Fides zaradi vladnega odloka na ustavno sodišče. Ministrica: Vladni odlok velja

Slovenija 04. Mar 202413:59 > 16:18 19 komentarjev
Damjan Polh
Damjan Polh (Foto:Žiga Živulović jr./ BOBO)

Stavkajoči sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sklenil, da bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti odloka, s katerim je vlada prejšnji teden razširila nabor storitev, ki jih morajo zdravniki zagotavljati kljub stavki. Želijo, da ga sodišče obravnava prednostno. Vladni odlok so sicer že takoj po sprejetju označili za neustavnega in nezakonitega. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je v odzivu na napoved Fidesa dejala, da vladni odlok o opravljanju zdravniške službe do končne odločitve ustavnega sodišča velja.

Začel se je osmi teden zdravniške stavke, razmere med sindikatom Fides in vlado pa se, kljub omenjeni mediaciji, niso pomirile.

Po tem, ko so prejšnji teden začeli veljati umiki zdravniških soglasij za nadurno delo, je namreč vlada sprejela odlok, s katerim je razširila nabor zdravniških storitev, ki morajo potekati kljub zdravniški stavki. V sindikatu Fides so že takoj dejali, da gre “za nezakonito postopanje in prisilo”. Danes so o vladni odločitvi razpravljali tudi na seji glavnega stavkovnega odbora. Ta je odločil, da bodo odlok predali na ustavno presojo.

“Takšen odlok v sindikatu ocenjujemo kot nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke, brez zakonske podlage za sprejetje,” so zapisali v izjavi za javnost.

V sindikatu pričakujejo, da bo sodišče skladno z njihovim predlogom zadevo obravnavalo prednostno in da bo za čas presoje ustavilo izvajanje vladnega odloka. Spomnili so, da odlok skladno z zakonodajo ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določila minimum izvajanja zdravniških storitev v času stavke. Minimum je jasno določen v zakonu, so poudarili.

Fides se je tudi odločil, da bo v primeru ukrepanja zoper stavkajoče zdravnike na podlagi odloka za zaščito članov sindikata uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva. “To vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb,” so zapisali.

Prevolnik Rupel: Do končne odločitve ustavnega sodišča vladni odlok velja

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je od sprejetju vladnega odloka odloka dejala, da so se na ministrstvu pri sestavi nabora storitev opirali na kršitve, ki so jih zaznali v prvih sedmih tednih stavke. Med drugim so v razširjen nabor storitev zajeli izdajanje zdravniških potrdil in bolniških listov, storitve za ranljive skupine, obravnavo oseb z napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro ter napotitve na nadaljnje zdravljenje.

Danes pa je v odzivu pa omenjeno napoved Fidesa poudarila, da vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke do končne odločitve ustavnega sodišča velja. Služba vlade za zakonodajo je po besedah ministrice na seji vlade zagotovila, da obstaja pravna podlaga za sprejetje omenjenega odloka. “Sama ne bi želela, ker niti nisem pravnica, presojati, ali je ta zakonska podlaga prava ali ne. Predlagam, da počakamo na odločitev ustavnega sodišča,” je medijem dejala ob robu seje DZ.

Do odločitve ustavnega sodišča pa ministrica smatra, da ima odlok ustrezno pravno podlago. Če zdravniki odloka ne bodo upoštevali, so na voljo določeni instrumenti, kot so inšpekcijski nadzori, je pojasnila, kakšne druge možnosti pa v tem trenutku ne vidi.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: F. A./BOBO)

Ob tem je spomnila na besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril, da je v pripravi interventni zakon, kjer bodo zapisani enaki ukrepi, kot jih določa vladni odlok. Zakon bi bil po besedah ministrice Prevolnik Rupel lahko sprejet zelo hitro, vlada bi ga lahko obravnavala že na četrtkovi seji.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zdravniška stavka ne bi bila plačana, pa je odgovorila, da misli, da ne, saj da zdravniki “vsaj zaenkrat vseeno izvajajo neko delo”. “Tudi če pogledamo glede na realizacijo, kakšna je glede na čakalne vrste oziroma število čakajočih, ni nekega podaljšanja,” je poudarila.

Na Fidesu so v današnjem sporočilu za javnost tudi znova poudarili, da njihove stavkovne aktivnosti potekajo izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov in da je imela vlada pred začetkom stavke dve leti časa za stabilizacijo tega sistema. Sindikat je začel stavkati 15. januarja. Med drugim zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Fides je omenil tudi mediacijo, in sicer so zapisali, da se z njo strinjajo in da bi lahko predstavljala pot do uresničitve stavkovnih sporazumov, a da mora biti mediator nevtralna oseba, ki spoštuje demokracijo in pravni red. Na možnost mediacije je danes spomnila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Napovedala je, da bosta vlada in Fides o možnosti razpravljala na torkovih stavkovnih pogajanjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje