Bosta dež in sneg konec tedna pokvarila planiški praznik?

Slovenija 18. Mar 202412:00 5 komentarjev
Planica - navijači
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Priprave na Planico 2024 so v polnem razmahu: od četrtka do nedelje bo dolina pod Poncami gostila vrhunec skakalne sezone. A kaže, da vreme navijačem in tekmovalcem ne bo preveč naklonjeno. Najslabše bo ravno v nedeljo, ko je dan D za smučarske polete.

Dolina pod Poncami bo med 21. in 24. marcem prizorišče spektakla smučarskih skakalcev. Gre za zaključek skakalne sezone s tremi moškimi tekmami v poletih in eno žensko tekmo v skokih.

Zaradi odličnih rezultatov skakalcev in skakalk ter poslovilne tekme Petra Prevca organizatorji pričakujejo, da bo Planica 2024 pokala po šivih. Kaj pa pravi vremenska napoved?

Dežurni prognostik na agenciji za okolje Anže Medved je za N1 pojasnil, da bo od četrtka do sobote oblačno, a suho, nato bo državo prešla hladna fronta, ki bo tudi v Planico prinesla padavine. “Poslabšanje pričakujemo v soboto popoldne, a je še precej negotovo, kdaj bo fronta prišla,” je dejal.

Napovedi so namreč še precej nestanovitne, Medved pa ne izključuje možnosti, da se bodo padavine pojavile v soboto dopoldne med tekmovalnim delom. “Kaže pa, da bo najslabše v nedeljo, ko lahko dež preide tudi v sneg. Predvsem je vprašljivo nedeljsko jutro,” je dodal.

Kakšna ploha se lahko pojavi že v četrtek popoldne, a je bolj verjetna proti večeru, ko bo tekmovalni del že zaključen, je dodal dežurni prognostik. Po njegovih besedah bodo temperature od četrtka do sobote precej visoke za ta del Gorenjske, ko se bo živo srebro lahko povzpelo krepko čez 10 stopinj Celzija. Medved je pojasnil še, da bo do prehoda vremenske fronte vetrovno.

“A Planica je na dobri lokaciji, za zdaj kaže, da bo jugozahodni veter pihal le na bovški strani. Če bo močnejši, lahko zapiha tudi v dolino, a za zdaj večjih težav z vetrom ne pričakujemo,” je sklenil dežurni prognostik agencije za okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje