Uspelo je: stavnice zgrešile, Slovenija je v velikem finalu Evrovizije

Magazin 07. Maj 202420:29 > 08. Maj 2024 01:21 22 komentarjev
Raiven, Veronika, Evrovizija
Foto: Sarah Louise Bennet/EBU

Slovenska evrovizijska predstavnica Raiven se je uvrstila v finale letošnje Evrovizije. Evropo je prepričala z močnim nastopom pesmi Veronika.

V torek zvečer je bil na sporedu prvi polfinale tekmovanja za pesem Evrovizije, na katerem je kot deveta po vrsti nastopila slovenska predstavnica Sara Briški Cirman – Raiven s pesmijo Veronika.

Naši predstavnici je, čeprav so ji stavnice napovedovale nasprotno, uspel preboj v sobotni finale.

Raiven, ki veselja nad uvrstitvijo ni skrivala, je v prvem odzivu za MMC povedala: “Navdušena sem nad evrovizijsko izkušnjo. Gre res sicer samo za en televizijski nastop, a v najbolj gledanem televizijskem šovu v Evropi, ki zaradi odmevnosti prinaša dodatno odgovornost. Zahvalila bi se celotni ekipi za odlično izvedbo nastopa. V njem se odražata večmesečno delo in trud. A pri tem sem neskončno uživala. Obljubim, da bomo tudi v finalu naredili vse, da bo nastop takšen, kot mora biti.”

Raiven, Evrovozija 2024 Raiven, Evrovozija 2024
Raiven (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovozija 2024 Raiven, Evrovozija 2024
Raiven (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovozija 2024 Raiven, Evrovozija 2024
Raiven (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovozija 2024 Raiven, Evrovozija 2024
Raiven (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven , Evrovizija 2024 Raiven , Evrovizija 2024
Raiven (Foto: Jessica Gow/REUTERS)

Na poznejši novinarski konferenci je Raiven priznala, da je dvomila, da se bo uvrstila v finale. “Res nisem bila prepričana, ali se bomo uvrstili naprej, zato je bilo to zame presenečenje,” je dejala. O nastopu je poudarila, da pri ustvarjanju glasbe in vizualnih komponent vedno posluša svoj instinkt. “Imela sem vizijo, da bi bila na odru oblečena v srebrno barvo. Nastop je odražal mene, in ker mislim, da je pesem dovolj dramatična, nisem želela dodati več, saj bi to odvrnilo od pesmi in plesalcev,” je povedala novinarjem.

Raiven se je sicer na tekmovanju prijel vzdevek “evrovizijska operna diva”, kar je pevka pospremila z besedami, da je šele na evrovizijskem odru spoznala, koliko pevske kondicije je za takšen nastop potrebno, zato je zaradi akademskega glasbenega ozadja na odru samozavestnejša.

Ob slovenskem uspehu so takoj po razglasitvi rezultatov deževale čestitke. Slovenska vlada je na družbenem omrežju X Raiven čestitala za uspeh, prav tako predsednica republike Nataša Pirc Musar in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je zapisala: “Čestitke Raiven za odličen nastop in uvrstitev v finale.”

“To je bila umetnost”

Kot je to v navadi pri Evroviziji, so slovenski nastop še pred glasovanjem komentirali tudi na družbenih omrežjih. Eden od uporabnikov je pohvalil scenski nastop in vokal Raiven. “Bil sem očaran. Slovenija, upam, da se uvrstite v finale, ker to je bila UMETNOST,” je zapisal.

“Ne vem točno, kaj naj si mislim o Sloveniji. Je bila dobra? Je bila povprečna? Nisem ravno dovolj navdušen, da bi jo gledal še enkrat,” pa je na družbenem omrežju X zapisal nekdo drug.

V finalu tudi Hrvaška in Srbija

V prvem polfinalu se je predstavilo 15 držav, poleg Slovenije so se v finale uvrstile še Srbija, Portugalska, Ukrajina, Litva, Finska, Ciper, Hrvaška, Irska in Luksemburg. Brez finala so tako ostale Poljska, Islandija, Moldavija, Azerbajdžan in Avstralija.

Kljub temu da so v finale že uvrščeni, so se javnosti predstavili tudi Združeno kraljestvo, Nemčija in Švedska.

Evrovizija 2024 - Ciper Evrovizija 2024 - Ciper
Ciper (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija 2024 - Srbija Evrovizija 2024 - Srbija
Srbija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Litva - Evrovizija 2024 Litva - Evrovizija 2024
Litva (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija 2024, Irska Evrovizija 2024, Irska
Irska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Združeno kraljestvo, Evrovizija 2024 Združeno kraljestvo, Evrovizija 2024
Združeno kraljestvo (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Ukrajina, Evrovizija 2024 Ukrajina, Evrovizija 2024
Ukrajina (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Poljska, Evrovizija 2024 Poljska, Evrovizija 2024
Poljska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Hrvaška, Evrovizija 2024 Hrvaška, Evrovizija 2024
Hrvaška (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Islandija, Evrovizija 2024 Islandija, Evrovizija 2024
Islandija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Nemčija, Evrovizija 2024 Nemčija, Evrovizija 2024
Nemčija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Raiven, Evrovozija 2024 Raiven, Evrovozija 2024
Raiven (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Finska, Evrovizija 2024 Finska, Evrovizija 2024
Finska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Evrovizija 2024, Moldavija Evrovizija 2024, Moldavija
Moldavija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Švedska, Evrovizija 2024 Švedska, Evrovizija 2024
Švedska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Azerbajdžan, Evrovizija 2024 Azerbajdžan, Evrovizija 2024
Azerbajdžan (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Avstralija, Evrovizija 2024 Avstralija, Evrovizija 2024
Avstralija (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Portugalska, Evrovizija 2024 Portugalska, Evrovizija 2024
Portugalska (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)
Luksemburg, Evrovizija 2024 Luksemburg, Evrovizija 2024
Luksemburg (Foto: Leonhard Foeger/REUTERS)

V četrtkovem drugem predizboru se bo predstavilo 16 držav, in sicer Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska.

Sloveniji kazalo slabo, a je presenetila

Pred tekmovanjem precejšen del javnosti pozornost nameni stavnicam, ki nakazujejo, ali se državi obeta uvrstitev v finale. Po napovedih je bila Slovenija na 12. mestu, zato je bila uvrstitev v finale precejšnje presenečenje. Slovenija je bila v finale poklicana kot tretja, pri čemer je bil vrstni red za razglasitev naključen.

Stavnice pa so bolj kot Sloveniji boljši evrovizijski izkupiček napovedovale našim južnim sosedom. Potem ko je Hrvaška za nekaj časa izgubila prvo mesto na stavnicah, saj jo je izpodrinila Švica, se je v dnevih pred Evrovizijo znova zavihtela v sam vrh. Zato se prav lahko zgodi, da bo Baby Lasagni s pesmijo Rim Tim Tagi Dim uspela končna zmaga in bo tako Evrovizija naslednje leto v naši soseščini. Stavnice so uvrstitev v finale pravilno napovedale tudi srbski predstavnici Teyi Dori.

Prvi polfinale brez večjih pretresov

Prvi polfinalni večer so odprli stari znanci evrovizijskih odrov. V glasbenem venčku so nastopili Eleni Foureira s pesmijo Fuego, s katero je leta 2018 v Lizboni Cipru prinesla 2. mesto v finalu. Za njo je nastopil švedski predstavnik iz leta 2011 Eric Saade s pesmijo Popular, s katero je v Düsseldorfu zasedel končno 3. mesto, in španska predstavnica iz leta 2022 Chanel s pesmijo SloMo, ki si je v finalu v Torinu priborila 3. mesto.

Med glasovanjem je nastopil legendarni irski pevec Johnny Logan, ki je edini moški evrovizijski predstavnik, ki je na tem tekmovanju zmagal dvakrat. Občinstvo je raznežil z lastno interpretacijo švedske zmagovalne pesmi Euphoria iz leta 2012, ki jo je v azerbajdžanski prestolnici Baku zapela Loreen.

Večer sta povezovali švedsko-ameriška igralka Malin Åkerman in švedska komičarka Petra Mede, ki dogodek vodi že tretjič. Vse tri evrovizijske večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani povezovala voditeljica Mojca Mavec.

Miša Molk: “Gre za dvoličnost EBU”

Kljub napetemu ozračju zaradi dogajanja v Gazi, za katero so mnogi pričakovali, da bo morda povzročil kakšen incident, je torkov večer minil brez zapletov ali incidentov. Na prizorišču velja poostren varnostni nadzor, v mestu je veliko policistov, ki pa bodo imeli morda več dela v četrtek, ko bo nastopila 20-letna izraelska predstavnica Eden Golan. Tedaj je v Malmöju napovedan protest, ki naj bi se ga po nekaterih ocenah udeležilo celo 20.000 ljudi. Političnim razsežnostim letošnjega tekmovanja namreč ni konca že od začetka leta, ko so predstavniki finske glasbene industrije pozvali k umiku Izraela s tekmovanja, pozivu k bojkotu se je nato pridružilo še več glasbenikov in strokovnjakov iz drugih držav. Kljub temu je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) Izraelu nastop dovolila, češ da Evrovizija ni politični dogodek. 

Eden Golan
Foto: Sarah Louise Bennet/EBU

Do organizatorjev Evrovizije je bila v oddaji Odmevi na TV Slovenija kritična tudi Miša Molk, ki je bila v preteklosti članica strokovne komisije pri EBU za izvedbo pesmi Evrovizije. “Evrovizija je zelo težko izločena iz aktualnega družbenega dogajanja. Evrovizija že leta ni popolnoma apolitičen dogodek. Vedno se je v besedilih zaznalo nekaj ideologije. Tokrat mislim, da se je EBU malce sprenevedal in je raje posegel v besedilo izraelske skladbe, imel pa je možnost in priložnost, da Izrael izloči iz tekmovanja. /…/ Zakaj? S tem bi opozorili, da smo proti nasilju, proti vojni, in to bi zelo veliko pomenilo za Evropo. Ampak EBU se tako ni odločil. Mislim, da gre za dvoličnost. Tudi če letos prireditve ne bi bilo, bi to preživeli, v Gazi bo pa preživelo vedno manj ljudi.”

Srbi namesto Evrovizije gledali Ši Džinpinga

Za bizarnost ob letošnji Evroviziji so tokrat poskrbeli Srbi. Tamkajšnje gledalce je namreč sredi prenosa v živo presenetila nenadna prekinitev Evrovizije. Za 35 minut je nacionalna televizija RTS prekinila prenos iz Malmöja, zato da so predvajali prihod kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Beograd. Gledalci so tako morali preklopiti na drugi program srbske nacionalke.

Ši Džinping in Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Evrovizijo gosti mesto Malmö

Po lanskoletni zmagi švedske predstavnice Loreen, ki je tako občinstvo kot strokovno žirijo prepričala s pesmijo Tattoo in tako postala prva ženska, ki je na tem tekmovanju zmagala dvakrat, je letošnje prizorišče glasbenega dogajanja mesto Malmö na jugu Švedske. Tretje največje švedsko mesto, ki leži blizu danske meje, je Evrovizijo gostilo že dvakrat, najprej leta 1992 in nato še leta 2013.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje