ČASOVNICA: Kako se je odvil dogodek, ki se je končal s smrtjo 74-letnika

Slovenija 31. Mar 202314:08 2 komentarja
Reševalno vozilo
Fotografija je simbolična (Vir: Srdjan Živulovič/BOBO)

V sredo zgodaj zjutraj se je v Velenju zgodila tragedija, v kateri je na poti k zdravnici umrl občan. Na ministrstvu za zdravje so na novinarski konferenci pojasnili časovnico dogodka, ki se je končal s smrtjo 74-letnika.

V sredo zgodaj zjutraj se je v Velenju zgodila tragedija, v kateri je v avtomobilu na poti k zdravnici umrl občan. Dežurna zdravnica naj bi mu namreč po telefonu dejala, da reševalnega vozila ni, zato se je v zdravstveni dom odpeljal sam, vendar je med potjo, nekaj deset metrov pred Zdravstvenim domom Velenje, umrl.

Darko Čander, ki je na ministrstvu za zdravje pristojen za področje nujne medicinske pomoči (NMP), je na novinarski konferenci povedal, da so na ministrstvu glede na včerajšnje informacije v sklopu sistema NMP takoj pristopili k razjasnitvi okoliščin. “Želeli smo videti, ali gre za kakšno sistemsko anomalijo, ki bi privedla do tovrstnih dogodkov,” je povedal.

Podal je tudi časovnico tragičnega dogodka v Velenju.

Kot je povedal, je služba NMP v Zdravstvenem domu Velenje prvi klic prek regijskega centra 112 prejela ob 4.02 zjutraj. “Po razgovoru s pokojnim je bilo dogovorjeno, da glede na težave, ki jih je navajal, pride v dežurno ambulanto. To je ob 4.30 tudi storil in bil obravnavan v dežurni ambulanti zdravstvenega doma. Bil je pregledan, dobil je ustrezno terapijo in tudi napotitev na nadaljnje bolnišnično zdravljenje,” je navedel Čander.

Ob 5.08 je ponovno klical na številko 112, kjer so ga prevezali na nujno medicinsko pomočjo zdravstvenega doma v Velenju. “Glede na to, da je bil pacient že obravnavan v dežurni službi, je bilo dogovorjeno, da še enkrat pokliče dežurno ambulanto, kjer so ga zvezali k dežurni zdravnici, ki se je po navedbah zdravstvenega doma odločila za dodatne ukrepe in je bilo dogovorjeno, da pride ponovno v dežurno ambulanto,” je pojasnil Čander.

Ob 5.26 je na klic 112 prišlo sporočilo, predvidoma očividca prometne nesreče, da se je v bližini zdravstvenega doma zgodila prometna nesreča. Ob 5.28 je bila aktivirana ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Velenje ZD Velenje. Ob 5.30 so prispeli na kraj dogodka. Ob 6.30 so pokojnika prepeljali v ZD Velenje, je še povedal Čander.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je dejal, da so skušali reševalci umrlega reanimirati. “Kar je nenavadno, je to, da so gospoda potem prepeljali v Zdravstveni dom Velenje ob 6.30, in je tudi ostal v zdravstvenem domu do približno 8.30,” je povedal in dodal, da po podatkih, ki jih imajo, torej od 5. ure zjutraj do klica umrlega v zdravstveni dom, ekipe in avtomobili niso bili zasedeni. “Obe reševalni vozili sta bili v Zdravstvenem domu Velenje,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje