Golob: Pričakujem, da bo zakon o vladi izglasovan naslednji četrtek

Slovenija 15. Jun 202218:54 > 19:12 0 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je na današnji novinarski konferenci po seji vlade izrazil pričakovanje, da bo koalicijska novela zakona o vladi izglasovana naslednji četrtek, rekonstrukcijo vlade pa bi izpeljali še pred parlamentarnimi počitnicami. Verjame, da opozicija nima zakonske podlage za nadaljnjo obstrukcijo tega zakona.

Glede glasovanja o koalicijskem zakonu o vladi je premier Robert Golob dejal: “Po mojih informacijah je to predvideno na prihodnji izredni seji, ki bo naslednji četrtek v parlamentu.” Še pred tem morajo poslanci glasovati o pobudi za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi. V tem tednu se namreč izteče 30-dnevni rok, po preteku katerega lahko DZ obravnava predlog SDS za razpis referenduma. O tem bodo poslanci odločali predvidoma v torek, še pred tem pa ga bodo obravnavali tudi člani matičnega odbora DZ za notranje zadeve.

Glede na razmerja glasov med koalicijo in opozicijo se pričakuje, da bo pobuda za referendum zavrnjena. Po preteku 24-urnega roka lahko poslanci glasujejo o koalicijski noveli zakona o vladi. “Marsikaj je seveda odvisno od tega, ali bi opozicija še naprej poskušala onemogočati ta zakon, ampak o tem ne bi želel špekulirati,” je dejal Golob. Verjame sicer, da ne bodo poskušali in da v resnici nimajo zakonske podlage za nadaljnjo obstrukcijo tega zakona.

Dejal je tudi, da bi še pred parlamentarnimi počitnicami lahko bili izpeljani vsi postopki za rekonstrukcijo vlade in ustanovitev treh novih ministrstev. Po predlogu novele bi vlado tako sestavljalo 19 ministrstev ter vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Predlog za posvetovalni referendum so vložili v SDS, saj menijo, da je treba zagotoviti, da vlada nima prevelikega števila članov in je lahko operativna. Zato se je Golobova vlada formirala po obstoječem zakonu o vladi, ki šteje le 17 ministrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!