Bolnišnici Trbovlje in Sežana ponovno odprli covidna oddelka

Slovenija 20. Sep 202115:21 > 16:13 0 komentarjev
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Splošna bolnišnica v Trbovljah in v Sežani sta znova odprli covidna oddelka. Zaradi tega bodo v enem tednu odpovedali 55 ambulantnih pregledov.

Direktorica SB Trbovlje Romana Martinčič je za STA povedala, da je na covidnem oddelku 16 bolniških postelj, od tega bodo po potrebi štiri preuredili v intenzivne.

V času pogovora so v SB Trbovlje zdravili dva covidna bolnika, enega so pričakovali v sprejem, enega pa so odpustili v domačo oskrbo. Nihče od njih ni potreboval intenzivnega zdravljenja.

Na vprašanje koliko dodatnih postelj bi, če bi potrebe narasle, še lahko zagotovili, je Martinčičeva pojasnila, da so imeli v drugem valu odprta dva oddelka.

Dnevno so takrat po njenih besedah zdravili tudi 32 covidnih bolnikov, a si želijo, da do tega ne pride, saj bi tako poleg že sedaj zaprtega negovalnega morali zapreti še kirurški oddelek.

 Po podatkih ministrstva za zdravje se je povečala kapaciteta slovenskih bolnišnic, ki zagotavljajo 398 akutnih postelj in 117 postelj intenzivne nege.

“Ni bolnišnice, ki niso utrujene od epidemije”

Martinčič je pojasnila, da za zdravljenje covidnih bolnikov potrebujejo več kadra kot sicer, zato bodo zdravstvene delavce premeščali z različnih oddelkov bolnišnice, največ z internega. V enem tednu bodo po besedah Martinčičeve zaradi odprtja covidnega oddelka odpovedali 55 ambulantnih pregledov.

“Mislim, da je ni bolnišnice, ki v tem trenutku ne bi bila utrujena od epidemije,” je poudarila Martinčič. Zapiranje in ponovno odpiranje covidnih oddelkov po njenih besedah zahteva nekaj napora. “V tretje imamo nekaj izkušenj, zato gre organizacijsko nekoliko lažje,” je še pojasnila.

Koronavirus, bolnišnica, covid-19
BOBO

V Sežani imajo pripravljenih 22 bolniških postelj

Covidni oddelek je danes odprla tudi SB Sežana, je za STA potrdila direktorica Silvana Šonc. V času pogovora sicer še niso sprejeli nobenega bolnika, imajo pa pripravljenih 22 bolniških postelj, nobena od teh ni namenjena intenzivni negi.

Tudi v SB Sežana bodo kader za oskrbo covidnih bolnikov premestili z drugih oddelkov bolnišnice. Za zdaj o odpovedi ambulantnih pregledov ne razmišljajo.

V bolnišnici Topolšica so za STA potrdili, da za zdaj covidnih bolnikov še ne sprejemajo, so pa v pripravljenosti, da v skladu z strategijo ministrstva za zdravje covidni oddelek odprejo, ko bo to potrebno. Bolnišnica Topolšica tako za zdaj ostaja edina slovenska bolnišnica, ki še ni odprla oddelka za zdravljenje covidnih bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!