Družini iz Slovenj Gradca, ki so ji poplave odnesle hišo, postavili nov dom

Slovenija 08. Maj 202418:35 > 19:13 4 komentarji
Postavljena montažna hiša v Slovenj Gradcu
Postavljena montažna hiša v Slovenj Gradcu (Foto: Občina Slovenj Gradec/STA)

Družina iz Slovenj Gradca, ki so ji lanskoletne avgustovske poplave odnesle hišo, je dobila nov dom. Podjetje Pergola je končalo postavitev montažne hiše, pogovori glede predaje stavbe še potekajo.

Temeljni kamen za donirano montažno hišo so v Slovenj Gradcu postavili 22. januarja letos, skladno z napovedmi je gradnja hiše pri koncu, urejajo tudi že okolico. A dokončne informacije o predaji hiše novim lastnikom še ni.

Kot je na torkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni načrtom prenove mestnega jedra, povedal župan Slovenj Gradca Tilen Klugler, skozi pogovore s službo vlade za obnovo po poplavah in plazovih še vedno iščejo način predaje hiše naprej in čakajo na navodila.

“Mislim, da smo zdaj res zelo blizu in da bomo lahko tudi v mesecu maju dokončno predali ključe družini. Kot vse kaže, naj bi bila ta družina ena izmed družin v Slovenj Gradcu, ni pa še nič dokončnega,” je dejal župan.

Kot so pojasnili v vladni službi za obnovo, morajo pred selitvijo že izbrane družine urediti vsa administrativna in pravna vprašanja, ki so v zaključni fazi. Ureditev teh vprašanj bo omogočila bivanje v novi hiši, družina pa bo tudi lastnik objekta. “Formalnosti bodo urejene v najkrajšem možnem času, tako da bi družini omogočili čimprejšnjo vselitev, predvideno še v mesecu maju,” so navedli.

Kakšna je donirana montažna hiša?

Donirana montažna hiša ima 113 kvadratnih metrov tlorisne površine, parcela ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu pa je velika okoli tisoč kvadratnih metrov. Ob položitvi temeljnega kamna je direktor in lastnik podjetja Pergola Vidko Švajger vrednost donacije skupaj z zemljiščem ocenil na okoli 250.000 evrov. Poglejte si še preostale hiše, med katerimi bodo lahko izbirali prizadeti v poplavah.

gradnja hiše sg1 gradnja hiše sg1
Postavljanje montažne hiše v Slovenj Gradcu (Foto: Občina Slovenj Gradec)
Postavljena montažna hiša v Slovenj Gradcu Postavljena montažna hiša v Slovenj Gradcu
Postavljanje montažne hiše v Slovenj Gradcu (Foto: Občina Slovenj Gradec)

Po poplavah in plazovih avgusta lani je na seznamu vladne službe evidentiranih skupno 348 objektov, ki so zaradi posledic ujme uničeni ali pa zaradi potencialnih groženj glede poplav in plazov niso primerni za bivanje. Ni pa to še končna številka. Iz slovenjgraške občine sta na omenjenem seznamu dva objekta.

Izmed evidentiranih objektov je vlada 24. aprila letos po izvedenih predhodnih postopkih sprejela sklepe o odstranitvi prvih 20 objektov, gre pa za objekte v občinah Ljubno in Luče. Lastniki bodo lahko izbirali med gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilom odškodnine ali nakupom nadomestne nepremičnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje