Premierjev državni sekretar za nacionalno varnost: To je večji uspeh Sove

Slovenija 30. Jan 202315:20 3 komentarji

Slovenski sistem nacionalne varnosti dela dobro, je ob novici, da je Sova v Sloveniji odkrila dva ruska vohuna, dejal državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost Andrej Benedejčič. Dodal je, da je to eden večjih uspehov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je odkrila in nato skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Po informacijah N1 sta se osumljena v Sloveniji predstavljala kot 38-letna zakonca iz Argentine.

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič je na Brdu pri Kranju, kjer je danes potekal tradicionalni sprejem za diplomatski zbor, povedal, da so organi pregona že pred časom aretirali dva tuja državljana in da vsi indici kažejo, da aretirana pripadata tuji obveščevalni službi. Po njegovih besedah je zaradi tega tožilstvo uvedlo predkazenski postopek, sodišče pa je odredilo pripor in pravnomočno uvedlo kazensko preiskavo. “Če se izkaže, da gre dejansko za to, o čemer smo skoraj prepričani, bo to vsekakor eden večjih uspehov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, odkar obstaja,” je še povedal Benedejčič.

Slovenija je pri tem prijetju sodelovala tudi s partnerji v zvezi Nato in Evropski uniji, ni pa Benedejčič želel razkriti, s katerimi državami konkretno. Je pa vohuna po njegovih besedah odkrila obveščevalno-varnostna agencija Sova. “Povedal pa bi, da je v teh časih ukrajinske krize izredno pomembna enotnost zaveznic Nata in članic EU. Ta enotnost se kaže tudi skozi medsebojno zaupanje in izmenjavo podatkov,” je povedal. Dodal je, da je na podlagi takšnega načina sodelovanja nato mogoče priti do teh ugotovitev. Po njegovih besedah postopki tečejo, Slovenija pa je pravna država, zato “dajmo času čas”.

Preberite še: Strokovnjak o odkritju vohunov: To je tudi opozorilo tujim obveščevalnim službam

Zakaj ruskega veleposlanika danes ni bilo na Brdu?

Na tradicionalnem sprejemu za diplomate na Brdu pri Kranju pa danes ni bilo ruskega veleposlanika v Sloveniji. Benedejčič je dejal, da sam za državni protokol ni odgovoren. Je pa po njegovih besedah v članicah zveze Nato in EU že nekaj časa praksa, da se ruskih diplomatov na takšne dogodke ne vabi.

Benedejčič je na Brdu še povedal, da je takšen tip obveščevalcev izjemno težko odkriti. “Gre za tuje državljane in za uporabo različnih identitet. Ravno zato je postopek, ki zdaj poteka, tako zelo pomemben in mu zelo pozorno sledimo. Kot že rečeno, so se te aretacije zgodile pred časom. Novica je zdaj zakrožila v javnosti. Dlje od tega, kar sem povedal, težko grem. Mislimo, da vemo, za kaj gre, in upamo, da bo to tudi ugotovljeno,” je še dejal.

Na novinarsko vprašanje, ali bo to prijetje zavrglo očitke iz opozicije, ki aktualni vladi pogosto očita, da je slovenska zunanja politika preveč ‘rusofilna’, pa je Benedejčič dejal, da te “rusofilnosti” sam ni opazil, vsekakor ne v tej vladi. Kot je pojasnil, so navsezadnje na neki točki menili, da gre Rusija po pravi poti, da je prevzela naše vrednote. “In tudi zaradi tega obstajajo časi, ko smo se kot država – tako kot ostale zahodne države – aktivno angažirali z Rusko federacijo v želji, da se nam pridruži v tej skupnosti zahodnih demokracij,” je povedal. Ob tem je spomnil, da je imela tudi bivša vlada v neki drugi zasedbi aktivne odnose z Rusko federacijo. “Navsezadnje se je največji uradni obisk v zgodovini slovenske diplomacije, in sicer v Moskvi, zgodil ravno pod eno takšnih vlad. Ko se pogovarjamo o teh zadevah, je pomembno, da imamo pred očmi neko širšo zgodovinsko sliko in da se med seboj ne obtožujemo kar tako in vsevprek,” je povedal.

Na vprašanje N1, ali so zaradi tega dogodka uvedli tudi kakšne ukrepe na diplomatski ravni, je državni sekretar dejal, da če jih ne bi že izvajali, sploh ne bi bilo takšnega odkritja. “Mislim, da naš sistem nacionalne varnosti dela dobro. Kar pa zadeva diplomatske kanale, dajmo času čas. Naj se postopki iztečejo. Diplomacija obstaja zato, da se pogovarjamo in da skušamo najti kompromise in skupne rešitve,” je še povedal.

Preberite še: Ministrica Fajon: Zadeva je resna. Veleposlanika še niso poklicali na zagovor

Grošelj: Slovenija je neke vrste vozlišče

Evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew Europe/Gibanje Svoboda) je dejal, da je bila aretacija ruskih vohunov pričakovana. “Pravzaprav je bila Slovenija zaradi svoje lege vedno predmet relativno aktivne obveščevalne dejavnosti, še zlasti v devetdesetih letih,” je povedal in dodal, da se je zaradi zaostrenih geopolitičnih razmer in glede na dogajanje v Ukrajini in svetu ta mreža ponovno oblikovala. “In seveda Slovenija – kot to območje, kjer je ta pretok informacij ljudi relativno dokaj neoviran, je postala ponovno neke vrste vozlišče, kjer obveščevalne službe delujejo in izvajajo svoje aktivnosti,” je dodal.

O navedbah državnega sekretarja, da gre za največji uspeh Sove v zgodovini, je Grošelj dejal, da so največji uspehi obveščevalnih služb običajno tisti, ki niso poznani javnosti. Je pa ta informacija v javnost prišla verjetno s premislekom in z določenim političnim ciljem.

Nekdanji predsednik države Danilo Türk je dejal, da je težko reči, kaj natančneje to pomeni, saj niti še ne vemo, kakšne so obtožbe. “Ne bi želel ugibati, kako in zakaj je šlo in kaj se bo zgodilo. To je stvar pravno določenih postopkov. Videli ste tudi izjave tožilstva, ki so po mojem mnenju odgovorne in resne. Mislim, da se moramo zadovoljiti kar s tem,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje