Delavska svetovalnica: Vlada ne drži obljub iz koalicijske pogodbe

Slovenija 13. Okt 202219:48
Goran Lukić
Žiga Živulović jr./BOBO

V Delavski svetovalnici opozarjajo, da se aktualna vlada ne drži obljub, ki jih je zapisala v koalicijsko pogodbo glede neposrednega zaposlovanja delavcev zunanjih izvajalcev. To je po njihovem mnenju razvidno tudi iz izjav, ki jih je ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik izrekla v sredo na okrogli mizi o draginji in prekarnosti.

Predstavniki Delavske svetovalnice so v javnem pismu, naslovljenem na predsednika vlade Roberta Goloba, opozorili na izjavo ministrice za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, izrečeno predstavnikom medijev ob robu sredine okrogle mize v prostorih ljubljanske ekonomske fakultete. V njej je povedala, da so se na ministrstvu lotili pregleda pogodb storitev čiščenja, varovanja in recepcije, ki jih javnemu sektorju zagotavljajo prek zunanjih izvajalcev, in preučevanja, ali bi lahko storitve, za katere obstaja dnevna potreba, “na nek način insourcali”.

V pismu se Goran Lukić iz Delavske svetovalnice javno sprašuje, ali je ministrica sploh seznanjena z vsebino koalicijske pogodbe, v kateri je navedeno, da bodo “javni sektor postavili za pozitiven zgled in v njem v čim krajšem času v skladu s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost” in da bodo “tam, kjer obstaja potreba po rednem delu, ukinil outsourcing”.

Kot navaja, sam namreč pozna “kar nekaj čistilk, varnostnikov, ki prek različnih zunanjih izvajalcev leta in leta kolobarijo na istem delu pri istem naročniku”. Ob tem pa predstavnike vlade opominja, da jim ti delavci, o katerih na ministrstvu za javno upravo trenutno opravljajo “ocene stroškovne učinkovitosti njihovih neposrednih zaposlitev”, čistijo pisarne in varujejo stavbe.

Opozoril je tudi, da v predlogu zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti prav tako “ni zapisana niti beseda o tem, da se omogoči neposredna zaposlitev oseb, ki opravljajo delo pri zunanjem izvajalcu”. Medtem ko je isti zakon za leti 2020 in 2021 to določbo vseboval, je v vseh nadaljnjih zakonih o izvrševanju proračuna – tudi v zadnji verziji – izginila. Kot ocenjuje Lukić, so se vladajoči “zavestno odločili, da stavek o insourcingu v omenjeni zakon ne gre”.

V zapisu Lukić med drugim izraža tudi presenečenje nad tem, kako vsaka politična oblast na iste “ocene stroškovne učinkovitosti in preglede pogodb” pozabi, ko v oblastne strukture neposredno zaposli na desetine svojega kadra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.