Državni svet z državnim proračunom na ustavno sodišče

Slovenija 11. Maj. 202217:50 > 17:511 komentar
Delite:
Državni svet
Foto: DRŽAVNI SVET

Državni svetniki so danes sklenili ustavnemu sodišču v presojo posredovati letošnji državni proračun ter zakon o njegovem izvrševanju. Pod drobnogled naj vzame tisti del obeh dokumentov, ki se nanaša na finančne načrte neodvisnih ustavnih organov, to so državni svet, ustavno sodišče, računsko sodišče in varuh človekovih pravic.

Pobudo za sprejem zahteve za začetek postopka za oceno ustavnosti proračuna in zakona, ki jo je državni svet podprl s 24 glasovi za in enim proti, je vložila komisija za gospodarstvo obrt, turizem in finance. Njena predsednica Mariča Lah je spomnila, da so na problematiko začeli opozarjati že leta 2018 in ustavno sodišče je pred časom že odločilo, da mora biti samostojnim in neodvisnim organom, ki nadzorujejo delo vlade, zagotovljena finančna avtonomija.

Ob tem je opozorila, da zakonodajalec v skladu s to odločbo ustavnega sodišča ni sprejel ustreznih sprememb zakona o javnih financah za odpravo protiustavnosti. “Vlada je način izvršitve odločbe ustavnega sodišča prezrla in izbrala postopek, ki še bolj grobo posega v avtonomijo ustavnih organov,” je opozorila.

Konkretno glede finančnega načrta državnega sveta komisija v pobudi za oceno ustavnosti navaja, da si je avgusta lani ob pripravi letošnjega proračuna izpogajal 2,7 milijona evrov za izvajanje svojih ustavnih in zakonskih pristojnosti, a mu je bilo na koncu dodeljenih nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. “Finančna sredstva ne zadostujejo za normalen zaključek leta,” je opozoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Zmanjšanje sredstev naj bi samo izvedlo ministrstvo za finance in Kovšca je danes dejal, da jim bo do konca poletja zmanjkalo sredstev za plačilo nadomestil svetnikom in svetnicam. Finančno ministrstvo bodo tako primorani zaprositi za dodatna finančna sredstva, pri čemer se bodo sklicevali na zakonsko podlago, a aktualna vlada odhaja, od prihodnje vlade pa nimajo prav nobenih obljub.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar