Branimir Štrukelj ostaja glavni tajnik šolskega sindikata Sviz

Slovenija 21. Nov 202219:31 0 komentarjev
Branimir Štrukelj
N1

Na kongresu šolskega sindikata Sviz bodo razpravljali o programskih usmeritvah za prihodnja štiri leta. Odločali bodo tudi o sprejemu posebnega poziva vladi, naj ustrezno ovrednoti delo v dejavnostih, v katerih deluje sindikat. Glavni tajnik Branimir Štrukelj pa je med tremi kandidati dobil največje zaupanje za še en štiriletni mandat.

Na dvodnevnem, 11. kongresu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se je začel danes, sodeluje 161 delegatov. V svojem poročilu pred volitvami je Branimir Štrukelj, ki je na položaju glavnega tajnika že od leta 1996, ocenil, da je bilo preteklo štiriletno obdobje po marsičem izjemno in da ga v enem delu ni mogoče primerjati z nobenim obdobjem pred tem. Po njegovih besedah je epidemija covida-19 “raztreščila običajno delovanje naše družbe”.

V torek bodo na kongresu razpravljali o programskih usmeritvah za prihodnja štiri leta. Po predlogu usmeritev se bo Sviz “tudi v prihodnje boril, da se bo stabilno investiranje javnih sredstev” v področja delovanja sindikata krepilo. To po mnenju vodstva predstavlja “nujni pogoj za utrjevanje kakovostnega javnega šolstva, za široko dostopnost, kakovost in pluralnost kulture ter za krepitev mednarodno primerljive odličnosti znanosti”. Predpogoj za dosego teh ciljev je, da imajo strokovnjaki, ustvarjalci in raziskovalci primerne pogoje za delo in ustrezno plačilo, opozarjajo v sindikatu.

Predlog programskih usmeritev obsega devet točk. Med temi je na prvem mestu odprava plačnih nesorazmerij in anomalij v spodnjem delu plačne lestvice. Vsebuje tudi prizadevanje za reformo, ki bi okrepila javno vzgojo in izobraževanje ter avtonomijo učiteljstva. Predlaga pritisk na državo, da odpravi pomanjkanje kadra v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Po predlaganih usmeritvah naj bi si Sviz prizadeval tudi za krepitev zaposlenosti in izboljševanje pogojev dela v kulturnih dejavnostih, izboljšanje vrednotenja dela v visokem šolstvu in znanosti, izboljšanje pogojev dela v socialno-varstvenih zavodih in krepitev stavkovnega sklada sindikata.

Ob koncu zasedanja pa bodo delegati odločali še o sprejemu posebnega poziva vladi, naj ustrezno ovrednoti delo v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!