Domnevno ukradeni otroci: NSi želi s preiskovalno komisijo zgodbi priti do dna

Slovenija 18. Apr 202413:40 1 komentar

Poslanska skupina NSi je sprožila postopek za oblikovanje nove parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala primere domnevno ukradenih otrok. "Želimo pomagati pri pridobivanju dokumentacije, ki je še ostala v različnih institucijah v Republiki Sloveniji in predvsem pri razčiščevanju te zgodbe," je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poslanska skupina NSi je prispevala osem podpisov za oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi pomagala pri razčiščevanju zgodbe o ukradenih otrocih v času nekdanje Jugoslavije.

“V preteklih mesecih se je name in na stranko NSi obrnilo kar nekaj ljudi, ki izhajajo iz družin, ki trdijo, da so jim v 80, ob rojstvu ukradli otroke. Kot se očitno zdi, na podlagi dokazov, je šlo za organizirano kriminalno združbo v časih nekdanje Jugoslavije, ki je delovala tako v porodnišnicah kot z uradnimi oblastmi in obveščevalnimi službami. Združba je sistematično vzpostavljala sistem, da so otroke ob rojstvu ukradli,” je ob začetku postopkov za ustanovitev komisije pojasnil predsednik NSi Matej Tonin.

Nadaljeval je, da je šlo predvsem za matere, ki so že imele več otrok. “Ko so rodile tretjega ali četrtega otroka, je ta nepojasnjeno umrl ob porodu. Skupno vsem tem materam je, da teh otrok niso nikoli videle v živo niti jim ni bilo natančno pojasnjeno, kaj se je zgodilo,” je dejal in izrazil prepričanje, da je treba tem zgodbam priti do dna.

matej tonin
Foto: Jan Gregorc/N1

“Čas je, da se tega lotimo tudi v Sloveniji”

Dodal je, da ne gre zgolj za slovensko specifiko, ampak se je to dogajalo na področju celotne nekdanje Jugoslavije. “V nekaterih državah so že začeli s preiskovanjem teh kriminalnih dejanj, zato je čas, da se tega intenzivno lotimo tudi v Sloveniji,” meni Tonin.

V zadnjih mesecih so se po njegovih besedah stvari poslabševale v smislu pridobivanja dokumentacije. “Kar naenkrat so bile uradne slovenske institucije zelo zadržane pri dajanju te dokumentacije. Oziroma so jo dale na način, da je bilo zelo težko karkoli razbrati, saj je bilo veliko stvari počrnjenih,” je povedal.

Da bi pomagali tem družinam, ki so se znašle v stiski in želijo priti resnici do dna, so se v NSi odločili, da prispevajo osem podpisov za oblikovanje preiskovalne parlamentarne komisije, ki bi med drugim pomagala tudi pri pridobivanju dokumentacije, ki je še ostala v različnih institucijah v Republiki Sloveniji.

“Predvsem da bi pomagali pri razčiščevanju te zgodbe. Zdi se nam, da je to najmanj, kar lahko storimo. Če se bodo tudi druge poslanske skupine, ki bodo prispevale podpise, strinjale, je preiskovalno komisijo pripravljen voditi Aleksander Reberšek, česar pa ne pogojujemo. Želimo zgolj, da preiskovalna komisija čim prej začne svoje delo,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje