Bolnišnice bodo morale deset odstotkov postelj nameniti bolnikom s covidom

Koronavirus 07. Jul 202216:14 0 komentarjev
Covid-19 oddelek
Aljaž Uršej/N1

Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid-19 bolnike v zdravstvenem sistemu je sprejela ukrepe in navodila za hospitalizacijo bolnikov. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je vodstvo bolnišnic dolžno zagotoviti do 10 odstotkov postelj, namenjenih bolnikom, pozitivnim na covid-19. Glede na epidemiološke razmere bodo odstotek postelj postopno dvigovali do 20 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti. Ko pa določena bolnišnica preseže dogovorjen delež posteljnih zmogljivosti, se bo preko koordinatorja in dispečerske službe aktiviral sistem za premestitve bolnikov v druge bolnišnice.

Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid-19 bolnike v zdravstvenem sistemu, ki je bila imenovana v začetku tega tedna, je izvajalcem zdravstvene dejavnosti in drugim deležnikom v zdravstvenem sistemu poslala navodila za obvladovanje in zajezitev koronavirusa. Navedli so nabor ukrepov, ki jih posamezni deležniki v sistemu lahko po potrebi prilagodijo oziroma nadgradijo z dodatnimi ukrepi, upoštevajoč vrsto zdravstvene dejavnosti, ki jo izvajajo, in epidemiološko sliko v lokalnem okolju, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Med drugim so zapisali, da se bolniki z okužbo na covid-19 vodijo po regionalnem principu. Vodstvo bolnišnic pa je dolžno zagotoviti do 10 odstotkov postelj, namenjenih bolnikom, pozitivnim na covid-19. Glede na epidemiološke razmere bodo odstotek postelj postopno dvigovali do 20 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti. Ko pa bolnišnica preseže dogovorjen delež posteljnih zmogljivosti, se preko koordinatorja in dispečerske službe aktivira sistem za premestitve bolnikov v druge bolnišnice.

Sicer lahko vodstvo bolnišnic obravnavo covid-19 pozitivnih bolnikov organizira v obliki covidnih oddelkov ali kohortnih izolacijskih oddelkov/sob oziroma t. i. rdeče cone. Navodilo predvideva tudi, da vodstvo bolnišnic imenuje opolnomočenega koordinatorja za covid-19 postelje, ki bo opolnomočen za komunikacijo z nacionalnim koordinatorjem in bo sodeloval na skupnih operativnih sestankih prek spleta. Organizacija dela izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni mora v skladu z navodili ob ustrezni obravnavi covid-19 bolnikov omogočiti nemoteno obravnavo ostalih bolnikov in izvajanje ostalih zdravstvenih storitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!