Fides razočaran nad koalicijsko pogodbo: želijo konkretnejše rešitve

Slovenija 19. Maj 202219:03 > 19:04 2 komentarja
Fides
BOBO

Zdravstveni del koalicijske pogodbe bodoče vlade po oceni Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides ne bo zaustavil nadaljnjega razkroja javnega zdravstva. Kot navajajo v sindikatu, bi od bodočega zdravstvenega ministra pričakovali bolj konkretne operativne rešitve, kako v javnem zdravstvenem sistemu zadržati in vanj privabiti dodatne zdravnike.

Glavni odbor Fidesa se je na današnji seji seznanil z analizo vsebin koalicijske pogodbe za področje zdravstva. Kot po seji zapisali v sporočilu za javnost, je povsem jasno, da koalicijska pogodba “kot skupek želja in visokoletečih ter očitno med bodočo koalicijo tudi še neusklajenih ciljev ne bo zaustavila nadaljnjega razkroja javnega zdravstva”. V katero smer bo šel slovenski zdravstveni sistem, bo po njihovi oceni jasno po prvih potezah novega ministra. Najverjetnejši kandidat za ministra nove vlade je, kot je znano, ortoped Danijel Bešič Loredan.

Ob slabem stanju v javnem zdravstvu in javnih obljubah državljanom po dostopnem in učinkovitem javnem zdravstvenem sistemu bi po navedbah sindikata pričakovali, da bodo od bodočega ministra za zdravje in podpredsednika vlade slišali konkretne operativne rešitve, kako v javnem zdravstvenem sistemu obdržati in vanj privabiti dodatne zdravnike. Brez postavitve trdnih temeljev javnega zdravstvenega sistema z možnostjo nagrajevanja zaposlenih in vodstvenih kadrov se bo razgradnja javnega sistema neizogibno nadaljevala v smeri privatizacije in koncesionarstva, opozarjajo.

Tudi obljubljeno interventno reševanje zaostankov iz naslova epidemije covida-19 in reševanje pomanjkanja družinskih zdravnikov brez takojšnjih sistemskih ukrepov na področju nagrajevanja v javnem zdravstvenem sistemu ocenjujejo kot utopično. Koalicijska pogodba sicer napoveduje nagrajevanje motivacije in rezultatov dela, kar v Fidesu prepoznavajo kot “pomemben miselni preskok urejanja nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu, ki pa terja odpravo togosti trenutne plačne ureditve, ki jo pooseblja zakon o sistemu plač v javnem sektorju”.

V Fidesu pozdravljajo vse rešitve, ki gredo v smeri celovitih sprememb plačnega sistema za vse zaposlene v zdravstvu: “V kolikor pa predstavniki naših sodelavcev tega ne želijo, pa zgolj za zdravnike in njihovo realizacijo še v tem letu, zato pričakujemo sestanek z bodočim podpredsednikom vlade in ministrom za zdravje takoj po uradnem imenovanju,” še sporočajo. Predsedstvo SD se je v soboto seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafiranje, s tem pa je po navedbah Gibanja Svoboda koalicijska pogodba usklajena med vsemi prihodnjimi koalicijskimi partnericami in velja za parafirano.

Za zdravnike zdravstveni del koalicijske pogodbe med drugim predvideva uveljavitev in ovrednotenje standardov in normativov v zdravstvu (ukiniti nameravajo sočasno delo zdravnikov na več deloviščih), pa tudi finančno stimulacijo zdravstvenega kadra in nagrajevanje rezultatov dela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje