Covid-19, 20, 21, 22, 23 … Kaj lahko pričakujemo letos?

Koronavirus 01. Jan 202316:03 3 komentarji
koronavirus
Profimedia

Epidemija koronavirusa traja že tri leta. O tem, kaj predvidevajo, da se bo dogajalo v letu 2023, smo se pogovarjali s strokovnjaki. Kako se lahko epidemija še razvije, nadaljuje ali - končno - konča?

Ko smo ob lanskem novem letu predstojnico infekcijske klinike ljubljanskega kliničnega centra dr. Tatjano Lejko Zupanc vprašali, kaj si želi, je dejala, da upa, da bi se lahko čim prej vrnili k delu, ki so ga opravljali pred epidemijo. Da se torej ne bi posvečali zgolj covidnim bolnikom, ampak tudi drugim. In kakšno je bilo za infektologe leto 2022?

“Pestro v številnih ozirih,” pravi Lejko Zupanc. “Po eni strani smo se še ukvarjali s covidom-19, saj smo imeli do sredine marca še veliko število hospitaliziranih, ki je nato postopoma upadalo, vendar od julija ponovno vztrajno raste, čeprav sedaj nimamo takih rekordnih številk.”

Pravi, da se je delo na neinfekcijskih oddelkih v glavnem vrnilo v stare tirnice. So se pa – kar zadeva infekcijske bolezni, – poleti soočali z velikim številom bolnikov s klopnim meningitisom, obravnavali so tudi veliko zelo težkih septičnih stanj. Dodaja, da imajo na infekcijski kliniki zdaj za druge bolnike manjše število postelj, saj jih še vedno kar nekaj namenjajo zdravljenju covidnih bolnikov. “Proti koncu avgusta so se začele težave v urgentni ambulanti,” pravi Lejko Zupanc, “saj zdaj tja pridejo vsi bolniki, pri katerih je sum na kakršnokoli okužbo in potrebujejo hospitalizacijo, in to v večjem številu kot pred epidemijo. Povečalo se je tudi število pediatričnih bolnikov z okužbami dihal, ki jih povzroča respiratorni sincicijski virus (RSV).

“Srečali smo se z ‘novo’ okužbo, in sicer opičjimi kozami, imeli pa smo tudi manjši izbruh hepatitisa A,” še spomni infektologinja in dodaja, da so se k njim ponovno začeli vračati popotniki s tropskimi boleznimi, ki so “pozabili”, da so po svetu še druge bolezni kot covid. Zdaj pa se seveda začenja vrhunec sezone zimskih okužb dihal. Kot pravi Lejko Zupanc, so kombinacijo covida-19, RSV in gripe v anglosaksonski literaturi poimenovali “tripledemics”. Opozarja še na novo težavo: “Povečalo se je število večkratno odpornih mikroorganizmov, ki bodo predstavljali velike probleme v naslednjih letih.”

Nas lahko preplavi val iz Kitajske?

Kar zadeva koronavirus, so oči strokovnjakov trenutno uprte na Kitajsko, kjer naj bi po sprostitvi ukrepov število dnevnih okužb dosegalo celo deset milijonov, bolnišnice pa so preplavljene s covidnimi bolniki. Nekatere države so uvedle omejitve oziroma obvezno testiranje za potnike, ki prihajajo od tam. Med njimi je tudi Italija, kjer so med neobveznim testiranjem na enem izmed letališč odkrili, da je bil kar vsak drugi potnik iz Kitajske okužen s koronavirusom. Slovenija za zdaj ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo.

Kitajska, testiranje, letališče Milano

Testiranje potnikov iz Kitajske na letališču v Milanu; ProfimediaDr. Lejko Zupanc pravi, da zaradi trenutnega vala okužb na Kitajskem pri nas verjetno ne bo kakšnih posebnih posledic. Morda se bo povečalo število novih primerov, če bo veliko potovanj tja in k nam. Podobno pravi dr. Roman Jerala s Kemijskega Inštituta.

“Menim, da ne bo neposrednih večjih zdravstvenih posledic, razen posredno zaradi vpliva na kitajsko gospodarstvo. Ne zdi se mi verjetno, da bi se pojavile nove bolj kužne različice, ker so že sedanje različice zelo kužne za družbo, kjer nimajo visoke precepljenosti in imajo zelo nizko prekuženost.” Dodaja, da če se bo v naslednjih mesecih res okužila kar desetina človeštva, kot kažejo napovedi, vseeno ne moremo povsem izključiti pojava novih različic, ker bo virus dobil nove gostitelje, tudi v živalih, kjer bi se lahko zgodil podoben preskok z velikim številom mutacij kot v primeru omikrona.

Infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice dr. Bojana Beović pravi, da intenzivno kroženje virusa na Kitajskem sicer lahko povzroči nastanek novih različic (morda bodo tudi bolj nevarne) in te spet naraščanje števila primerov, vendar pa za zdaj kaže, da je “naša zaščita pred hudim potekom pri vseh dosedanjih različicah dobra in verjetno bo taka tudi ostala”.

Kaj nas čaka v 2023?

Dr. Beović napoveduje, da lahko v letu 2023 še pričakujemo “nekakšen rep epidemije z nihanjem števila primerov, saj ne prebolela okužba ne cepljenje ne prinašata dobre zaščite pred okužbo, kroženje virusa po svetu pa vpliva tudi na nas”.

Vendar izpostavlja dobre novice. “Hudega pritiska na bolnišnice, kot smo ga zaradi covida-19 poznali predvsem v prvih dveh letih, zelo verjetno ne bo. Zaščita populacije pred hudim covidom-19 bodisi s cepljenjem ali zaradi prebolele okužbe je precej velika,” je prepričana.

Dr. Beovic
N1

Podobno poudarja dr. Jerala. “Mislim, da je verjetno, da se bodo nadaljevale sezonske okužbe – v naslednjem letu in najbrž še kasneje. Ker se je imunski sistem skoraj vseh prebivalcev Slovenije srečal z virusom, bodisi preko cepiv bodisi preko okužb, smo danes v boljši situaciji, kot so strokovnjaki tudi napovedovali. Zato je zasedenost bolnišnic nižja kot v letih 2020 in 2021, kljub temu pa še vedno umre nekaj deset ljudi vsak mesec. Covid-19 je še vedno med vodilnimi vzroki smrti v več državah, v Združenih državah Amerike je na primer na tretjem mestu.”

Ob tem Jerala pravi, da je bolezen še vedno nevarna predvsem za ranljive, zato je smiselno, da v okoljih, kot sta zdravstvo ali domovi za starejše, uporabljamo zaščitne ukrepe: maske, prezračevanje, uporaba zdravil (paxlovid) čim prej po okužbi za tiste z dejavniki tveganja in sezonsko cepljenje, podobno kot proti gripi. “Ne smemo pozabiti niti mogočih dolgotrajnih posledic covida-19, zato se je pametno izogibati situacijam, kjer je večja verjetnost okužbe,” še dodaja.

Dr. Lejko Zupanc predvideva, da se bo epidemija sčasoma umirila, koronavirus pa bo ostal endemičen in bo zato morda potrebno redno sezonsko poživitveno cepljenje.

“To je seveda odvisno od same biologije virusa, ki se doslej zelo uspešno izogiba našemu imunskemu sistemu. “Po najbolj črnem scenariju bi se seveda lahko pojavila varianta, ki bi bila bolj patogena, vendar sem vseeno mnenja, da je ta scenarij manj verjeten, saj smo tudi do sedaj živeli s koronavirusi,” še pravi.

Dr. Lejko Zupanc
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje