Brskali tudi po računih žene pomembnega politika: “To je svinjarija prve vrste”

Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ne samo poslovneži, direktorji, medijski direktorji, novinarji, novomeški škof in šef Športne loterije, na seznamu ljudi, ki jim je Žugljev urad v času tretje Janševe vlade prečesaval bančne račune, je bila po informacijah N1 tudi žena takratnega predsednika državnega zbora in opozicijskega politika Igorja Zorčiča, brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič. In to ne v kateremkoli trenutku, pač pa v trenutku, ko se je okoli njenega moža bila za Janševo vlado pomembna politična bitka.

“To je svinjarija prve vrste. Zaradi takšnih ljudi, kot je Damjan Žugelj, ljudje nimajo več zaupanja niti v najvišje državne institucije. Ustrezno bom ukrepala, ker gre za hud poseg v človekove pravice in zagotovo bom tudi sama podala kazensko ovadbo zoper Žuglja zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja na mojo škodo.”

Tako se je Nataša Vrečar Zorčič, žena nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, odzvala, ko smo ji povedali, da je po informacijah N1 urad za preprečevanje pranja denarja v času tretje vlade Janeza Janše na podlagi kratke anonimke brskal tudi po njenih bančnih računih. Natančneje po dveh osebnih bančnih računih in po računu njene odvetniške pisarne.

Datumi prečesavanja njenih računov pa popolnoma sovpadajo s pomembno politično bitko, ki se je takrat odvijala v parlamentu in v središču katere je bil prav njen soprog.  

Nataša Vrečar Zorčič
Nataša Vrečar Zorčič, odvetnica in soproga Igorja Zorčiča (Foto: zorcic.si)

Igor Zorčič je vrhunec svoje politične kariere doživel marca 2020, ko je po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja vlado oblikoval Janez Janša. Prestop stranke SMC iz leve v desno vlado je Zorčiča nagradil z enim najpomembnejših položajev v državi. Postal je predsednik državnega zbora.

Deset mesecev kasneje, januarja 2021, so bile razpoke zaradi nezadovoljstva z delovanjem Janševe koalicije v SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška že zelo opazne. Še bolj so se odnosi v stranki zaostrili februarja, ko je tedanja opozicija z imenom koalicija KUL (neuspešno) poskusila ponovno prevzeti oblast z mandatarskim kandidatom Karlom Erjavcem.

Dokončno pa je počilo marca, ko so trije poslanci SMC stranko in Janševo koalicijo zapustili. Igor Zorčič je bil med njimi.

Dobra dva tedna pred izstopom treh poslancev SMC se je v direktorski stol na uradu za preprečevanje pranja denarja usedel Damjan Žugelj. S seboj je na urad prinesel tudi ‘edinstvene prakse dela’, ki so kriminaliste NPU v primeru največjega brskanja po bančnih računih v zgodovini Slovenije že prepričale, da so bile tudi nezakonite.

Kot smo razkrili v sredo, so namreč kriminalisti NPU Žuglja kazensko ovadili zaradi suma zlorabe položaja v primeru Dragan Šolak, ko je urad v enem zamahu zgolj na podlagi kratke anonimke prečesal skoraj 200 bančnih računov ljudi in podjetij v Sloveniji.

Odgovora na vprašanje, ali so občutljive informacije z bančnih računov za potrebe morebitnega političnega izsiljevanja iz urada uhajale še kam, pa za zdaj še ni.

Igor Zorčič
Igor Zorčič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ko je Igor Zorčič zapustil SMC in Janševo koalicijo, so se začeli pritiski nanj stopnjevati. Janševa koalicija s strankami SDS, NSi in preostankom SMC v glavnih vlogah je želela, da odstopi z mesta predsednika državnega zbora, ker da še nikoli v zgodovini slovenskega parlamentarizma tega položaja ni zasedal opozicijski poslanec.

A v parlamentu je vladala pat pozicija. Ne koalicija ne opozicija nista imeli zagotovljenih 46 glasov, Janševa vlada je bila z 38 glasovi manjšinska. Zorčič pa se ni dal, ni hotel odstopiti, zato je Janševa koalicija ne enkrat, pač kar dvakrat predlagala njegovo razrešitev.

Obenem pa je Zorčič koval tudi politične načrte o svoji stranki in strankarskih zavezništvih, ki bi bila lahko v močno razdeljenem parlamentu za tedanjo koalicijo politično še bolj neugodna.

Ko je Zorčič 30. marca 2021 na tajnem glasovanju preživel prvi poskus razrešitve, je bil šok za Janševo koalicijo velik. Na tedanjega vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca so iz koalicije leteli očitki, da je pozabil, “kako se v parlamentu šteje.” Da so bili prepričani v svoj uspeh, pa kažejo tudi izjave predsednika NSi Mateja Tonina, ki je pred glasovanjem s precejšnjo gotovostjo napovedoval, da bo novi predsednik državnega zbora poslanec NSi Jožef Horvat.

Ni trajalo dolgo, ko je na urad za preprečevanje pranja denarja, kjer je že sedel Žugelj, prispela kratka anonimka, spisana na približno eni tipkani strani in pol. To je bilo 7. maja, le dan po tem, ko je koalicija pod vodstvom SDS s podporniki že drugič vložila predlog Zorčičeve razrešitve.

V anonimko so se deloma prelili tudi nekateri očitki iz takratnih objav na portalu televizije Nova 24, ki so jo ustanovili člani stranke SDS. Predvsem pa je po informacijah N1 anonimka Nataši Vrečar Zorčič očitala, da je ona tista, ki Zorčiču ne dovoli odstopiti s položaja predsednika državnega zbora in da je v zameno za to iz nekaterih podjetij, zlasti iz Term Čatež v lasti Bojana Petana, ki je ena od lokalnih posavskih strank njene odvetniške pisarne, prejela 400.000 evrov podkupnine.

Žugljev urad je preiskavo na podlagi anonimke odprl 18. maja 2021. To je bilo deset dni pred drugim glasovanjem o razrešitvi Igorja Zorčiča. Dva dni kasneje je urad bankam poslal zahteve za vpogled v bančne račune Zorčičeve soproge.

Damjan Žugelj
Damjan Žugelj, nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja (Foto: STA)

A Zorčič je 28. maja 2021 preživel tudi drugi poskus razrešitve. Tako kot v prvem je bila tudi v drugem poskusu Janševa koalicija “prekratka” za en sam glas. Danijel Krivec je takoj po glasovanju napovedal, da bo sledil še tretji poskus Zorčičeve razrešitve, a ga nikoli ni bilo. Zakaj ne, ni znano.

Je pa zdaj znano, da je Žugljev urad preiskavo bančnih računov Zorčičeve žene 22. junija 2021 končal z ugotovitvijo, da navedbe v anonimki ne držijo. Urad namreč na bančnih računih Nataše Vrečar Zorčič ni našel nič takšnega, kar bi kakorkoli kazalo na to, da je prejela podkupnino.

“Razlogi za to so bili lahko samo politični, nobena druga razlaga ni možna. Pričakujem pa, da bodo pristojni organi reagirali tudi v tem primeru in ustrezno ukrepali,” zdaj že bivši politik Igor Zorčič za N1 komentira novinarsko razkritje, da je Žugljev urad v najbolj turbulentnem času Zorčičevega političnega življenja brskal tudi po bančnih računih njegove žene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje