Fides izgublja zaupanje v vlado, ta pripravlja predlog s “težo in veljavo”

Slovenija 11. Mar 202409:12 > 15:02 19 komentarjev
Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V deveti teden zdravniške stavke sindikat Fides vstopa z občutkom, da ga vlada še vedno "ne jemlje resno". Opozarja, da vladna stran zavestno ne rešuje sicer enostavnih zapletov. Obenem pričakuje, da bodo nova pogajanja ta teden prinesla bolj zadovoljiv vladni predlog, saj so na ministrstvu za zdravje dejali, da bodo sestavili takega, ki bo imel "težo in veljavo".

Potem ko stavkovna pogajanja med vladno stranjo in stavkajočim sindikatom Fides prejšnji teden niso prinesla posebnega napredka, se začenja deveti teden stavke.

Stavkajoči sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je v današnjem sporočilu za javnost opozoril, da ima kljub večtedenski in rekordno dolgi stavki še vedno občutek, da jih vlada ne jemlje resno. Razkrili so, da so vlado že v začetku decembra opozorili na možnost stavke in predlagali pogajanja, a vlada takrat pobude ni sprejela.

Kot kaže, tudi pogajanja po devetih tednih stavke ne prinašajo večjih prebojev. Prejšnji teden je namreč vlada sindikatu predložila nov predlog, ki pa so ga v Fidesu označili za nezadostnega, saj da je bil le delno usklajen z vsebino dorečenega na pogajanjih.

Nov predlog bi vlada sindikatu utegnila predstaviti na naslednjih pogajanjih, ki bodo jutri ob 9. uri potekala v prostorih Fidesa. Po besedah državnega sekretarja na zdravstvenem ministrstvu Denisa Kordeža bo vlada predlog oblikovala na način, da bo imel težo in veljavo, da zadosti pričakovanjem Fidesa tudi ob izgubljenem zaupanju do vlade, ki ga izpostavljajo v sindikatu. Strani bi se lahko ta teden pogovarjali tudi o možnosti mediacije. Fides je že sprejel ponujeni predlog za mediatorja, medtem ko vlada sicer bolj zagovarja zamrznitev stavke. Ni jasno, kako daleč je do dogovora, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke.

V nekaterih ustanovah zaradi stavke težave

Zdravstvene ustanove po državi se zaradi doslej najdaljše zdravniške stavke spopadajo z različnimi težavami – ponekod v večjem obsegu, drugje večjih težav nimajo. Strokovni direktor ptujske bolnišnice Teodor Pevec je prejšnji teden denimo dejal, da imajo v bolnišnici zaradi stavke precejšnje težave. Kot je povedal, razmere s težavo obvladujejo, saj jih ne gre primerjati s časom pred stavko, tako glede organizacije dela kot tudi odnosov med zaposlenimi.

Na ministrstvu za zdravje se zato z vodstvi bolnišnic o morebitnih težavah in izzivih pogovarjajo na rednih sestankih, zadnjič so o tem razpravljali prejšnjo sredo. Dela sestanka se je udeležil tudi premier Robert Golob, ki se se je sicer s predstavniki sindikata Fides večkrat neformalno tudi sestal, a sestanki dogovora ali prekinitve stavke niso prinesli.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi – potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov – ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje