Bi lahko Janša zaupnico vezal na glasovanje o ministru?

Slovenija 31. Maj 202122:58 > 23:01 0 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič Jr./BOBO

"Ključna stvar za vlado je ponovno imenovanje ministra za pravosodje. Brez tega vlada ne more delati normalno. In pri ministrskih imenovanjih je zaupnica popolnoma mogoča, je pa to stvar predsednika vlade," je povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Koaliciji prejšnji teden že v drugo ni uspelo zbrati 46 poslanskih glasov za odstavitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. O nadaljnjih korakih so zato na sestanku govorili predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša, predsednik NSi Matej Tonin in prvak SMC Zdravko Počivalšek.

Tonin: Razmere so zahtevne, kar je za demokracijo v redu

Kot je za POP TV povedal Tonin, so razmere v državnem zboru zahtevne, kar terja od koalicije veliko pozornosti, pa tudi veliko dela in usklajevanja. “Kar pa je za samo demokracijo popolnoma v redu, da koalicija nima nekega valjarja, kjer bi bila glasovanja vnaprej znana, ampak se je treba za vsako stvar uskladiti, dogovorit,” pravi.

Volitve šele po predsedovanju EU

Na vprašanje, ali gre torej koalicija naprej in o predčasnih volitvah ne razmišljajo, pa je prvak NSi dejal, da so volitve praktično tukaj.

“Redne volitve bodo čez eno leto. Mi se lahko zdaj tukaj prepiramo za oslovo senco, ali bodo volitve nekaj mesecev prej ali pozneje. Bistveno pa je, da moramo ravnati državotvorno. Slovenijo že čez nekaj tednov čaka predsedovanje. Želimo, da to predsedovanje Slovenija oddela dobro in z vlado s polnimi pooblastili. Po tem predsedovanju pa bodo volitve, kjer se bomo lahko pomerili in ponovno preverili zaupanje ljudi,” je dejal.

Bo Janša zaupnico vezal na glasovanje o novem ministru?

Poslanec SDS Branko Grims je po spodletelem glasovanju o razrešitvi predsednika DZ namignil, da bi lahko premier Janša ob ponovnem glasovanju na to vezal zaupnico vladi. Tonin pa je danes povedal, da so opcije različne.

Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO

“Ključna stvar za vlado je ponovno imenovanje ministra za pravosodje. Brez tega vlada ne more delati normalno. In pri ministrskih imenovanjih je zaupnica popolnoma mogoča, je pa to stvar predsednika vlade,” je dodal Tonin za televizijo.

Vrnitev Počivalška odvisna od “državotvornosti poslancev”

Koalicija bi lahko dodaten glas v državnem zboru dobila tudi z odstopom ministra Zdravka Počivalška, ki bi v poslanskih klopeh zamenjal Gregorja Židana (SD). Tonin o tej opciji pravi, da je vse odvisno od “državotvornosti poslancev”. Če se bo izkazalo, da lahko zagotovimo ustrezno večino poslancev brez vrnitve Zdravka Počivalška, potem njegova vrnitev ni potrebna,” je še pojasnil za POP TV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!