Gradnja na poplavno ogroženih območjih: kmalu novi pogoji in omejitve

Slovenija 19. Sep 202315:19 1 komentar
poplave 2023, Meža
Reka Meža v Mežici (Foto: Žiga Živulović, BOBO)

Predlog sprememb uredbe o omejitvah gradnje na poplavno ogroženih območjih bo delovna skupina pripravila do konca leta, je po današnjem sestanku sveta za vode napovedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Predvidoma še ta teden pa bo direkcija za vode sklenila okvirne sporazume v okviru razpisa za pomoč pri sanaciji vodotokov.

Kot je v izjavi za medije v Ljubljani povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, se bo delovna skupina, ki bo pripravila predlog sprememb uredbe o pogojih in omejitvah za izvajanje dejavnosti in posegov v prostor na območjih, ogroženih zaradi poplav, prvič sestala prihodnji teden. Vodil jo bo vodja sveta za vode Rok Fazarinc. “Predlog sprememb uredbe bo pripravljen do konca letošnjega leta. Gre za spremembo na področju dovoljevanja umeščanja objektov v prostor, ki bo imela dolgoročne posledice,” je dejal minister.

Kot je pojasnil Fazarinc, želijo s spremembami omejiti stanovanjsko in poslovno gradnjo na poplavno najbolj ogroženih območjih, obenem pa olajšati in pospešiti prostorsko umeščanje javne infrastrukture, kot je tista za zaščito pred poplavami.

Svet za vode je danes obravnaval tudi nastajajoči zakon o obnovi po nedavnih poplavah, za katerega je pripravil svoje predloge. Kot je poudaril minister, želijo s tem zakonom priti do varnejše in odpornejše infrastrukture, ki bo zagotavljala dolgoročno kakovost življenja predvsem na najbolj prizadetih območjih.

“S tem zakonom želimo priti tudi do učinkovitejšega in robustnejšega sistema upravljanja voda, prav tako pa do učinkovitejšega sistema prostorskega načrtovanja, ki bo preprečil take dogodke, kot smo jim bili priča ob zadnji ujmi,” je poudaril.

Še naprej aktivnih 219 delovišč

Na prizadetih območjih trenutno še vedno izvajajo interventne ukrepe. Po podatkih direkcije za vode je aktivnih 219 delovišč, v intervencijah pa predvsem vzpostavljajo prvotni pretočni profil vodotokov. To vključuje odstranjevanje naplavin in zagotavljanje osnovne zaščite brežin pred morebitno visoko vodo.

“V tem trenutku vzpostavljamo vodotoke v prejšnje stanje v takem obsegu, da v največji možni meri zmanjšamo ogroženost poseljenih delov in kritične infrastrukture. Naslednji korak bo sanacija, kjer bomo izvedli večja dela, ki bodo dolgoročneje zmanjševala poplavno ogroženost,” so pojasnili na direkciji.

Na terenu so vse ekipe in vsa razpoložljiva mehanizacija. Veliko dela bo tudi s sanacijo vodotokov, za katero država pričakuje dodatno pomoč. V ta namen je objavila mednarodni razpis za pomoč pri sanaciji, ki se je iztekel prejšnji teden.

Kot je danes pojasnila direktorica direkcije Neža Kodre, so prejeli nekaj več kot 70 ponudb. Predvidoma ta teden bodo z najugodnejšimi sklenili okvirne sporazume, nato pa še pogodbe, ki bodo omogočile začetek del na terenu.

Po uničujočih poplavah so se pojavila tudi opozorila, da se bodo morali prebivalci najbolj ogroženih in poškodovanih območij preseliti. Kot je danes poudaril Brežan, o tem še ni bila sprejeta nobena odločitev, bo pa ta v prvi fazi politična. “Gotovo pa bo prostorsko umeščanje na prizadetih območjih hitrejše kot običajno,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje