Evropske volitve niso ogrožene: imenovali tajnike in namestnike volilnih komisij

Slovenija 13. Mar 202413:40 0 komentarjev
rezultati županske volitve drugi krog
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Državna volilna komisija (DVK) je imenovala tajnike in namestnike tajnikov okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane. Novoimenovani tajniki in namestniki tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij so že začeli volilna opravila, so sporočili z DVK. Na DVK ob tem poudarjajo, da izvedba letošnjih volitev v Evropski parlament ni ogrožena.

Državna volilna komisija (DVK) je na današnji dopisni seji imenovala tajnike in namestnike tajnikov okrajnih volilnih komisij z območja v pristojnosti Upravne enote Ljubljana. S tem je DVK tako razrešila skoraj dva meseca trajajoč problem, potem ko so na DVK 10. januarja letos prejeli odstopne izjave 29 tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane, kot tudi njihovih namestnikov.

DVK je takrat pozvala načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec, da čim hitreje posreduje nove predloge za imenovanje tajnikov in njihovih namestnikov. Začela so se usklajevanja z vodstvom ministrstva za javno upravo in ljubljanske upravne enote za razrešitev nastalega zapleta.

Ključne zahteve tajnikov in njihovih namestnikov, zaposlenih na UE Ljubljana, so se sicer nanašale na spremembo uredbe o delovnem času (enoizmensko delo) in prerazporeditev nalog na druge upravne enote zaradi preobremenjenosti ob visokem pripadu zahtev, ki jih vodi UE Ljubljana.

Kot so danes sporočili iz DVK, so tajniki in njihovi namestniki danes že začeli opravljanje volilnih opravil pred prihajajočimi volitvami v evropski parlament, ki bodo 9. junija letos.  Gre za skupaj 32 oseb, zaposlenih na UE Ljubljana, od tega jih bo približno polovica novoimenovanih.

Direktor službe DVK Igor Zorčič je v odzivu za N1 dejal, da je zadovoljen s pogovori kot tudi z njihovim izidom, ki so jih imeli v zadnjih tednih s tajniki in namestniki tajnikov. “Mislim, da je to dobra popotnica za prihajajoče evropske volitve in upam, da se bo to kooperativno sodelovanje, ki se je v zadnjem času vzpostavilo, nadaljevalo tudi po volitvah,” je dejal Zorčič.

Ob tem je DVK prejšnji teden prejela dva odstopa sodnikov iz okrajnih volilnih komisij, in sicer sta odstopila namestnica predsednice okrajne volilne komisije Šentjur in predsednik okrajne volilne komisije Maribor 5. V odstopnih izjavah sta zapisala, da ne želita sodelovati pri izvedbi junijskih evropskih volitev, saj zakonodajna in izvršilna oblast ne spoštujeta ustavne odločbe glede odprave neustavnosti plačnega položaja sodnikov.

DVK je nato v petek že razrešila omenjeno namestnico in imenovala novo, omenjenega predsednika pa bodo razrešili na eni od prihodnjih sej in prav tak imenovali novega. Izvedba volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament zaradi omenjenih odstopov ni ogrožena, so izpostavili na DVK.

V današnjem sporočilu za javnost po dopisni seji pa so zapisali še, da ima volilna komisija v skladu s področno zakonodajo tajnika, ki ima lahko največ dva namestnika. Tajnike in njihove namestnike imenuje in razreši DVK na predlog načelnika upravne enote. Državni organi in organi lokalne samouprave so dolžni pomagati volilnim organom pri njihovem delu, pogoje za delovanje okrajnih volilnih komisij in volilnih komisij volilnih enot pa zagotavljajo upravne enote, na katerih je sedež teh komisij, so zapisali v sporočilu za javnost.

Državna volilna komisija se sicer že pripravlja na junijske evropske volitve. Pred kratkim je sprejela rokovnik za njihovo izvedbo in sporočila več pomembnih datumov.

Kakšna je vloga tajnikov in njihovih namestnikov pri izvedbi volitev?

Tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki so pri izvedbi volitev nepogrešljiv člen, pravijo na DVK, saj opravljajo vsa tehnična in administrativna opravila za volilne komisije. Med drugim med njihove naloge sodijo priprava sklepov o določitvi volišč, zbiranje predlogov političnih strank za oblikovanje volilnih odborov in iskanje kandidatov za delo v volilnih odborih, kadar politične stranke ne dajo dovolj predlogov kandidatov, vnos podatkov v informacijski sistem o udeležbi na glasovanju in o starostni strukturi volivcev, vodenje evidence o vseh prejetih in oddanih glasovnicah, vodenje finančne dokumentacije, priprava volilnega gradiva za arhiviranje, priprava in oddaja gradiva za uničenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!