Damir Črnčec: Politična zaveza te vlade je, da povečuje sredstva za obrambo

Slovenija 12. Okt 202219:46 1 komentar
Damir Črnčec
Borut Živulovič/BOBO

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je med predstavitvijo predlaganega obrambnega proračuna na odboru za obrambo dejal, da je zelo jasna politična zaveza te vlade, da poveča obrambne izdatke. Po predlogu za leto 2024 bi proračun dosegel 1,44 odstotka BDP, na ministrstvu pričakujejo razpravo, kako doseči zavezo dveh odstotkov BDP.

Na obrambnem ministrstvu namenjajo posebno pozornost, čemu bodo ta sredstva namenjena. Predvideni izdatki se naslednje leto namreč gibljejo pri 1,36 odstotka BDP oz. pri 1,44 odstotka BDP v letu 2024.

Damir Črnčec je nadaljeval, da predlog proračuna za leto 2024 Slovenski vojski (SV) namenja 829,5 milijona evrov oziroma 77,9 odstotka finančnega načrta obrambnega ministrstva, upravi za zaščito in reševanje 93 milijonov evrov oziroma 8,7 odstotka, upravnemu delu ministrstva pa 66,8 milijona oziroma 6,3 odstotka. Uprava za vojaško dediščino bo po razrezu prejela 70,5 milijona evrov, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami 3,4 milijona evrov in inšpektorat za obrambo 1,1 milijona evrov.

Pri tem bo 35 odstotkov finančnega načrta obrambnega ministrstva odpadlo na stroške dela, 25 odstotkov na tekoče odhodke, 34,3 odstotka pa na investicije, je dodal. Črnčec je sicer na pomisleke članov odbora glede nizkih vojaških plač odgovoril, da so te zelo dobre, posebej ko jim prišteješ dodatke, “to je treba pošteno povedati. Plače niso tiste, ki bi bile težava.”

Na ministrstvu preigravajo še dve zadevi, ki v ta proračun še nista zajeti, je dejal Črnčec. Prva je zračna obramba, kjer Slovenija zelo zaostaja. Razmišljajo o nakupu sistemov, ki so namenjeni zračni obrambi malo večjega prostora, ali kritične infrastrukture. Druga zadeva je nadgradnja srednjih helikopterjev in nakup lahkih srednjih helikopterjev. Obojega strateški dokumenti še ne podpirajo, vendar jih nameravajo na ministrstvu ustrezno popraviti, je povedal.

Namestnik načelnika generalštaba SV brigadir Franc Koračin je glede predlaganih proračunov za obe leti dejal, da za vojsko najprej pomenita povišanje sredstev na plačnih postavkah in za delovanje na mednarodnih misijah. Kot drugo predloga izboljšujeta stanje materialno-tehničnih sredstev in oborožitvenih sistemov ter opreme, kot tretje pa zagotovitev ustrezne količine streliva in nizko eksplozivnih sredstev za usposabljanje in delovanje SV.

V. d. direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je ugotovil, da predlog upravi bistveno povečuje sredstva. V rebalansu proračuna za leto 2022 je imela na voljo okoli 75 milijonov evrov, v letu 2023 je zanjo predvidenih slabih 107 milijonov evrov, v letu 2024 pa 93 milijonov evrov. Behin je dodal, da se tem zneskom lahko prišteje še določena sredstva iz naslova načrta za okrevanje in odpornost pri ministrstvu za finance.

Behin ob 25-odstotnem zvišanju proračuna uprave pričakuje, da bo omogočil pogoje za delovanje gorskih, jamarskih, gasilskih, podvodnih in vseh ostalih struktur, ki so združene v sistem zaščite in reševanja. Ob tem bo upravi omogočal še investicije, izobraževanja in oblikovanje ustreznega števila enot in njihove opremljenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.