Bi Šarec dve leti po odstopu ravnal drugače?

Slovenija 27. Jan 202214:50 > 18:15 8 komentarjev

Na današnji dan pred dvema letoma je Marjan Šarec odstopil z mesta predsednika takratne manjšinske vlade. "Po dveh letih vidimo, da bi bilo veliko bolje, če bi takrat imeli predčasne volitve," meni Šarec. A mu je načrte o predčasnih volitvah preprečil prvak SDS Janez Janša, ki mu je s pomočjo Šarčevih nekdanjih koalicijskih partnerjev SMC in Desus uspelo sestaviti novo vlado.

27. januarja 2019 je predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec sklical novinarsko konferenco. Na njej je sporočil, da po letu in pol odstopa s čela vlade. Izpostavil je, da njegova manjšinska vlada ni bila sposobna izvesti strukturnih reform, saj v državnem zboru ni imela dovolj glasov. “Najbolj pošteno je, da gremo na predčasne volitve,” je pozval in napovedal, da bi lahko po njih izpolnili načrte, ki so si jih zadali v času njegovega vodenja vlade.

Prvak LMŠ je tudi ponudil partnerstvo stranki SMC, da skupaj nastopijo na predčasnih parlamentarnih volitvah. A se njegova želja ni izpolnila. SMC, Desus in NSi so se pridružile vladi Janeza Janše. Ta je prisegla 13. marca 2020, le dan po razglasitvi epidemije covida-19 v Sloveniji.

Načrte mu je prekrižal Janša

Danes Šarec pravi, da je pred dvema letoma ravnal demokratično. ”Že ob odstopu sem povedal, da v državnem zboru nimamo glasov za normalno vladanje in naj ljudje na volitvah odločijo, komu bodo zaupali svoj glas. Izteklo se je drugače. Po dveh letih vidimo, da bi bilo veliko bolje, če bi imeli predčasne volitve,” je povedal v današnji izjavi. Po njegovih besedah škodljivih ravnanj Janševe vlade v zadnjih dveh letih ni bilo malo. “Čakamo 24. april, ko bodo končno volitve, ki smo jih želeli ob mojem odstopu,” je poudaril.

Po Šarčevih navedbah bodo imeli državljanke in državljani na tokratnih rednih volitvah pestro izbiro, zato pričakuje, da bodo volili stranke, ki niso uglašene s sedanjo vlado. S tem bi se, tako Šarec, v državo ponovno vrnila demokracija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje