Golob o pomoči Ukrajini: Slovenija lahko počaka, na vrsti so velike članice EU

Slovenija 09. Feb 202311:21 > 18:25 31 komentarjev
Robert Golob
PROFIMEDIA

Pred vrhom voditeljev EU, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je slovenski premier Robert Golob med drugim dejal, da Slovenija na današnjem srečanju ne bo napovedala dodatne pomoči Ukrajini. Zdaj so na vrsti velike članice EU, ki so se do zdaj držale nekoliko ob strani, je dejal predsednik slovenske vlade. Ob tem je dodal, da se boji, da se obe strani zdaj pripravljata na zaostritev vojaških spopadov. Na Golobove besede se je odzval predsednik SDS, ki pravi, da v Ukrajini ni dveh enakih strani.

“Slovenija je glede na število prebivalcev ena največjih donatoric v preteklem obdobju, nobene potrebe ni, da bi prehitevali. Mislim, da je zdaj naloga na velikih članicah, ki so se do zdaj držale nekoliko ob strani. Naj one prispevajo svoj delež, Slovenija pa lahko tudi malo počaka,” je ob prihodu na današnji vrh povedal slovenski premier Robert Golob.

Glede razprave o dobavi tankov in drugega orožja Kijevu je dejal, da se boji, “da gre pretežno za verbalno tekmovanje”. “Vprašanje je, koliko tega je dejansko na terenu, počakajmo in bomo videli, kaj od tega bo realizirano, predvsem pa kdaj. Slovenija je svoj del v lanskem letu dala brez velikih besed, pri čemer je bila hitra, počakajmo zdaj ostale članice Evropske unije, kako bodo sledile,” je še poudaril.

Kot je dejal, v Sloveniji ni bila sprejeta nobena odločitev o dodatni pomoči Ukrajini, tako da danes ne bo obljubljal nečesa, za kar ne bi imel podpore državnega zbora.

“Bojim se, da se obe strani pripravljata na zaostritev spopadov”

Na dnevnem redu današnjega zasedanja naj bi bil tudi mirovni načrt, ki ga je pripravila Ukrajina. Po Golobovih besedah v tem načrtu “marsikaj na prvi pogled izgleda nekoliko preambiciozno”. “Prva stvar, ki je pri vsakem mirovnem načrtu temelj, je pripravljenost obeh strani na to,” je poudaril.

“Za zdaj je ta prej manjkala, kot da bi je bilo v obilju. Bomo videli, jaz nisem optimist, bojim se, da se obe strani zdaj pripravljata na zaostritev vojaških spopadov,” je še dejal slovenski premier. To po njegovih besedah ne more biti dobra popotnica za pogovore o mirovniških načrtih. Poudaril je, da je treba počakati, da jim Zelenski pojasni podrobnosti načrta.

O nadaljnji pomoči EU, mirovnem načrtu in drugih temah je Zelenski po nagovoru v Evropskem parlamentu govoril z voditelji na zasedanju Evropskega sveta, v okviru katerega se bodo premierji in predsedniki članic z ukrajinskim predsednikom najprej sestali na plenarnem zasedanju, nato pa še v manjših skupinah.

Janša in evropska poslanka Tomc ostro nad Goloba, Kordiš najavo pozdravlja

Na Golobovo izjavo pred vrhom EU, v kateri je izrazil bojazen, da se ukrajinska in ruska stran pripravljata na zaostritev vojaških spopadov, kar ne more biti dobra popotnica za mirovniški načrt, sta se na Twitterju odzvala predsednik SDS Janez Janša in evropska poslanka ter članica SDS Romana Tomc.

Janša je zapisal, da “ni metra za globino te “vrhunske” ocene in da v Ukrajini ni dveh enakih strani. “Je agresorska Rusija in napadena Ukrajina. Zločinec in žrtev. Pomagajte žrtvi in ne delajte sramote Sloveniji v Evropskem parlamentu,” je zapisal Janša.

Evropska poslanka Tomc pa je zapisala, da bi Goloba za takšno izjavo v Evropskem parlamentu izžvižgali. “Prosim, ne sramotite Slovenije,” je še zapisala.

Premierjevo napoved pa je na Facebooku pozdravil poslanec koalicijske Levice Miha Kordiš. Kot je zapisal, je pošiljanje orožja huda napaka, ki vodi izključno v stopnjevanje konflikta, v interesu ZDA in na škodo delovnih ljudi v Ukrajini, Rusiji in Evropi. “Ko so se nato pojavile izjave nemške in za tem slovenske zunanje ministrice, da smo v v vojni z Rusijo, me je pošteno zaskrbelo,” je zapisal poslanec Levice. Današnja izjava predsednika vlade ga je “vsaj malenkost pomirila, da Slovenija ne bo še naprej slepo veslala v tem čolnu.”

Premier Golob je popoldne na temo pomoči Ukrajini podal še eno izjavo in zatrdil, da bo Slovenija napadeni državi še naprej pomagala. V posneti izjavi na vladnem Twitter profilu je pojasnil, da je Slovenija v skupini držav, ki se že od začetka zavzemajo za enoten odziv EU na rusko agresijo. Zagotovil je, da namerava Slovenija tudi v bodoče pomagati Ukrajini na vse možne načine. Poudaril je še, da “naši ukrajinski prijatelji zelo dobro vedo, za Slovenijo nikoli ni bilo dvoma: Ukrajina je žrtev in Rusija je agresor”.

Slovenija po Golobovih besedah ne podpira financiranja ograj na mejah EU

Golob je sicer ob prihodu na zasedanje voditeljev EU dejal, da Slovenija ne podpira financiranja ograj na zunanjih mejah EU iz evropskih sredstev. V luči razprave o globalni konkurenčnosti evropskega gospodarstva pa je poudaril, da je treba najprej izkoristiti obstoječa sredstva.

“Bom zelo ekspliciten, slovenska izkušnja kaže, da ograja ne reši problema, to stališče bom danes tudi zagovarjal in ne bomo podprli ne sredstev za postavitev ograje, niti te politike,” je o možnosti financiranja postavljanja ograj na zunanjih mejah unije povedal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje