NSi se krepi s kmetijskim ministrom Podgorškom

Slovenija 18. Jan 202211:31 > 15:02 2 komentarja
Matej Tonin, Jože Podgoršek
NSi

Kmetijski minister Jože Podgoršek bo na prihajajočih državnozborskih volitvah kandidiral na listi NSi, je napovedal prvak te stranke Matej Tonin. Podgoršek je sicer v vlado Janeza Janše vstopil kot kandidat stranke Desus, a ker položaja po izstopu upokojenske stranke iz koalicije ni zapustil, so ga iz stranke izključili. Pred tem je že sodeloval z NSi, na njihovi listi je bil izvoljen tudi za občinskega svetnika v Vodicah. Prav tam bo kandidiral tudi na državnozborskih volitvah.

Jože Podgoršek je bil sicer pred leti že blizu NSi, saj je bil na njeni listi izvoljen za občinskega svetnika v Vodicah, je spomnil prvak Matej Tonin. Dodal je, da je Podgoršek na minulih državnozborskih volitvah pomagal tudi NSi s pripravo vsebine in programov na področju kmetijstva. Pridružitev Podgorška NSi pozdravljajo tudi kmetje, združeni v kmečko zvezo znotraj NSi.

Po Toninovih besedah se je Podgoršek v tem mandatu izredno trudil. Sprejeti so bili ukrepi in zakoni, ki podpirajo male in srednje velike ter družinske kmetije, je navedel. “To se kaže tudi v strategiji kmetijstva od 2023 do 2027, iz katere veje tudi program NSi. Tukaj smo našli skupni jezik,” je dodal.

Podgoršek bo kandidiral v Vodicah

“Vesel sem bil povabila NSi k sodelovanju,” je povedal Podgoršek. Dodal je, da je bila odločitev enostavna, saj s stranko že dlje časa sodeluje. “Prihajam v stranko, ki daje v političnem prostoru stabilnost,” je rekel.

Napovedal je, da bo še naprej zavzemal za razvoj podeželja in kmetijstva. V strateški načrt so vnesli več ukrepov za razvoj družinskih kmetij, je o svojem delovanju povedal kmetijski minister. “Preprečevali bomo akumulacijo sredstev pri zgolj nekaj velikih prejemnikih, sredstva za potrebno prestrukturiranje slovenskega kmetijstva bomo širili na večje število kmetij. Dodatno smo prisluhnili območjem z omejenimi dejavniki, tudi z dodatnimi finančnimi viri,” je naštel. V delovanju vlade so udejanjili več koalicijskih zavez, ki jih v koalicijsko pogodbo vnesla NSi, je dodal.

Podgoršek bo kandidiral v občini Vodice. Na kandidatni listi si je NSi pustila nekaj prostih mest, je pojasnil Tonin. “Podgoršek zaenkrat ni član NSi. Verjamem, da bomo to v prihodnosti rešili,” je povedal predsednik stranke.

Ko mu je takratni prvak Desusa Karl Erjavec ponudil mesto državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, pa je Podgoršek vstopil v stranko upokojencev. Po izstopu Desusa iz koalicije Podgoršek ministrskega stolčka ni zapustil, zato so ga decembra 2020 izključili iz stranke upokojencev.

Andrijanič odločitve o kandidaturi še ni sprejel

Ali bosta na prihajajočih državnozborskih volitvah na listi NSi kandidirala tudi ministra za zdravstvo Janez Poklukar in digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, ki sta bila na ministrski mesti imenovana v kvoti krščanskih demokratov, očitno ostaja odprto vprašanje.

“V zvezi z ministrom Poklukarjem vam v tem trenutku ne morem reči še nobenih podrobnosti. Z ministrom Andrijaničem pa se dogovarjamo, ali bo kandidiral v Ljubljani ali Novem mestu,” je na novinarski konferenci povedal Tonin.

A je minister Andrijanič nato za N1 pojasnil, da dokončne odločitve o kandidaturi še ni sprejel.

Poklukar pa je v začetku oktobra povedal, da na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne bo sodeloval. Kot je pojasnil, se je za to odločil tudi, ker želi preprečiti nadaljnjo politizacijo nujnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19.

Na vprašanje, ali je mogoče pričakovati še kakšne prestope v NSi, je Tonin odgovoril: “Dajmo času čas.” Dodal je, da so vrata odprta. Odločitev o nadaljevanju politične kariere naj bi že sprejel tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, je povedal Tonin. Odločitev bodo javnosti še sporočili.

Po besedah Tonina je fokus nekdanje predsednice te stranke in evropske poslanke Ljudmile Novak na tem, da NSi na prihajočih volitvah doseže čimboljši rezultat. “Na posvetu, ki smo ga imeli na začetku leta je rekla, da bo po svojih močeh pomagala. Kjer jo bodo kandidati prosili za to, da je del njihove kampanje, se jim bo priključila,” je dejal Tonin.

Tonin: Informacije o prestopih lokalnih odborov ne držijo

Navedbe, da naj bi predsedniki in člani nekaterih lokalnih odborov NSi, predvsem iz Pomurja, prestopali v stranko Aleksandre Pivec Naša dežela, Tonin zavrača. “Informacije ne držijo in so netočne,” pravi prvak stranke. Prav tako po Toninovih besedah ne drži informacija, da je k Pivec prestopil ravnatelj Osnovne šole Črešnevci Stanko Čerpnjak. “Govorila sva pred eno uro. To je zanikal,” je rekel.

“Prav tako ni res, kar se piše o lokalnih odborih. Predsednik regijskega odbora Prekmurje je kontaktiral vse predsednike občinskih odborov. Vsi so samo debelo gledali, od kod te informacije,” je še povedal Tonin. Objavo napačnih informacij vidi kot preusmerjanje pozornosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje