Mesec: Levica ni protiustavna stranka, Tonin: O tem naj odloča ustavno sodišče

N1 video 20. Jan 202210:20 > 20:35 30 komentarjev

Bo ali ne bo na dan volitev še referendum o zakonu o dohodnini? Ali si Nova Slovenija prizadeva za ukinitev stranke Levica? Kaj za Slovenijo pomeni vladno zbliževanje s Tajvanom, ki razburja Kitajsko? In kaj madžarsko prevzemanje slovenskih hotelov? Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin sta se soočila v oddaji N1 STUDIO.

Kako se bo Levica izvlekla iz šaha, v katerega jo je v petek spravila koalicija Janeza Janše? Kaj sploh lahko naredijo, da morebitni posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini na dan volitev ne bo tudi šah mat in da bo Levica, ki jo vodi Luka Mesec, obenem pred volitvami ostala zvesta svoji politiki in svojim volilcem?

Zakaj je Nova Slovenija po nedavnem sestanku na Bledu obudila ofenzivo proti Levici, Matej Tonin pa govori celo, da bodo “delovali v smeri, da preprečijo norosti Levice”? O čem točno govori? In kaj meni o tem, da je na ustavnem sodišču celo pobuda za oceno ustavnosti programa stranke Levica? Jo podpira?

Koordinatorja Levice in predsednika Nove Slovenije čakajo tudi vprašanja, kako ocenjujeta prodajo 43-odsotnega deleža Save, ki ima prek Save Turizma v lasti okoli 3.000 hotelskih sob na različnih lokacijah po vsej Sloveniji – od Obale pa do Moravskih Toplic. Posel med madžarskim skladom Diofa in Yorkom je v zaključni fazi,  madžarski sklad pa je v lasti enega najbogatejših Madžarov, ki ima dobre povezave z zetom madžarskega premierja Viktorja Orbana in z Orbanom samim.

O vsem tem v oddaji N1 STUDIO, kjer sta se soočila koordinator Levice Luka Mesec in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin.

Zakaj Levica tako moti NSi?

“Za Novo Slovenijo je ključno, da Slovenija še naprej ostane svobodna, demokratična država, v kateri bodo lahko ljudje razvijali svoje talente, država, ki bo imela močno gospodarstvo ter vsem dostopno javno zdravstvo,” v uvodu pove Matej Tonin in doda, da se morajo v prvi vrsti spoštovati ustavne vrednote.

“Ko pa so te vrednote ogrožene, se nam zdi primerno, da se na te stvari tudi oglasimo,” je še dodal Tonin in izpostavil, da se je v zadnjem obdobju s koalicijo Kul narisala neka možnost, da Levica postane del prihodnje vlade, zato se jim je zdelo na mestu, da opozorijo na njihove neustavne elemente. O tem, ali so posamezni programski elementi stranke Levica tudi dejansko neustavni, pa bo odločalo ustavno sodišče.

Koordinator Levice Luka Mesec je na to odvrnil, da sam nikdar ne bi dejal, da je NSi treba prepovedati. Hkrati pa stranka Tonina sodeluje v trenutni vladi, kjer pa so, tako Mesec, kršene nekatere ustavne vrednote. Že s tem, ko zahtevajo, da se prepove stranka Levica, namreč kršijo pravno svobodo, je še dodal Mesec. “Ogrožajo pa tudi enakost pred zakonom,” nadaljuje Mesec ter kot primer izpostavi dostavljavca hrane, ki si je med malico snel masko in za to prejel visoko kazen, minister Aleš Hojs po drugi strani pa ni prejel nobene kazni, kljub temu da si je masko snel kar v parlamentu.

“Ta vlada, v kateri sodeluje Matej Tonin, je vlada, ki tepta ustavne temelje in svoboščine, kot jih ni še nobena vlada doslej v Sloveniji in upam, da jih nobena ne bo,” je še dejal Mesec in dodal, da je Levica po drugi strani stranka, ki bo vselej zagovarjala svoboščine in tako bo tudi ostalo.

“Morda bo Levica spoznala svojo zmoto”

Da pa razprava o možnostih obstoja nekaterih strank ni tako kočljiva, Tonin ponazori na primeru, da se je tudi v Nemčiji odprla razprava o stranki AfD, v Franciji pa o stranki nacionalna fronta. “Gre za konstantne razprave v razvitih demokracijah, zato ne vidim nobene težave, da bi tudi v slovenskem parlamentu razpravljali o neustavnih točkah programa Levice,” nadaljuje Tonin in doda, da bo tako morda tudi Levica spoznala svojo zmoto.

Na vprašanje, ali bi sam prepovedal stranko Levica, pa Tonin odvrne, da želi, “da se spoštujejo pravni temelji”, za samo prepoved pa so potrebni določeni postopki. Pri tem je navedel nekatere izpise iz strankarskega programa Levice, med drugim zapis iz 20. strani programa, ki navaja, da bi v stranki “lastništvo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti, ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge. Zato bodo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke.”

Tovrstne izjave pa, tako Tonin, odganjajo uspešne ljudi in podjetja ter delajo škodo državi. Mesec na te očitke odvrne, da je predstava demokracije, kakršno ima v mislih predsednik stranke NSi, očitno zelo drugačna. “Zakaj bi bilo razmišljanje o drugačnih možnostih protiustavno. Ali je lahko debata protiustavna?” se sprašuje koordinator Levice in dodaja, da bi se protiustavno delovanje Levice pokazalo na podlagi zakonov in predlogov, ki jih v stranki predlagajo, do zdaj pa noben izmed predlaganih ni bil v nasprotju z ustavo.

Mesec: “Živite v senci SDS”

“Vaša demokracija je očitno omejena s tem, da se o drugih možnih stvareh niti razmišljati ne sme,” Toninu na obtožbe o neustavnosti strankarskega programa odvrne Mesec in doda, da so v trenutni sestavi vlade pokazali veliko več neustavnih elementov.

“Hodite po neodvisnosti medijev, teptate osnovne politične svoboščine, prepovedali bi konkurenčne stranke. Kar počnete, je, da izkazujete avtokratske težnje in mi je žal, da ste se tega nalezli od stranke, v kateri senci živite, to je SDS,” je še dejal Mesec in dodal, da se pri obtožbah o neustavnosti vselej obešajo na par Facebook zapisov enega poslanca stranke Levica.

“Neustavnost stranke, kar je že samo po sebi zavržno, dobesedno dokazujete z eno Facebook objavo in eno izjavo poslanca Mihe Kordiša, pri čemer sta obedve iztrgani iz konteksta,” je dejal Mesec in ob tem še potrdil, da gre pri citiranem delu res za del dokumenta stranke Levica, a vendar gre le za razmišljanja, ki pa ne morejo biti protiustavna. Kot je še dodal, tako nikdar niso predlagali, da bi morali kakšnega konkretnega podjetnika razlastiti.

“Ustvarjate umetno dramo, namesto da bi se pogovarjali o tem, kaj bomo počeli po volitvah ter tem, kako bo Slovenija izgledala,” je še dejal Mesec.

N1 STUDIO
Uroš Kokol/N1

Kaj se je spremenilo v dveh mesecih?

Kljub temu da Tonin, kot predsednik stranke NSi, sedaj morebitno sodelovanje s stranko Levica povsem izključuje, pa je novembra v oddaji N1 STUDIO predstavil drugačno zgodbo.

“Glede na volilni sistem in glede na to, da v Sloveniji nobena stranka sama ne more oblikovati vlade, je vedno potreben dialog, kompromis. Mi nikogar ne izključujemo, so pa stranke, s katerimi smo si bližje in s katerimi ne. So stranke, s katerimi bi bilo potrebno ogromno usklajevanja in potrpežljivosti, da bi lahko oblikovali neko vlado. So pa stranke, s katerimi bi to lahko naredili enostavno. Trdim pa, da danes nihče ne ve, kakšen bo volilni rezultat po 24. aprilu naslednje leto,” je poudaril v novembrski oddaji N1 STUDIO in dodal, da tudi morebitnemu sodelovanju s stranko Levica pušča odprta vrata. “Morda bo prišel trenutek, ko bosta morali NSi in Levica iskati točke, kjer lahko sodelujemo. Želim pa poudariti, da smo se med seboj dolžni pogovarjati,” je takrat dejal Tonin.

Kaj se je spremenilo v teh dveh mesecih? “Nimam težave, da se pogovarjam s komerkoli, pa vendar ne grem z vsakim v koalicijo,” je odvrnil Tonin in dodal, da je bilo tudi v preteklosti moč videti sledi sodelovanja med strankama. Tako sta denimo Levica in NSi glasovali enako, ko se je v državnem zboru razpravljalo o problematiki nedeljskega zapiranja trgovin. “So pa stvari, kjer smo diametralno nasprotni,” je poudaril Tonin in navedel, da je ekonomski program Levice denimo ena izmed teh točk, kjer stranki enostavno ne moreta priti skupaj.

Kot je še pojasnil Tonin, je bila njegova bolj ostra izjava zadnjega časa posledica tega, da so bile nekatere izjave iz vrste Levice nevredne poslanske funkcije. “Če na svete stvari, kot je osamosvojitev, ne odreagiraš, potem se zdi, kot da to stvar podpiraš, kar pa je noro – torej da trdiš, da je bila osamosvojitev nateg,” je še dodal Tonin, ki se pri tem sklicuje na izjavo poslanca Levice Kordiša.

“Nova Slovenija ni stranka za uresničevanje osebnih ambicij, tukaj smo zaradi skupnih vrednot in ker nam gre za Slovenijo. Kdor tega ne sprejme, naj si izbere drugo stranko.”

Matej Tonin, predsednik NSi.

Tonin: S to dohodninsko spremembo pridobijo vsi

“Mi smo za višje plače, ampak težava je, da ne bo višjih plač, ampak se bo samo prerazporedilo 800 milijonov evrov,” na vprašanje, zakaj so v Levici proti višjim plačam, odvrne Mesec in doda, da se bo pri neto izplačilih pri najrevnejšem segmentu prebivalstva ta razlika poznala v par desetih evrih pribitka. Pri managerjih pa bo ta znesek tudi do 15-krat višji od tistega, ki ga prejmejo posamezniki z najnižjimi plačami.

“Kup denarja se bo zapravilo za bogatitev najbogatejših in ljudi, ki so resnična tarča tega zakona, je v Sloveniji le za peščico,” je še dodal Mesec.

Tonin na to navedbo, da bodo tisti z najnižjimi plačami dobili najmanj, tisti z najvišjimi pa največ, odvrne, da je ta zakon o splošnih olajšavah kljub vsemu eden ključnih projektov te koalicije, saj da pomembno utirja pot v prihodnost, kjer bodo imeli vsi državljani višje plače, ne pa da bodo vsi enaki v revščini. “Tisti, ki zaslužijo največ, še vedno plačajo tudi daleč največ davka,” je še dodal Tonin in poudaril, da s to dohodninsko spremembo pridobivajo vsi.

Poleg tega ta dohodninska sprememba, tako Tonin, prinaša tudi številne druge prednosti. “Tudi na trgu večnajemniških stanovanj, ker pomeni, da bodo številni ljudje lažje prišli do stanovanja, uvaja tudi določene nove olajšave pri financiranju, vlaganju v šport in kulturo in ne nazadnje prinaša tudi gasilsko olajšajo,” razlaga Tonin in dodaja, da bodo tako vsi operativni gasilci, ki jih je po Sloveniji ogromno, pri povprečni plači imeli približno 600 evrov na leto več.

“Celo vrsto takih lepih elementov je v tem zakonu, ki dela našo družbo boljšo, ker si od naših zasluženih plač država odreže manj in tu gre pravzaprav za konceptualno vprašanje,” nadaljuje Tonin. V NSi sicer trdijo, da posamezniki bolje vedo, kaj bi s svojim zasluženim denarjem naredili, kot pa država preko proračunskega razreza.

Kako bo Levica preprečila šah-mat?

V Levici so v zvezi s tem predlagali posvetovalni referendum, Janševa koalicija pa jih je, taktično gledano, preigrala, saj je premier nakazal možnost, da bi koalicija lahko podprla predlog za posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini. V Levici sedaj razmišljajo, da bi predlog umaknili, podporniki opozicijske stranke pa jih pozivajo, naj se nikar ne umikajo.

Na vprašanje, kako se bodo izognili pat položaju ter bodo hkrati ostali zvesti svojim političnim nazorom in volivcem, Mesec odvrne, da je to eno ključnih vprašanj. “Jasno je, zakaj si desnica želi ta referendum, saj nekega resnega programa nima. Ne pogovarjamo se o prihodnosti,” je dejal Mesec in dodal, da ima volilni program desnice dve točki. Prva točka zaobsega prepoved stranke Levica, v drugi točki pa volivcem obljubljajo višje plače.

“Ta zakon bi izvedli v letu, ko imamo zaradi milijarde izposojenega denarja polno zaposlenost, visoko gospodarsko rast in sedaj bi vi vrgli še 800 milijonov evrov v obtok, in če jih ob polni zaposlenosti vržete v obtok, bi to pomenilo, da se cene povečajo, pride do inflacije in ljudje ta denar izgubijo,” nadaljujejo koordinator Levice. “To bo učinek za večino prebivalstva na povprečnih in minimalnih plačah,” je še poudaril Mesec in dodal, da bi se s tem država hrkati odrekla visokemu znesku, ki bi ga lahko uporabila za bolj pametne stvari, denimo za gradnjo javnih najemnih stanovanj.

“Država potrebuje javno stanovanjsko gradnjo in te gradnje ne bo, če pristanemo na ta davek. Država potrebuje tudi ozelenitev – potrebujemo solarizacijo Slovenije, za katero ne bo denarja, če pristanemo na dohodnino. Država mora modernizirati zdravstveni sistem – tudi za to ne bo denarja,” našteva Mesec in doda, da smo v Sloveniji navajeni, da ko otroke pošljemo v šole ali obiščemo zdravnika, je to načeloma zastonj. A to ni samoumevno. “Če bomo proračun uničili s takimi predlogi, tudi to v prihodnje ne bo več samoumevno,” je še dodal.

A kot je poudaril Mesec, se v koaliciji Kul o tem predlogu pogovarjajo povsem normalno. Na vprašanje, ali bodo umaknili predlog referenduma o zakonu o dohodnini, morda že jutri, ko je kolegij predsednika državnega zbora, pa Mesec odvrne le, da se v koaliciji Kul o tem še pogovarjajo, a jutri ga zagotovo še ne bodo umaknili.

Bodo v primeru, da Levica predlog umakne, referendum predlagali v koalicijskih strankah? “Sami zagotovo ne bomo silili v referendum, če pa Levica daje rokavico, pa jo sprejmemo,” je pojasnil Tonin in dodal, da to v primeru, če bodo vztrajali pri referendumu, pomeni, da bo sklican na isti dan kot državnozborske volitve. “Na Levici je, da se odloči, če pa referendum bo, bo na isti dan kot volitve,” je bil jasen predsednik NSi.

“Kar želi Luka Mesec povedati, je, da on in država bolje vesta, kako z denarjem, kot pa vi sami,” je kot glavno poanto izpostavil Tonin in dodal, da če bi vsi očitki, ki jih niza Mesec, držali, potem ne razume, zakaj se v opozicijskih vrstah bojijo referenduma hkrati z volitvami. “To bi bilo najceneje, pa tudi volilna udeležba bi bila tako najvišja,” je izpostavil Tonin, ki je prepričan, da bi ljudje jasno povedali, da si želijo višjih plač. “To je temeljno vprašanje in naša vlada prinaša ljudem višje plače,” je nadaljeval Tonin in dodal, da je trenutna vlada začela izjemen investicijski cikel, ki bo vplival na strateški razvoj Slovenije v naslednjih dvajsetih letih.

N1 STUDIO
Uroš Kokol/N1

“Ta vlada želi, da bi ljudje prigaran denar tudi obdržali”

“Leta 2019, ko ste bili podpornik Šarčeve koalicije, se je v pokojninske in socialne blagajne zbralo okoli sedem milijard evrov. V času naše vlade, v času korone, se je zbralo osem milijard evrov, torej milijarda evrov več,” je poudaril Tonin in dodal, da ta vlada želi, da bi ljudje prigaran denar, ki so ga zaslužili, tudi obdržali.

“Poleg tega smo začeli z investicijami v infrastrukturo, da bo Slovenija bolj povezana, da bo končno tudi Koroška bližje osrednji Sloveniji, da bo Bela Krajina bližje osrednji Sloveniji. Gradi se železniško omrežje in gradijo se domovi za starejše,” nadaljuje Tonin in doda, da so predhodne vlade zapravile ogromno denarja za različne študije in niso zgradile nobenega doma za starejše.

Mesec Toninu odvrne, da ima celotna zahodna Evropa fond javnih najemnih stanovanj. “Na Dunaju večina ljudi živi v javnih najemnih stanovanjih in zato so tam stanovanja praktično za polovico cenejša, kot so v Ljubljani, pri čemer je standard enkrat večji,” je odvrnil Mesec in dodal, da je to sodobnost, h kateri bi morali stremeti.

Slovenija je dolžna prispevati k miru in varnosti

Levica je predlagala tudi referendum o investicijah v Slovensko vojsko, pa ga državni zbor ni razpisal. Na vprašanje, ali v koaliciji še vedno poskušajo hiteti s tem, da bi bile vse pogodbe za vseh 780 milijonov evrov podpisane še v tem mandatu, Tonin odvrne, da gre za vprašanja varnosti, stvari pa se drastično spreminjajo.

“Včasih se počutim prav nenavadno, ko poslušam očitke, češ “kdo pa Slovenijo sploh ogroža”. Slovenija ne živi v nekem varnostnem mehurčku, poglejte, kaj se dogaja na vzhodu,” razlaga Tonin in dodaja, da se stvari v zadnjem obdobju zelo dramatizirajo, nekateri pa se temu le posmehujejo. Stvari pa se zaostrujejo ne le na Bližnjem Vzhodu, temveč tudi na Balkanu.

“Žal se tako pogovarjamo o morebitnih ponovnih vojnah in to so vsa območja, ki imajo vpliv tudi na Slovenijo, ki pa je kot odgovorna članica mednarodne skupnosti dolžna prispevati k miru in varnosti,” nadaljuje Tonin in doda, da ko pošiljamo naše vojake v Severno Afriko, na Balkan ali vhod Evrope, v tistih krajih pomagajo ohranjati mir in varnost.

“Vladimir Putin ustvarja zunanjepolitične krize iz notranjepolitičnih razlogov. Janez Janša jih tudi.”

Luka Mesec, koordinator Levice

Luka Mesec
Uroš Kokol/N1

Mesec nato odvrne, da vstopa v koalicijo ne bodo pogojevali z izstopom iz Nata, bodo pa vztrajali pri tem, da se čim manj zapravi za orožje. “Mislim, da se je predvsem treba malce umiriti in ne zganjati panike. Varnostno situacijo, torej to, kar se dogaja v Ukrajini, sam berem takole: Putin zaradi notranjepolitičnih razmer napenja mišice pred Zahodom, Zahod oz. Nato pa to izkorišča, da se ustvarja ozračje strahu in da se dvigujejo obrambni proračuni.”  V Levici tako menijo, da dogajanje v Ukrajini nima potencialov, da bi se lahko razrastlo v resno vojno, še manj pa ima potenciale, da bi lahko vplivalo na Slovenijo.

“Slovenija se mora vprašati o svoji prihodnosti in se začeti ukvarjati s tem, kako bomo mi postali uspešna, razvita in solidarna družba, ne pa da zapravljamo stotine milijonov evrov za orožje, ki ga kupujemo, ker obe strani – ena iz poslovnih interesov, druga pa iz notranjepolitičnih – poskušata ustvarjati paniko v svetu,” je še poudaril koordinator Levice. Nakar Tonin odvrne, da je Slovenija z varnostnega vidika zelo racionalna, saj za potrebe varnosti namenjamo le 1,3 odstotka BDP, kar je bistveno manj od drugih zaveznic. Za investicije v obrambo pa namenjamo en odstotek državnega proračuna in ta odstotek zagotovo ne more biti preveč, meni Tonin.

Kdo bi sodeloval z Robertom Golobom?

Luka Mesec se je prav danes sicer sestal z Robertom Golobom, ki bo kmalu razkril svoj načrt vstopa v politiko. Prevzel naj bi stranko Jureta Lebna, a o morebitnem povezovanju s koalicijo Kul se danes še niso pogovarjali. “Pogovarjala sva se o skupnih točkah, odprl sem par točk, kjer so me zanimale njegove pozicije, da vidimo, ali se razhajamo oz. kako blizu smo si,” je poudaril Mesec in dodal, da je prvi občutek zelo dober, predvsem pa sta se ujela pri temi, ki je ključna za prihodnost, in to je oblikovanje koalicije okoli resne podnebne politike, ki je Slovenija za zdaj še ni imela.

Kot je pojasnil Matej Tonin, pa v NSi kontakta z Golobom še niso vzpostavili. “Če pa bo Golob to željo izrazil, smo se vedno pripravljeni pogovarjani o izzivih, ki nas čakajo v prihodnosti,” je dodal Tonin. Prioriteta NSi pa je, tako Tonin, programsko čim bolj sorodna desnosredinski vladi, če pa le-te ne bo možno oblikovati, se bo Nova Slovenija pogovarjala tudi s strankami, s katerimi bi lahko dosegli soglasje, ki bi omogočalo, da bi v NSi večji del zastavljenega programa tudi uresničili.

Težave tudi v lastnih strankah

V Levici so sicer v minulem tednu izgubili kar dva poslanca, Željko Cigler je prestopil k Socialnim demokratom, včeraj pa je iz stranke izstopila še Violeta Tomić, ki sicer do konca mandata ostaja v poslanski skupini. Že prej je to storil Franc Trček, ki se je pred slabima dvema letoma preselil v SD, govorilo pa se je tudi o prestopu Boštjana Koražije, ki pa v stranki ostaja. Mesec temu pravi očiščenje, zakaj?

“Mi sestavljamo svojo kandidatno listo, oba poslanca, ki sta odšla, sta z izvršnega odbora dobila signal, da v določenih primerih ne bosta mogla kandidirati, a da smo se pripravljeni pogovarjati,” je pojasnil Mesec in dodal, da sta oba predloge zavrnila ter ponudila svoj odstop.

Vre pa tudi v stranki NSi. Po poročanju Večera naj bi v prekmurskih odborih izstopil predsednik odbora v Črenšovcih, o nesoglasjih govori nekdanji predsednik regijskega odbora, napovedujejo se prestopi v Našo deželo Aleksandre Pivec. Vse se je spremenilo, ko je regijski odbor prevzel sin poslanca Jožefa Horvata Miha Horvat. Pred tem ste se krščansko vse zmenili, od takrat naprej pa ni več tako, je slušati iz Prekmurja. Pivec se je sicer doslej razumelo kot zaveznico te koalicije, zdaj pa je speljala nekaj ljudi v Pomurju, kaj to pomeni?

“V tem tednu se je NSi okrepila z novim ministrom, k nam prihaja Jože Podgoršek, ki bo zagotovo okrepil Novo Slovenijo, zlasti na področju kmetijstva in podeželja,” razlaga Tonin in dodaja, da ga veseli, da so ohranili tudi poslansko skupino, saj so ta mandat začeli in ga bodo tudi končali s sedmimi poslanci. Tu se kaže tudi bistvena razlika med strankami, tako Tonin, saj so tradicionalna stranka, ki je dolgo časa na prizorišču, in niso “nabrani z različnih vetrov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje