Bo SD na predsedniških volitvah podprla katerega od znanih kandidatov?

Slovenija 03. Sep 202216:49 0 komentarjev

Vodstvo stranke SD se je sestalo na klavzuri. Po oceni predsednice stranke Tanje Fajon je bila ta ravno dovolj zgodnja, da se lahko pripravijo na oktobrski kongres. V stranki pripravljajo vsebinsko in organizacijsko prenovo, okrepiti si želijo lokalne strukture. Prav lokalni del stranke je lahko ključen na županskih volitvah. Fajona ne skriva, da si socialni demokrati želijo ponovno osvojiti pet mestnih občin, kjer že imajo svoje župane, skupno pa računa na 15 županov.

Na današnji klavzuri Socialnih demokratov je bilo slišati veliko kritike, je dejala predsednica stranke Tanja Fajon. “Ne bi rekla, da na račun volitev, ampak tega, da si ne znamo dati podpore, slediti svojim ciljem, tako kot smo si jih začrtali,” je pojasnila. K temu pa še dodala: “Mislim, da imamo bistveno manj problemov kot kdo drug. Klavzura je vedno priložnost, da si iskreno povemo, kako bolje peljati stranko naprej.”

Ocenila je, da je bila sicer klavzura nekoliko pozna, a še dovolj zgodnja, da se pripravijo na kongres. Fajon si želi, da bi na oktobrskem kongresu začrtali novo pot in pokazali enotnost. V stranki pripravljajo program prenove, tako vsebinski kot organizacijski, je nov začetek pojasnila predsednica SD. Na vsebinskem področju je izpostavila energetsko in prehrambeno draginjo ter okoljske izzive. “To so izzivi današnjega časa, katerim moramo prilagoditi politike in delo znotraj vlade ter ministrstev,” je dejala.

Glede organizacijskih sprememb pa Fajon pravi, da pogosto slišijo kritike, da ne namenjajo dovolj pozornosti terenu. “Ne gre toliko za to. Bolj je to, da imamo morda kakšne stvari znotraj stranke slabo organizirane. Želela bi si sprememb skozi status: da bi okrepili moč lokalnih struktur znotraj vodstva stranke, postavili jasne stebre, kaj dela kdo znotraj naše matične hiše in vzpostavili močne strokovne svete, ki bodo vlada v senci,” je opisala.

Socialni demokrati si želijo 15 občin

Na klavzuri je tekla tudi beseda o bližajočih se predsedniških volitvah, za katere SD ni predlagala svojega kandidata. “Marsikdo si še vedno želi, da bi naša stranka imela svojega kandidata. Zdaj smo v situaciji, ko tega nimamo. Ne izključujem pa kakšnih drugih dogovorov,” je povedala Fajon. Kot je dejala, se bodo v stranki še trudili za svojega kandidata, a trenutno napovedani kandidati nudijo dobro izbiro za močnega predsednika.

Veliko pozornosti v stranki namenjajo zlasti lokalnim volitvam. “Socialni demokrati imamo župane v petih mestnih občinah. Skoraj prepričana sem, da lahko vse mestne občine naši kandidati in kandidatka ponovno osvojijo, saj imajo dobre rezultate,” je rekla. Skupno pa na lokalnih volitvah računa, da bodo kandidati SD osvojili 15 občin.

Glede kandidatne liste v Ljubljani se še pogovarjajo. “Zagotovo bomo imeli kandidatno listo. Ne skrivam želje, da bi imeli tudi svojega kandidata,” je rekla. Posebnost lokalnih volitev v Ljubljani je močen aktualni župan Zoran Janković, ki ga občani podpirajo, je dejala. “To pa ne pomeni, da ne bi mogel imeti močnega izzivalca,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!