povedala je še, da bomo o tem spregovorili po počitnicah,” je opisala vodja poslanske skupine in pozvala k takojšnjemu ukrepanju.

“Poslanci SDS smo demonizirani”

“Leta in leta prenašamo grožnje, napade tako na stranko kot poslance. Dobivamo pisma, vizitke z grožnjami, telefonske klice,” je dejala Godec in dodala, da se tovrstni dogodki v zadnjih letih le stopnjujejo, vzrok za to pripisuje protestom. “V tem mandatu nas po vsaki seji, ko zapuščamo državni zbor in prečkamo cesto, pred stopnicami čakajo trije do štirje možje, ki nas nenehno žalijo, grozijo z nasiljem in celo s smrtjo,” je strnila vodja poslanske skupine SDS in se obenem vprašala, zakaj so organi neodzivni. “Poslanci SDS doživljamo demonizacijo in pogrom. Zato je skrajni čas, da se pozivi k nasilju končajo. Ne glede na to – za koga gre. Ali je to poslanec SDS, SD ali Svobode ali člana katere koli druge poslanske skupine,” je še sklenila.

Novinarska konferenca se nanaša na napad na Grimsa. Kot je znano, ga je neznanec napadel minuli teden pred državnim zborom. Grims je pojasnil, da ga je moški porinil po stopnicah, a se je pravočasno ujel, tako da ni padel. Če bi padel, bi se lahko resno poškodoval. Po tem ga je še pljunil. Poslanec SDS je dejal, da je policiji predlagal odvzem DNK iz sline napadalca, ki je bila na njegovem plašču in v njegovih laseh, a se policija za to ni odločila. Prepričan je, da napad ni bil naključje, označil ga je za “zahrbten” in “strahopeten” napad ter dejal, da gre po njegovem celo za poskus umora.

Grims pozval k okrepitvi varovanja

Grims je ob napadu nanj pozval tudi k okrepitvi varovanja pred državnim zborom. Po informacijah N1 so se nedavno, še pred napadom na Grimsa, o tem pogovarjali vodje poslanskih skupin. Z generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar so se dogovorili, da čimprej naslovijo to vprašanje.

Državni zbor je sicer takoj po napadu na Grimsa o tem obvestil policijo. Ali bo policija okrepila varnost, še ni znano. A po besedah policijskega inšpektorja Klemna Izde policija o ustreznem zagotavljanju varnosti že komunicira z državnim zborom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje